ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

H Συνεργατική Οικονομία των Κοινών γνωρίζει εκρηκτική άνθηση στη Βαρκελώνη

Οι πόλεις έχουν προσωπικότητες -και συχνά τις περιγράφουμε όπως περιγράφουμε τους ανθρώπους. Μπορεί να είναι στεγνές, μανιακές, αραχτές, ειδυλλιακές. Η Βαρκελώνη είναι αυτό που κάποιος μπορεί να περιγράψει ως τονωτική. Ανέκαθεν ήταν γνωστή ως μια ζωντανή και δημιουργική πόλη, και πλέον η Βαρκελώνη έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο ως ένας υποδειγματικός παράγοντας αλλαγής στην ευρωπαϊκή σκηνή. Το DIY (Do It Yourself/Κάν’ το Μόνος Σου) σθένος της και η επικρατούσα μορφή με την σε επίπεδο-πολίτη δημοκρατία της είναι προφανής, μεταδοτική και το καλύτερο από όλα, αποτελεσματική.

ganyar

Αυτή είναι μια πόλη που έχει επανα-εφευρεθεί εκ νέου από τον ακτιβισμό. Μια  γυναίκα με το όνομα Ada Colau, που βρισκόταν εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή του ακτιβισμού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών κατοικίας, είναι τώρα η δήμαρχος της πόλης. Ως γυναίκα, ως ακτιβίστρια, ως δήμαρχος, στέκεται υπέρμαχος για την ίδια της την πόλη και για τις ριζικές θετικές αλλαγές που γίνονται σε αυτήν.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ada Colau είναι υπεύθυνη για όλες τις κατακλυσμικές πολιτικές και πολιτειακές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Η Βαρκελώνη δεν είναι μια πόλη που μεταρρυθμίζεται από την κορυφή προς τα κάτω, είναι μια πόλη που μεταμορφώνεται από κάτω προς τα πάνω και πιο πάνω και πιο πάνω  Προχωρά με τις προκλήσεις της οικονομικής και της πολιτικής αλλαγής από μια περιεκτική και σκόπιμη θέση, ωριμάζοντας στην πράξη στο επίπεδο του δρόμου σε πολιτική δύναμη που δεν θα περιοριστεί στα σύνορά της. Είναι έτοιμη να μοιραστεί την γνώση και την εμπειρία από τους σκληρούς της αγώνες και με άλλους σε διεθνές επίπεδο

Η Βαρκελώνη δεν είναι μόνη της στην εξέλιξή της. Από τη δική μας άποψη, το 2016 διαμορφώνεται για να γίνει ένα έτος καμπής στο οποίο οι Κοινοχρηστικές και Συνεργατικές Οικονομίες (Sharing) and Collaborative Economies[*]) εισέρχονται σε μια περίοδο έντονης αυτο-εξέτασης και επανα-εφεύρεσης και στην εμφάνιση του μοντέλου ή του παραδείγματος των Κοινών (Commons) να βγαίνει μπροστά και να επιδρά με ισχυρή αλλαγή. Όπως, για παράδειγμα, το δίκτυο OuiShare , από τους πρώτους και ίσως από τους σοβαρότερους υποστηρικτές της Κοινοχρηστικής Οικονομίας από την ίδρυση του, έχει πάρει από το “After the Gold Rush τον θεματικό του τίτλο για το OuiShareFest  του, το 2016. Με τις έξυπνες νύξεις για τον Neil Young στην άκρη (Neil Young – “Heart of Gold”), το συναίσθημα που εκφράζεται είναι αρκετά σαφές. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε το τι έχει απομείνει μετά από το που η δημόσια εικόνα ανέβηκε και κατέρρευσε σε τόσες πολλές αγαπημένες περιπτώσεις Κοινοχρηστικής Οικονομίας, είναι πλέον καιρός να μαζέψουμε τα κομμάτια και να εργαστούμε πιο σκληρά από ποτέ για να εφεύρουμε εκ νέου, να θέσουμε εκ νέου τον σκοπό αυτών που έχουν απομείνει και ίσως πάνω από όλα, να αποκεντρώσουμε εκ νέου πάνω στα πάντα όλα.


[*] Sharing economy(Κοινής χρήσης ή Κοινοχρηστική οικονομία (επίσης γνωστή ως shareconomy / κοινο-οικονομία ή collaborative consumption / συνεργατική κατανάλωση ή peer economy / οικονομία ομότιμων) είναι ένα υβριδικό μοντέλο της αγοράς (που είναι ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στην δωροδοσία), η οποία αναφέρεται σε μια peer-to-peer-βασισμένη κατανομή της πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες (που συντονίζονται μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών που βασίζονται στην κοινότητα). Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Η κατανομή των πόρων είναι για παράδειγμα πολύ γνωστή στο business-to-business (B2B) μοντέλο, όπως τα βαρέα μηχανήματα στη γεωργία και στη δασοκομία, καθώς και στο business-to-consumer (B2C) μοντέλο, όπως πχ. τα πλυντήρια self-service. Αλλά τρεις είναι οι μεγάλες κατευθύνσεις που καθοδηγούν την ενεργοποίηση της κοινής χρήσης των πόρων για μια ευρεία ποικιλία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για νέες βιομηχανίες. Πρώτον, η συμπεριφορά των πελατών για πολλά αγαθά και υπηρεσίες αλλάζει από την ιδιοκτησία προς την κοινή χρήση. Δεύτερον, τα online κοινωνικά δίκτυα και οι ηλεκτρονικές αγορές συνδέουν πιο εύκολα τους καταναλωτές. Και τρίτον, οι κινητές συσκευές και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθιστούν τη χρήση των κοινών αγαθών και υπηρεσιών πιο βολική (πχ. Μια εφαρμογή σε ένα smartphone, αντί για ένα φυσικό κλειδί).

Πηγή άρθρου : P2P Foundation

Μετάφραση: http://waves.pirateparty.gr/

Leave a Comment