ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

16 Νοεμβρίου – Μια ημέρα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τα Κοινά στις Βρυξέλλες

Στις 16 Νοεμβρίου του 2016 θα πραγματοποιηθεί μια συνέλευση για τα Κοινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με την διακομματική ομάδα για τα Κοινά αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες. Γύρω στα 150 άτομα που ασχολούνται με τα κοινά θα συνεδριάσουν, συζητήσουν, αναδείξουν και διεκδικήσουν την Ευρώπη. Μια ποικιλία άλλων δράσεων (και τοπικών συνελεύσεων) θα πάρουν μέρος εκτός του Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη, ως μέρος της Ημέρας της Σύγκλισης.

logo-european-commons-assembly

Kάλεσμα για την Ευρωπαϊκή Συνέλευση για τα Κοινά

Κοινοτικές πρωτοβουλίες δραστηριοποιούνται για την αναζωογόνηση των αστικών, αγροτικών, επιστημονικών και ψηφιακών κοινών και προωθούν ένα μέλλον με οδηγό τη δημοκρατική συμμετοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στην καρδιά αυτών των πράξεων είναι οι ικανοποιητικές, χαρούμενες κοινωνικές σχέσεις που αναζωογονούν το διαπροσωπικό και φυσικό μας περιβάλλον. Απορρίπτουμε την ιδέα ότι είμαστε απλά ιδιοτελείς καταναλωτές ή ανταγωνιστές σε μια άγρια ζούγκλα της αγοράς. Αντιθέτως, θεωρούμε τους εαυτούς μας ενεργούς πολίτες που συνεργάζονται και φροντίζουν για υγιείς και δίκαιες γειτονιές, πόλεις και κοινωνίες.

Σε περιόδους που οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί χάνουν έδαφος και βρίσκονται σε βαθιά κρίση, εμείς σαν Ευρωπαίοι πολίτες ανακτούμε την Ευρώπη. Μας απασχολεί ότι πολλές από τις κυβερνήσεις μας τείνουν να προτιμούν τα στενά οφέλη των κυρίαρχων δυνάμεων της αγοράς αντί να νοιάζονται για το κοινό καλό των ανθρώπων και του πλανήτη. Μας ανησυχεί η ολοένα αυξανόμενη -σε παγκόσμιο επίπεδο- κοινωνική ανισότητα και αποκλεισμός, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που απειλούν το ίδιο μας το μέλλον. Λυπούμαστε που οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση,  μας έχουν ήδη στερήσει πολλά από τα κοινά που μοιραζόμαστε, και που αποτελούν στοιχεία απαραίτητα για την φυσική, κοινωνική και πολιτισμική μας ευημερία, για την αξιοπρέπειά μας.

Οι εμπειρίες μας στα κοινά

Η ενασχόληση με τα κοινά έχει να κάνει με συνεργασίες δικτύων, τοπικών και από τα κάτω πρωτοβουλιών που βασίζονται ήδη σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και στο κόσμο. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν αυτο-οργανωμένα συστήματα που καλύπτουν σημαντικές ανάγκες και συνήθως λειτουργούν εκτός των κυρίαρχων αγορών και των παραδοσιακών κρατικών δομών ενώ πρωτοπορούν δημιουργώντας νέες υβριδικές δομές.

Ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με τα κοινά:

  • Οικοδομούμε, ενδυναμώνουμε και ενισχύουμε κοινότητες μέσω της χρήσης και του διαμοιρασμού στους τομείς της γνώσης, των τεχνών, του πολιτισμού, της αγρο-καλλιέργειας και της τεχνολογίας.
  • Χτίζουμε σπίτια για συστέγαση, υποστηρίζουμε την τοπική γεωργία, ζούμε σε οικοχωριά και έχουμε δομές που βασίζονται ή ανήκουν σε κοινότητες (π.χ. για ενέργεια, νερό, wifi, πολιτισμό και χρηματοδότηση).
  • Φροντίζουμε και διαχειριζόμαστε συλλογικά τους φυσικούς πόρους (νερό, δάση, σπόρους και ζώα).
  • Δημιουργούμε και μοιραζόμαστε ελεύθερα μουσική, εικόνες, λογισμικό, εκπαιδευτικό υλικό, επιστημονική γνώση και άλλα.
  • Έχουμε ήδη επιτύχει να κάνουμε ένα μεγάλο μέρος πληροφοριών του δημόσιου τομέα προσβάσιμο σε όλους, συμπεριλαμβανόμενων της δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας, γνώσης για την υγεία και τεχνολογία.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανοικτά υπάρχοντα δημοκρατικά ιδρύματα, με νέα εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας και διαφάνειας.

Ζητάμε

Ζητάμε την παροχή πόρων και τις απαιτούμενες ελευθερίες να δημιουργούμε, διαχειριζόμαστε και συντηρούμε τα κοινά μας. Καλούμε τις κυβερνήσεις, τοπικές και εθνικές, καθώς και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνουν την προστασία και ανάπτυξη των κοινών, να ρίξουν τους φραγμούς και τις περιφράξεις, να ανοίξουν τις πόρτες για τη συμμετοχή των πολιτών και να βάλουν προτεραιότητα το κοινό καλό σε όλες τις πολιτικές.Αυτό απαιτεί μια αλλαγή από τις παραδοσιακές δομές της από-τα-πάνω διακυβέρνησης προς τις οριζόντιες συμμετοχικές διαδικασίες για την κοινοτική λήψη αποφάσεων στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση όλων των τύπων των κοινών.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά να στηρίξουν ένα Ευρωπαϊκό κίνημα το οποίο θα προωθήσει την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την ανοιχτή γνώση και το διαμοιρασμό εμπειριών ως τις δυνάμεις που μπορούν να προστατεύσουν και να ενδυναμώσουν τα κοινά.

Για αυτό, στέλνουμε πρόσκληση για συμμετοχή σε μια συνεχή συμμετοχική, ανοιχτή προς όλους διαδικασία σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για τα Κοινά. Μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ζωντανό δίκτυο με συλλογικά έργα φροντίδας και αναζωογόνησης που ανακτούν και χτίζουν τα κοινά για τους ανθρώπους και το φυσικό μας περιβάλλον.

Για να μάθετε περισσότερα και να συμμετέχετε παρακαλούμε επισκεφτείτε και γραφτείτε στο:

https://lists.p2pfoundation.net/wws/info/commonswatch

 

Omnia sunt communia!

Ιούλιος, 2016, Ευρώπη

Πηγή: http://commonsfest.info

https://blog.p2pfoundation.net

Leave a Comment