ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτή πρόσβαση με άδειες Creative Commons από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας  (WIPO) ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την νέα πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης του, με στόχο  να προωθήσει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στις εκδόσεις του, επεκτείνοντας έτσι τη δέσμευση του Οργανισμού για τη διάδοση και την ανταλλαγή γνώσεων.

wipo-eshaded

Ως παγκόσμια  πηγή αναφοράς για πληροφορίες που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, ο WIPO φιλοξενεί εκτεταμένες συλλογές  εκδόσεων που περιλαμβάνουν μελέτες, εκθέσεις, οδηγούς και άλλους πόρους μάθησης. Η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης, θα διευκολύνει την πρόσβαση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους ερευνητές, στους επαγγελματίες και οποιονδήποτε άλλο που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς.

“Οι Εκδόσεις του WIPO είναι μοναδικές συλλογές πολύτιμων πληροφοριών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του WIPO Francis Gurry. «Η πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης, επισημοποιεί τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πλούτος της γνώσης είναι όλο και πιο άμεσα διαθέσιμος για χρήση από όλους.” 

Για να στηρίξει την εφαρμογή της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης, ο WIPO θα χρησιμοποιήσει τη σουίτα αδειών των Creative Commons για τους  διακυβερνητικούς οργανισμούς, στην σύνταξη των οποίων βοήθησε το 2013.  Οι άδειες Creative Commons είναι  ευρέως χρησιμοποιούμενα και εύκολα κατανοητά εργαλεία πνευματικών δικαιωμάτων και πρότυπων  που διευκολύνουν την πρόσβαση και τη χρήση του δημιουργικού περιεχομένου.

Από εδώ και στο εξής, οι νέες εκδόσεις που δημιουργούνται και ανήκουν εξ ολοκλήρου στο WIPO, καθώς και μια επιλογή από τις υπάρχουσες εκδόσεις, θα διανέμονται υπό την άδεια CC-BY 3.0 άδεια χρήσης IGO ή κάποια άλλη από σύνολα αδειών Creative Commons IGO.  Όσες δημοσιεύσεις WIPO θα είναι διαθέσιμες με άδειες Creative Commons θα προσδιορίζονται με σαφήνεια και δυνατότητα αναζήτησης μέσα στην ιστοσελίδα του WIPO.

Ο WIPO, με την χρήση των αδειών Creative Commons, υποστηρίζει ανοιχτά τις πρωτοβουλίες ανοιχτής πρόσβασης που προωθούν τη διάδοση του περιεχομένου μέσω προτύπων διαλειτουργικότητας και αποτελεσματικών συστημάτων αδειοδότησης.

Πηγή άρθρου: WIPO Adopts Open Access Policy for its Publications

Leave a Comment