ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Εσθονική προεδρία της ΕΕ προτείνει το μαζικό φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο #censorshipmachine

Ένα έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε από το Statewatch στις 30 Αυγούστου αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η Εσθονία (που ασκεί χρέη  Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) πιέζει τα άλλα κράτη μέλη να ενισχύσουν την αδιάκριτη παρακολούθηση στο διαδίκτυο και να ακολουθήσουν τα βήματα της Κίνας στη λογοκρισία του διαδικτύου. Σταθερή στην θέση της για την επιβολή φιλτραρίσματος στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες, η Εσθονική Προεδρία εργάστηκε σκληρά για να κάνει την πρόταση της  για τη νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ακόμη πιο επιζήμια από την αρχική πρόταση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που διέρρευσε το κείμενο προτείνει δύο επιλογές για κάθε μία από τις δύο πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις: το λεγόμενο ” “link tax” ή πρόσθετα πνευματικά δικαιώματα και το φιλτράρισμα περιεχομένου. Όσον αφορά το φιλτράρισμα, το κείμενο προσφέρει δύο εναλλακτικές λύσεις:

  • Η επιλογή Α διατηρεί την αρχική πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός φίλτρου που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο πλατφορμών και άλλων εταιρειών που φιλοξενούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Παρόλο που αφαιρεί τις αναφορές στις “τεχνολογίες αναγνώρισης περιεχομένου”, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τρόπος να “αποτραπεί η διαθεσιμότητα” (άλλη έκφραση που παραμένει στο κείμενο) συγκεκριμένου περιεχομένου, χωρίς πρώτα να γίνει σάρωση όλου του περιεχομένου.
  • Η επιλογή Β είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια πιο ακραία έκδοση της εναλλακτικής λύσης Α. Στην πραγματικότητα, φαίνεται τόσο ακραία ώστε σχεδόν κάνει την πρώτη επιλογή να μοιάζει με έναν λογικό συμβιβασμό. Αυτό μπορεί φυσικά να είναι η «διπλωματική» στρατηγική. Στην ακραία αυτή επιλογή, το κείμενο επιτίθεται εκ νέου στο καθεστώς ευθύνης του e-commerce Directive -το οποίο δεν μπορεί όμως να καταργηθεί, αφήνοντας μας με δύο αντιφατικές νομοθετικές πράξεις της ΕΕ-  και προσθέτει μια «διευκρίνιση» για το τι συνιστά «επικοινωνία με το κοινό”. Αυτή η διευκρίνιση ορίζει ότι οι πλατφόρμες (και οι χρήστες της) θα είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα που έχουν ανεβάσει οι χρήστες τους.

Οι προτάσεις σε αυτή τη διαρροή οδηγούν σε έναν πολύ επικίνδυνο μέλλον για τα κράτη μέλη της ΕΕ, αν ακολουθήσουν τις οδηγίες της Εσθονικής Προεδρίας. Οι συνέπειες αυτών των λανθασμένων προτάσεων μπορούν να αποφευχθούν μόνον εάν η κοινωνία των πολιτών και οι πολίτες της ΕΕ , ενώσουν σθεναρά τις φωνές τους ενάντια στην ύπαρξη της μηχανής λογοκρισίας στην ΕΕ.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο επικοινωνίας που είναι διαθέσιμο  στο savethememe.net πριν από κάθε μία από τις κύριες ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλέστε τους ευρωβουλευτές σας να σταματήσουν την #censorshipmachine!

Πηγή άρθρου: https://edri.org

 

Σχετικά άρθρα

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Η Οδηγία της EΕ για τα πνευματικά δικαιώματα – ιδιωτικοποίηση της λογοκρισίας και φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

Η χειρότερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίζεται σε λίγες μέρες

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Leave a Comment