ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τεράστια ήττα για τον πολιτισμό και την έρευνα τα αποτελέσματα των χθεσινών ψηφοφοριών για τα πνευματικά δικαιώματα

Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), μέσω των χθεσινών ψηφοφοριών τους για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αρνήθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στον πολιτισμό, την εκπαίδευση ή την έρευνα, και έδωσαν ένα ισχυρό χτύπημα στην ανοιχτή πρόσβαση στην γνώση.

Στις χθεσινές ψηφοφορίες και οι δύο επιτροπές, ψήφισαν υπέρ των πρόσθετων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τους εκδότες ειδήσεων, και έτσι θα δημιουργούνται χρεώσεις για τη χρήση αποσπασμάτων και συνδέσμων.
Ακόμα και η επιτροπή ITRE – υπεύθυνη για την έρευνα και συνήθως ισχυρός υπερασπιστής της ανοικτής πρόσβασης – ψήφισε ακόμη και την επέκταση των πρόσθετων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις ακαδημαϊκές εκδόσεις, πράγμα που θα καθιστά σχεδόν αδύνατες τις εκδόσεις ανοικτής πρόσβασης. Θα εμποδίζει τους ανθρώπους να παρέχουν δεσμούς σε ακαδημαϊκό περιεχόμενο, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το περιεχόμενο είναι ελεύθερο. Αυτό ισχύει τόσο για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις όσο και για τα εκτυπωμένα περιοδικά, και οι συνέπειες στη διάδοση των ακαδημαϊκών έργων και πληροφοριών θα είναι σημαντικές.

H μηχανή λογοκρισίας ξανά στο προσκήνιο

Όσον αφορά τη διάταξη σχετικά με την επιβολή φίλτρων περιεχομένου στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες , και οι δύο επιτροπές ακολούθησαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας την ευθύνη των πλατφορμών φιλοξενίας. Η υποχρέωση φιλτραρίσματος, θα είναι επιβλαβής για την ελευθερία της έκφρασης καθώς οι μηχανές δεν μπορούν να διακρίνουν εάν το περιεχόμενο προστατεύεται από την ελευθερία του λόγου ή πρόκειται για μια παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων, και έτσι θα λογοκρίνουν αυτόματα το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες.

Αυτή η απαίτηση για φιλτράρισμα περιεχομένου, θα έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για τις νέες επιχειρήσεις της ΕΕ. Για παράδειγμα: Ο υπεύθυνος πολιτικής της SoundCloud δήλωσε ότι δεν θα υπήρχαν σήμερα, αν η απαίτηση για φιλτράρισμα περιεχομένου υπήρχε, όταν ξεκίνησαν την είχε τεθεί σε ισχύ όταν ήταν εκκίνηση.

Η πρόταση αυτή όχι μόνο θα οδηγήσει σε οικονομικά μειονεκτήματα για την ΕΕ και θα σκοτώσει την καινοτομία, αλλά παραβιάζει και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος απαγορεύει την αδιάκριτη παρακολούθηση των μεταφορτώσεων όλων των χρηστών.

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu

Διαβάστε ακόμα:

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Leave a Comment