ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι άδειες CC BY 4.0 και CC BY-SA 4.0 στη λίστα ελεύθερων αδειών του FSF

GPLCC Οι άδειες Creative Commons Attribution 4.0 International και Attribution-ShareAlike 4.0 International  είναι τώρα στην λίστα των ελεύθερων αδειών του FSF για έργα πρακτικής χρήσης εκτός από το λογισμικό και την τεκμηρίωση.

Το FSF ενημέρωσε την λίστα των  Διάφορων αδειών και σχολίων για αυτές για να συμπεριλαμβάνονται η άδεια Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) και η άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).  Και οι δύο αυτές άδειες είναι ελεύθερες για έργα πρακτικής χρήσης εκτός από το λογισμικό και την τεκμηρίωση.

Η άδεια CC BY 4.0 είναι μια noncopyleft άδεια, η οποία είναι συμβατή με την GNU General Public License version 3.0 (GPLv3), πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αναμίξετε ένα έργο με άδεια  CC BY 4.0 με ένα έργο με άδεια GPLv3  και το σύνολο του έργου να αδειοδοτηθεί με τους όρους της GPLv3.

Τα Creative Commons έχουν ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση για την αξιολόγηση της συμβατότητας για να καθορίσουν αν η GPL3 θα πρέπει να προστεθεί στις συμβατές με την CC BY-SA 4.0 άδειες .  Αν η GPLv3 προστεθεί σε αυτή την λίστα, τότε η  CC BY-SA 4.0  θα είναι one-way compatible με την GPLv3, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να προσαρμόσει ένα έργο που έχει άδεια CC BY-SA 4.0 και να το διανέμει με άδεια GPLv3.

Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων για αυτές τις δύο άδειες, το FSF,  με την βοήθεια του Software Freedom Law Center,  παρείχε ανάδραση και σχόλια στα Creative Commons και θα συνεχίσει να παρέχει  κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων και των συζητήσεων.

Πηγή άρθρου: https://www.fsf.org/

Δείτε ακόμα:  την λίστα Open Source αδειών από το OSI

Leave a Comment