ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

State of the Commons 2016: Η ετήσια έκθεση για τις εξελίξεις στα Κοινά #sotc

Η 28η Απριλίου αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο για τα κοινά: δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση State of the Commons 2016, η ετήσια αναφορά στις εξελίξεις στα κοινά κατά το προηγούμενο έτος και μια γιορτή αφιερωμένη στην παγκόσμια κοινότητα που εργάζεται για την περαιτέρω συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την πρόσβαση στη δημιουργία και τη γνώση.

Η φετινή έκθεση ξεπερνά τα δεδομένα και τις μετρήσεις και επικεντρώνεται στους ανθρώπους που τροφοδοτούν τα κοινά σε κάθε περιοχή του κόσμου. Αυτές οι ιστορίες απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο το κίνημά μας αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από τους ανθρώπους που επιλέγουν να μοιραστούν. Τα κοινά συνεχίζουν να αυξάνονται, και ο συνολικός αριθμός των έργων με άδεια χρήσης CC ανέρχεται σήμερα σε 1,2 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης των αδειών που επιτρέπουν το remix, την εμπορική χρήση και την συνεργασία – που αυξήθηκαν έως και 65%

Το 2016 ήταν ένα έτος γεμάτο από κοινά. Από την απίστευτη διανομή των 375.000  έργων με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης με άδεια Κοινού Κτήματος, μέχρι την  Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Creative Commons, βλέπουμε τις κοινότητες των κοινών να οργανώνονται γύρω από την ελεύθερη κουλτούρα, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής, την ανταλλαγή και την παγκόσμια συνεργασία.

Τα κοινά είναι η μεγαλύτερη συλλογή ελεύθερης και ανοιχτής γνώσης στον κόσμο. Για την συγγραφή αυτής της έκθεσης, το Creative Commons συνεργάστηκε με μια σειρά από εκατοντάδες πλατφόρμες που παρέχουν έργα με άδειες CC.

Τον Οκτώβριο, το Creative Commons δημοσίευσε μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων και ζήτησε από την κοινότητα, να αναφέρει τα αγαπημένα της έργα από τα κοινά. Αυτές οι ιστορίες επιρροής των κοινών,  ήταν πέρα ​​από αυτό που θα μπορούσαμε να φανταστούμε: ακούσαμε ιστορίες για πύλες που χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα για να προβλέψουν σεισμούς στη Νέα Ζηλανδία, μια πύλη για δεδομένα που φτιάχθηκε από πολίτες στο Ελ Σαλβαδόρ, μια σειρά ιατρικών φωτογραφιών που επιδεικνύουν τον αγώνα για ανεξαρτησία κατά της πορτογαλικής αποικιοκρατίας και η “πιο όμορφη παρουσίαση” ιστορικών μνημείων που υπέβαλαν πάνω από 10.000 Wikipedians. Αυτά τα παραδείγματα, λένε τις ζωντανές ιστορίες των ανθρώπων πίσω από τα κοινά.

Ένα ακόμα παράδειγμα, ήταν η  Freeharmonic Orchestra,, μια ομάδα 12 μουσικών που συναντήθηκαν σε ένα εικονικό δωμάτιο στο Free Music Archive για να δημιουργήσουν το πιο συνεργατικό άλμπουμ που έγινε ποτέ. Από τους φίλους μας στο Flickr έρχεται η πρωτοβουλία Multimedia Commons Initiative, όπου ομάδες ερευνητών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το  σύνολο δεδομένων 100 εκατομμυρίων εικόνων για να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές και να διερευνήσουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με μέρη.

Με το εργαλείο απόδοσης ενός έργου σε κοινό κτήμα (CC0),  το Creative Commons, επιβλέπει και βοηθά στην ανάπτυξη του κοινού κτήματος, και μέχρι και σήμερα 92,9 εκατομμύρια έργα διανέμονται με άδεια CC0. Η CC0 έχει εξυπηρετήσει ποικίλους σκοπούς, και φέτος υποστήριξε κυρίως την αποδέσμευση 375.000 ψηφιακών έργων στα κοινά από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης. Η CC0 έχει υποστήριξε φωτογράφους σε αναδυόμενες πλατφόρμες, όπως το Unsplash, το οποίο φιλοξενεί τώρα μια ισχυρή κοινότητα φωτογράφων που “δίνουν τη δουλειά τους ελέυθεα” και κερδίζουν έκθεση και αναγνώριση στη διαδικασία.

Αυτές οι ιστορίες αντικατοπτρίζουν επίσης το έργο που έχουμε κάνει σε τομείς όπως η εκτύπωση 3D, η χρηστικότητα και η παγκόσμια οικοδόμηση κοινότητας. Τέτοια παραδείγματα, είναι το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κυκλοφόρησε 128 μοντέλα γλυπτών από τις Ρωμαϊκές και Αιγυπτιακές περιόδους στην πλατφόρμα 3D σχεδίασης Sketchfab και μια ιστορία επανάχρησης μεταξύ των 1.5 εκατομμυρίων αντικειμένων με άδεια CC  που είναι διαθέσιμα στο Thingiverse

Τέλος, η ίδια η έκθεση μεταφράστηκε από 30 εθελοντές σε δώδεκα γλώσσες στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να καταστήσουμε την κοινότητα μας πιο προσιτή στις διεθνείς κοινότητες.

Διαβάστε, και μοιραστείτε  την αναφορά στη διεύθυνση http://stateof.creativecommons.org με το hashtag #sotc.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment