ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

15 χρόνια Creative Commons, 15 χρόνια προώθησης της ανοιχτής γνώσης και του πολιτισμού

Ο οργανισμός Creative Commons ιδρύθηκε το 2001 από τον Lawrence Lessig, με την υποστήριξη του Center for the Public Domain και από τους σπουδαστές και συνεργάτες της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και το Κέντρο Νομικής Σχολής του Στάνφορντ για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία.  Στόχος του Οργανισμού είναι η  ανάπτυξη, υποστήριξη και διαχείριση νομικών και τεχνικών υποδομών οι οποίες  βοηθούν στην ανάπτυξη της ψηφιακής δημιουργικότητας, της ανταλλαγής περιεχόμενου, και της καινοτομίας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο οργανισμός  δημιούργησε τις άδειες χρήσης Creative Commons, (www.creativecommons.org), οι οποίες αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία που επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα (από μουσική και κείμενο μέχρι οπτικό-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα). Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνουν την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, και πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis, κλπ).

70829b17-9901-48c8-bf18-c4aa15fefeaa

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, πάνω από 1,1 δισ έργα σε όλο τον κόσμο  διανέμονται με άδειες Creative Commons, ενώ εκατομμύρια ιστοσελίδες, πλατφόρμες και υπηρεσίες διανέμουν το περιεχόμενο τους με τις άδειες CC . Εκατομμύρια δημιουργοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις άδειες χρήσης CC για να δώσουν σε άλλους την άδεια να χρησιμοποιήσουν την εργασία τους με τέτοιο τρόπο που αλλιώς δεν θα ήταν επιτρεπτό να γίνει. Αυτά τα εκατομμύρια των χρηστών είναι η απόδειξη ότι τα Creative Commons λειτουργούν.

Η ευρύτατη χρήση των αδειών Creative Commons αποδεικνύει ότι είναι αποδεκτές τόσο από δημιουργούς και εκτελεστές, όσο και από χρήστες, ενώ αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάδοση της πληροφορίας, την αύξηση της δημιουργικότητας αλλά και την επιτέλεση της αποστολής της δημόσιας διοίκησης.

total-licensed-works

Ο Οργανισμός Creative Commons, σας καλεί να συμμετέχετε στον εορτασμό των 15ων γενεθλίων του, με το να μοιραστείτε με ανοιχτές άδειες, κάθε είδος περιεχομένου– βίντεο, ήχους, μουσική, κείμενο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, έργα τέχνης,- με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσετε, να μοιραστείτε και να καινοτομήσετε.

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τη δημιουργικότητα και τη γνώση τους με τους άλλους, μπορούν να συμβούν καταπληκτικά πράγματα.

Εάν πιστεύετε ότι η κοινωνία είναι πιο ακμαία και πιο υγιής, όταν διαμοιράζεται την γνώση και τον πολιτισμό ανοιχτά, είμαστε περήφανοι να σταθούμε στο πλάι σας και να αγωνιστούμε μαζί σας. Ελάτε μαζί μας καθώς εργαζόμαστε όλοι μας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο διαδίκτυο και έναν καλύτερο κόσμο.

Leave a Comment