ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Για μια πανευρωπαϊκή και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Ελευθερίας πανοράματος

Η τρέχουσα δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ασχολείται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εκδοτών, καθώς και την «ελευθερία πανοράματος» (κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί αυτά τα δύο συνδυάζονται σε μία ενιαία διαδικασία διαβούλευσης). Η Ελευθερία πανοράματος αναφέρεται στο νομικό δικαίωμα να λαμβάνουμε και να μοιραζόμαστε φωτογραφίες, βίντεο και εικόνες από κτίρια, γλυπτά και άλλα έργα που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία του Πανοράματος θα πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλη την ΕΕ τόσο για  μη εμπορικούς όσο και για επαγγελματικούς σκοπούς. Επειδή το θέμα είναι τώρα στο τραπέζι, είναι σημαντικό ότι το όποιο αποτέλεσμα της διαβούλευσης να υποστηρίζει την κοινή λογική: το δικαίωμα να λαμβάνουμε και να μοιράζουμε τις εικόνες  αντικειμένων που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

panorama
Οι δημόσιοι χώροι αποτελούν μέρος των κοινών

Η κοινή χρήση φωτογραφιών που ελήφθησαν σε δημόσιους χώρους είναι μια συνηθισμένη δραστηριότητα που δεν πρέπει να ρυθμίζεται από τα πνευματικά δικαιώματα. Το ζήτημα της ελευθερίας του πανοράματος συζητήθηκε επίσης στην έκθεση Reda. Μια τροπολογία εισήχθη από τον Jean-Marie Cavada με σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του πανοράματος μόνο σε μη εμπορικές χρήσεις, αλλά μια τεράστια κινητοποίηση από πολίτες, φωτογράφους, και οργανώσεις-συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών- (η ιστοσελίδα  Change.org συγκέντρωσε πάνω από 500.000 υπογραφές) βοήθησε να αφαιρεθεί η τροποποίηση.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Επιτροπή να κινήσει και πάλι το θέμα στην πιο πρόσφατη διαβούλευση της, μιας και υπάρχει  ερώτηση  στην διαβούλευση: “Τι αντίκτυπο θα είχε για τη δραστηριότητά σας η καθιέρωση μιας εξαίρεσης, σε επίπεδο ΕΕ, που καλύπτει μη εμπορικές χρήσεις  έργων, όπως τα αρχιτεκτονικά έργα ή τα γλυπτά, ευρισκομένων μονίμως σε δημόσιους χώρους;”  Η εφαρμογή μια διάκρισης μεταξύ των εμπορικών και μη-εμπορικών χρήσεων των εικόνων που καλύπτονται από την εξαίρεση του πανοράματος, θα θολώσει οποιαδήποτε νομική ασφάλεια για τους πολίτες που ασχολούνται με τη λήψη και την κοινή χρήση εικόνων. Τι σημαίνει «εμπορική χρήση»; Έχει σχέση μόνο με τις πληρωμές για άμεση χρήση της φωτογραφίας; Θα περιλαμβάνει εικόνες που εμφανίζονται σε μια ιστοσελίδα που περιέχει  διαφημίσεις και θα θεωρείται ότι είναι μια εμπορική χρήση;  Η Wikipedia θα θεωρηθεί ως εμπορικό έργο, διότι ζητάει  μεμονωμένες δωρεές στην ιστοσελίδα της; Θα μπορεί ένας χρήστης να δημοσιεύσει μια φωτογραφία σε εμπορικές πλατφόρμες δικτύωσης όπως είναι τα δημοφιλή social media;

Η Πολωνία, Η Γερμανία και πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή μια ευρεία εξαίρεση για την ελευθερία πανοράματος, χωρίς να περιορίζουν τη χρήση των εικόνων μόνο σε μη εμπορικούς σκοπούς. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων σε επίπεδο ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζει τα ήδη υφιστάμενα δικαιώματα των χρηστών που έχουν χορηγηθεί από κράτη- μέλη της. Επιπλέον, η πρόσφατη δικαστική υπόθεση στη Σουηδία για την Wikimedia, μας έδειξε ότι η εξαίρεση αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται. Στην περίπτωση του Σουηδικού δικαστηρίου, η ελευθερία του πανοράματος περιορίζεται μόνο σε offline χρήση ενώ η online ανταλλαγή των εικόνων  απαγορεύεται, ακόμη και για μη εμπορική χρήση.

Για μια πανευρωπαϊκή εξαίρεση για την Ελευθερία του Πανοράματος

Πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι χώροι αποτελούν μέρος των κοινών και είναι κάτι που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από αυτούς. Θα πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν και να μοιράζονται τις φωτογραφίες των δημοσίων αντικειμένων σε δημόσιους χώρους. Χωρίς ένα τέτοιο δικαίωμα, η πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή μας κουλτούρα  θα περιοριστεί περαιτέρω από τους κατόχους των δικαιωμάτων. Αν θέλουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά μας, η υποστήριξη της ελευθερία  πανοράματος είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομική σαφήνεια και απλότητα με την εισαγωγή μιας πανευρωπαϊκής εξαίρεσης για την ελευθερία του Πανοράματος. Μια εξαίρεση που θα λειτουργεί σε όλη την ΕΕ, είναι προτιμότερη από ένα σπασμένο νομικό πλαίσιο, στο οποίο κάθε κράτος μέλος εφαρμόζει τη δική του ερμηνεία του κανονισμού στο εθνικό νομικό του πλαίσιο (όπως συμβαίνει τώρα, όσον αφορά την οδηγία Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5 (5)). Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν ελαφρώς διαφορετικές εκδόσεις ενός νόμου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπερδεύει τους πολίτες και τους χρήστες, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγχυση για το αν θα μπορούσαν να βρεθούν σε μπελάδες με το νόμο, εάν προσπαθήσουν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο από διακοπές τους στο εξωτερικό.

Μπορούμε επίσης να δούμε μια κοινωνική αξία στο να είναι σε θέση να μοιραστούν και να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των δημόσιων χώρων, κτιρίων, και γλυπτών σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά projects. Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν  το δικαίωμα να λαμβάνουν και να μοιράζονται  εικόνες της τέχνης στο δημόσιο χώρο.

Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί!

makeyourvoice

Σας ενθαρρύνουμε όλους να δείξετε την υποστήριξή για μια ισχυρή ελευθερία πανοράματος  στην Ευρώπη.  Μπορείτε να ανταποκριθείτε άμεσα στη διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής, είτε μέσα από ένα εύχρηστο εργαλείο στο youcan.fixcopyright.eu. 

Πηγή άρθρου: http://www.communia-association.org

Leave a Comment