ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πάρτε θέση στην διαβούλευση της ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων περί πνευματικής ιδιοκτησίας

makeyourvoice
Make your voice count

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει μια διαβούλευση σχετικά με την οδηγία 2004 για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο (η λεγόμενη οδηγία IPRED). Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η οδηγία ασχολείται με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας – συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως ασφαλιστικά μέτρα κατά των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, μπλοκάρισμα στο διαδίκτυο, και προειδοποιητικές επιστολές σε άτομα που κατηγορούνται για το μη εξουσιοδοτημένο peer-to-peer μοίρασμα αρχείων. Τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, και υπάρχει μεγάλη πίεση από τους κατόχους δικαιωμάτων να επεκτείνουν περαιτέρω τον τρόπο μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους.
Αυτό είναι βέβαια μόνο η μία πλευρά της ιστορίας. Έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν πως τέτοιες ενέργειες επιβολής έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση τους, και στο περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της πρόσβασης σε πληροφορίες. Η διαβούλευση έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Η διαβούλευση καλύπτει το πώς θα έπρεπε (ή όχι) να συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες επιβολής του νόμου στο διαδίκτυο- για παράδειγμα, αφαιρώντας το περιεχόμενο που έχει ανεβάσει ένας χρήστης που περιλαμβάνει οποιοδήποτε υλικό με πνευματικά δικαιώματα.
Καλύπτει επίσης το φάσμα των μεσαζόντων στο διαδικτύου (π.χ πλατφόρμες δημοσίευσης περιεχομένου) που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να υπόκεινται σε νομικές υποχρεώσεις για την ανάληψη δραστηριοτήτων επιβολής του νόμου. Η επιβολή επιπλέον απαιτήσεων στους μεσάζοντες στο διαδίκτυο, τους περιορίζει στα είδη των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες τους, και μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους μη επαγγελματίες δημιουργούς να βρουν ένα ακροατήριο για τις δημιουργίες ή /και τις απόψεις τους.

Η διαβούλευση αποτελείται από 5 διαφορετικές λίστες ερωτήσεων για τα διάφορα θέματα . Ήδη η δράση του EDRi (https://edri.org ) έχει δημιουργήσει ένα online εργαλείο απαντήσεων στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Το EDRi παρέχει επίσης καθοδήγηση και συμβουλές για τις πιθανές απαντήσεις από συγκεκριμένο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, των καταναλωτών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Εάν δημιουργείτε τακτικά το περιεχόμενο που μοιράζεστε στο διαδίκτυο (όπως φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα) μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα που απευθύνεται στους μεγάλους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων: είναι ζωτικής σημασίας για καταλάβει η Επιτροπή ότι οι κανόνες (εφαρμογή) των πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στις περιχαρακωμένες ανάγκες των μεγάλων κατόχων εμπορικών δικαιωμάτων. Αντ ‘αυτού, οι κανόνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όπου αμέτρητοι χρήστες του Διαδικτύου  δημιουργούν (και επιθυμούν να μοιραστούν), σε τακτική βάση, έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Έχετε μέχρι την 7η Απριλίου για να υποβάλετε τις απαντήσεις σας μέσω του εργαλείου του EDRi

Πηγή άρθρου: http://www.communia-association.org

Διαβάστε περισσότερα στο https://openstandards.ellak.gr

Leave a Comment