ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διεθνής Ημέρα κατά του DRM – 3 Μαΐου 2016

DRM-FREE-2016
Στις 3 Μαΐου 2016, ημέρα Τρίτη, η διεθνής κοινότητα κατά του DRM γιορτάζει τα 10 χρόνια της «Ημέρας κατά του DRM». Μια ημέρα που καθιερώθηκε με την υποστήριξη πολλών διεθνών και γνωστών οργανισμών όπως: FSF, fsfe, Eff, Creative Commons, Open Technology Institute…κ.α.

Το DRM είναι αρχικά του Digital Rights Management και ενσωματώνει τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν τη χρήση ιδιοταγούς λογισμικού (proprietary software) καθώς και έργων που υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία(copyright). Το DRM προσπαθεί να επιβάλλει έλεγχο σε ότι αφορά τη χρήση, τη τροποποίηση ή την επαναχρησιμοποίηση έργων προστατεύοντας έτσι τη πνευματική ιδιοκτησία.
Τέτοια έργα μπορεί να είναι είτε λογισμικό (computer software), είτε πολυμέσα (ήχος, εικόνα, βίντεο), είτε παιχνίδια (computer games)…κ.α.

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτού του είδους τους περιορισμούς και το DRM δεν είναι αποδεκτό σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Οι υπέρμαχοι του DRM διαπιστώνουν ότι αυτή η τεχνολογία βοηθά στη διατήρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού,
ενώ όσοι είναι κατά του DRM αντικρούουν τις απόψεις αυτές θέτοντας ζητήματα όπως είναι η ελευθερία των χρηστών-καταναλωτών και ότι σε ενδεχόμενη αλλαγή της τεχνολογίας (DRM) πολλά έργα μπορούν να καταστούν απρόσιτα.
Ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους δικτυακούς τόπους που κάνει εκτεταμένη χρήση DRM, είναι το Netflix.

Η Ημέρα κατά του DRM διοργανώνεται με εκδηλώσεις σε όλο το κόσμο, έτσι την ονομάζουμε «Διεθνής Ημέρα κατά του DRM», ενώ φέτος εορτάζονται τα δέκα(10) χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησαν αυτές οι εκδηλώσεις και αυτό το κίνημα, γενικότερα.

Η κεντρική σελίδα βρίσκεται στο παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.defectivebydesign.org
ενώ μπορείτε να δείτε σχετικές, με την εκδήλωση, πληροφορίες στο σύνδεσμο: https://www.defectivebydesign.org/dayagainstdrm

Οι χώρες στις οποίες θα διοργανωθεί κάποια τέτοια εκδήλωση βρίσκονται στη λίστα ενός wiki που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό: https://libreplanet.org/wiki/Group:Defective_by_Design/Day_Against_DRM_2016

Ένας ενδιαφέρον DRM-Free οδηγός (guide) μπορεί να βρεθεί σε αυτό το σύνδεσμο:
https://www.defectivebydesign.org/guide

Πηγή: http://www.ubuntu-gr.org/

One thought on “Διεθνής Ημέρα κατά του DRM – 3 Μαΐου 2016

Leave a Comment