ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

H περίπτωση του Diego Gomez: Η ανοιxτή πρόσβαση στην γνώση είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα‬

O Diego Gomez είναι ένας κολομβιανός μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος μοιράστηκε online μια ακαδημαϊκή δημοσίευση και μηνύθηκε από τον συγγραφέα για παραβίαση  πνευματικών δικαιωμάτων. Εάν καταδικαστεί,  ο Gomez αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 4-8 ετών και ένα σημαντικό χρηματικό πρόστιμο. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους,  ο οργανισμός των Creative Commons έχει επισημάνει αυτή την περίπτωση ως παράδειγμα υπερβολικά αυστηρής ποινής πνευματικών δικαιωμάτων για ήσσονος σημασίας παραβάσεις. Τα τελικά επιχειρήματα στην υπόθεση εναντίον του Ντιέγκο Gomez θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 10 Αυγούστου.

standwithdiego_twittershare-1024x538

Η δυσάρεστη θέση του Ντιέγκο προκαλεί πολλά ερωτήματα. Γιατί ένας φοιτητής διώκεται για την ανταλλαγή γνώσεων; Η πιθανή τιμωρία του ταιριάζει στο έγκλημα που έχει κάνει; Μπορούμε να διεκδικήσουμε την υποστήριξη των ευγενών πρακτικών της διδασκαλίας,  της μάθησης, και της επιστημονικής έρευνας,  και συγχρόνως να επιτρέπουμε στη νομοθεσία να τιμωρήσει σκληρά την ανταλλαγή των πληροφοριών; Η περίπτωσή του είναι ένα ακόμα παράδειγμα  σφετερισμού των πνευματικών δικαιωμάτων, όπου οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν άδικα αξιοποιήσουν το νόμο, έτσι ώστε ακόμη και μια μικρή παράβαση  να οδηγεί σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το άτομο που εμπλέκεται, όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε αυτούς τους νόμους, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι ερευνητές  για να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο για να προωθήσουν την επιστημονική ανακάλυψη και την ανταλλαγή πληροφοριών. Εκτός από τη νομική μεταρρύθμιση, χρειαζόμαστε ανοιχτές πολιτικές αδειοδότησης που θα κάνουν την ανοιχτότητα προεπιλεγμένη πολιτική. Με την υποστήριξη της ανοικτής πρόσβασης στην επιστημονική έρευνα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που προάγει και επιβραβεύει την ανταλλαγή και συνεργασία.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Ντιέγκο υπογράφοντας το αίτημα για την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment