ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νίκη για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο στην Ευρώπη

Πριν από λίγες μέρες , ο  Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) δημοσίευσε τις  κατευθυντήριες γραμμές του σχετικά με την ουδετερότητα στο διαδίκτυο (Net Neutrality).

savedtheinternet-1024x449

Αυτή είναι μια νίκη για την κοινωνία των πολιτών, της οποία η συμμετοχή  διασφάλισε ότι οι  αρχές του ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου στην Ευρώπη θα παραμείνουν αναλλοίωτες. Οι Ευρωπαίοι πολίτες , με αριθμούς ρεκόρ απαίτησαν από το BEREC  μια ισχυρή διαδικτυακή ουδετερότητα, ξεπερνώντας τις  τεράστιες πιέσεις από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και  απέτρεψαν μια καταστροφή για το διαδίκτυο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για το ψηφιακό θεματολόγιο, ο Günther Oettinger, δεν ήταν αυτός που αφουγκράστηκε τους Ευρωπαίους πολίτες για την υπεράσπιση του διαδικτύου από τα  μεγάλα εταιρικά συμφέροντα, αλλά ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ο BEREC.

Η ακριβής ερμηνεία των κατευθυντήριων γραμμών που παρουσίασε ο BEREC, εκτονώνει τους περισσότερους από τους κινδύνους για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο που υπάρχουν στην νομοθεσία από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση,  είναι η αντιανταγωνιστική πρακτική  του zero rating, για το οποίο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται για κάθε περίπτωση χωριστά.

Σήμερα είναι μια ημέρα γιορτής για τους τους ακτιβιστές που βοήθησαν την επίτευξη αυτής της νίκης.  Φυσικά, αυτή δεν θα είναι και  η τελευταία φορά που οι άνθρωποι θα πρέπει να ξεσηκωθούν για να «σώσουν το διαδίκτυο» από αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα και  πολιτικούς οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των προτάσεων τους για τη ρύθμιση του Διαδικτύου.

 

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu

Leave a Comment