ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Επικίνδυνη η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα στο online streaming

Μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Digital Single Market είναι στα σκαριά και απευθύνεται σε υπηρεσίες online streaming,  και η οποία πρόκειται να πλήξει σοβαρά τους δημιουργούς και τους ακροατές. Η πρόταση, που θα απαγορεύει στις υπηρεσίες online streaming τη φιλοξενία έργων με ελεύθερες άδειες, θα μπορούσε να θέσει τέρμα σε υπηρεσίες όπως το Jamendo που προσφέρει πρόσβαση σε δωρεάν μουσική στο διαδίκτυο και να δημιουργήσει νέα εμπόδια για την προσφορά έργων με ελεύθερη άδεια σε άλλες online πλατφόρμες.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της νέας οδηγίας για την ενιαία ψηφιακή αγορά που προτείνεται στην Ευρώπη (η οποία επί του παρόντος θα πρέπει να περάσει από τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, προτάσεις για τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου της Επιτροπής προέρχονται από πολλές από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουμε ήδη μιλήσει για άλλες πτυχές αυτής της οδηγίας, όπως το link tax και η λογοκρισία μέσω φιλτραρίσματος τα οποία υπόκεινται σε συνεχιζόμενες συμβιβαστικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αυτή η τελευταία τροποποίηση, θα προστεθεί σε ένα άλλο τμήμα της οδηγίας, το οποίο υποτίθεται ότι θα εξασφαλίζει δίκαιη αμοιβή στους δημιουργούς για τη χρήση των έργων τους. Η Επιτροπή των Περιφερειών (JURI), η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς, προετοιμάζει γνωμοδοτήσεις για το σχέδιο και μπορεί επίσης να προτείνει τροποποιήσεις. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT). Μολονότι το κείμενο της πρότασης δεν είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, δεδομένου ότι συζητείται από τον εισηγητή και τους σκιώδεις εισηγητές της CULT πίσω από κλειστές πόρτες, το EFF έλαβε ένα αντίγραφο το οποίο αναφέρει:

 

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, όταν οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες ερμηνευτές ή εκτελεστές μεταβιβάζουν ή εκχωρούν το δικαίωμα να θέτουν στη διάθεση του κοινού το έργο τους online ή σε υπηρεσίες on-demand, διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν δίκαιη αμοιβή που προκύπτει από την άμεση εκμετάλλευση των έργων τους, στον κατάλογο των υπηρεσιών αυτών.
2. Το δικαίωμα ενός δημιουργού ή καλλιτέχνη ερμηνευτή να επιτύχει δίκαιη αμοιβή για την πραγματοποίηση της εργασίας του όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 δεν μπορεί να αρθεί.

Με λίγα λόγια, αυτό δημιουργεί ένα φόρο για έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχονται μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών, τα οποία καταβάλλονται σε εταιρείες συλλογικής διαχείρισης που διαχειρίζονται πνευματικά δικαιώματα για λογαριασμό δημιουργών και εκτελεστών. Ο φόρος δεν μπορεί να αρθεί από τους ίδιους τους δημιουργούς ή τους καλλιτέχνες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλουν να κάνουν τα έργα τους διαθέσιμα για δωρεάν streaming στο διαδίκτυο, ο νόμος θα δέσει τα χέρια τους και θα το απαγορεύσει. Η υπηρεσία streaming  θα εξακολουθεί να υποχρεούται να αφαιρεί χρήματα για “δίκαιη αμοιβή” των δημιουργών και των ερμηνευτών, είτε το θέλουν είτε όχι.

Η πρόταση φαίνεται να έχει βασιστεί σε μια παρόμοια τροπολογία που εισήχθη στη Χιλή πέρυσι και η οποία, δυστυχώς, πέρασε σύντομα αφού γράψαμε γι ‘αυτήν, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Δεν είναι ασυνήθιστο για τέτοια μέτρα να αναδυθούν στην Ευρώπη ή την Αμερική, αφού υιοθετηθούν μια μικρότερη χώρα. Η μεγιστοποίηση της ατζέντας της μουσικής βιομηχανίας είναι παγκόσμια και συχνά έχει νόημα να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο κάπου αλλού στον κόσμο, όπου η αντίσταση στις προτάσεις τους μπορεί να είναι πιο αδύναμη, προτού τα ωθήσει σε μεγαλύτερες οικονομίες.

Αυτή η τροπολογία θα εξαλείψει ένα από τα λίγα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι μικροί και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες στην προώθηση της δουλειάς τους στο διαδίκτυο – τη δυνατότητα να διαθέτουν δωρεάν το έργο τους. Για κάποιους τέτοιους καλλιτέχνες, η δωρεάν διαθεσιμότητα του έργου online δημιουργεί μια βάση οπαδών για την υποστήριξη μελλοντικών συμφωνιών χορήγησης αδειών, συναυλιών και πωλήσεων σε merchandise.  Άλλοι μπορεί να μοιράζουν ελεύθερα μέρος ή το σύνολο της δουλειάς τους δωρεάν για μη οικονομικούς λόγους, όπως για να επικοινωνήσουν ένα μήνυμα ή απλά για την αγάπη για την τέχνης . Σίγουρα, δεν το κάνουν όλοι οι καλλιτέχνες. Αλλά ο νόμος, όπως υπάρχει σήμερα, τους προσφέρει τουλάχιστον μια επιλογή. Είτε μπορούν να χορηγήσουν άδειες για την εργασία τους σε online πλατφόρμες για χρήματα, είτε μπορούν να την κάνουν διαθέσιμη σε τέτοιες πλατφόρμες δωρεάν. Αλλά εάν η τροπολογία αυτή περάσει, η επιλογή αυτή θα αφαιρεθεί από αυτές.

Οι ηττημένοι από αυτήν την πρόταση είναι πολλοί. Ίσως οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν νέα εμπόδια μεταξύ της τέχνης τους και των οπαδών τους και των συνεργατών τους. Οι υπηρεσίες streaming θα χάσουν επίσης, καθώς θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος και δεν θα είναι πλέον σε θέση να λειτουργούν μη εμπορικά, ακόμη και αν διαθέτουν μόνο έργα με ελεύθερη άδεια χρήσης περιεχομένου. Οι χρήστες, βέβαια, θα υποφέρουν εξαιτίας της μειωμένης  διαθεσιμότητας της νόμιμης δωρεάν μουσικής και βίντεο online. Ακόμη και η βιομηχανία πνευματικών δικαιωμάτων θα υποφέρει, καθώς το αυξημένο κόστος των νόμιμων υπηρεσιών streamimg μπορεί να αναγκάσει τους δημιουργούς και τους οπαδούς να μετατοπιστούν στην κοινή χρήση αρχείων μεταξύ των χρηστών, όπου επίσης θα ανταλλάσσονται έργα που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.

Δεδομένου ότι η πρόταση αυτή απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων στην επιτροπή CULT, αν δεν αλλάξει τίποτα , τότε είναι πολύ πιθανό να ψηφιστεί η οδηγία ( από αυτή η επιτροπή τουλάχιστον).
Το EFF σας καλεί να επικοινωνήσετε με τους αντιπροσώπους σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ένα απλό μήνυμα: να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε τροποποίηση της οδηγίας για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η οποία θα δημιουργεί ένα νέο αναπόφευκτο δικαίωμα δίκαιης αμοιβής στις πλατφόρμες streaming. Το μέλλον του ελεύθερου πολιτισμού στην Ευρώπη εξαρτάται από αυτό.

Πηγή άρθρου: https://www.eff.org/

Leave a Comment