ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι Συμπράξεις της Ανοιχτής Συνέλευσης της Συμμαχίας των Κοινών

Το Σάββατο στις 9 Δεκέμβρη,  χώρο Chimeres.Space (Πυθοδώρου 6, Αθήνα),  πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συνέλευση της Συμμαχίας των Κοινών, η οποία και επικεντρώθηκε στις Συμπράξεις, που προτάθηκαν στο Φεστιβάλ της Συμμαχίας των Κοινών.  Στην ανοιχτή συνέλευση συμμετείχαν οι παρακάτω  Συμπράξεις :

 

Η προστασία, η ανάδειξη και αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει μόνο από τις συλλογικότητες και τα κινήματα των πολιτών σε όφελος της κοινωνίας και της φύσης

Κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι της σύμπραξης

Στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε, διαπιστώνουμε κάθε ημέρα και περισσότερο ότι παράλληλα με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και τη στέρηση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους απαξίωσης και ακόμη και εξαφάνισης τα ιστορικά μνημεία όπως και το φυσικό περιβάλλον. Με την προωθούμενη από το κράτος και την πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών πολιτική εκποίησης των δημόσιων χώρων, αγαθών και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών επιδιώξεων γίνεται πλέον σαφές ότι τόσο η κεντρική εξουσία όσο και όλες σχεδόν οι τοπικές εξουσίες αντιμετωπίζουν και τα ιστορικά μνημεία, όπως και το φυσικό περιβάλλον σαν εμπορεύματα και σαν μέσα για την προσέλκυση “επενδυτών”.

Η σύμπραξή μας μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι αναγκασμένη να αγωνισθεί για να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον ανήκουν στην κοινωνία, αποτελούν κοινά. Επομένως μόνο οι πολίτες οργανωμένα και μέσα από τις τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα στα οποία συμμετέχουν, μπορούν όχι μόνο να τα προστατέψουν από την αρπαχτική βουλιμία των κερδοσκόπων “επενδυτών”, αλλά και να τα αναδείξουν και να τα αξιοποιήσουν σε όφελος του πολιτισμού, της τοπικής αλληλέγγυας οικονομίας και της φύσης

Συμπερασματικά η σύμπραξη στοχεύει

α) Στην ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου των τοπικών συλλογικοτήτων και κινημάτων τόσο για τα ιστορικά μνημεία, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

β) Στη διαμόρφωση επιστημονικά και κοινωνικά τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάδειξη και αξιοποίηση τους της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών τοπίων

γ) Στη συνεργασία και την συμμετοχή των τοπικών κινημάτων και συλλογικοτήτων τόσο για την ενημέρωση όσο και κυρίως για την ενεργοποίηση των πολιτών για τη διαχείριση του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου σαν κοινά

Το περιεχόμενο της σύμπραξης

Σύμφωνα με τους πιο πάνω στόχους η σύμπραξη

α) Θα πραγματοποιεί συναντήσεις και συζητήσεις με τοπικές συλλογικότητες και κινήματα, όπου θα παρουσιασθούν οι στόχοι της και θα συζητιέται η πιθανότητα συμμετοχής τους; στη σύμπραξη

β) Θα εντοπίζει ειδικούς που μπορούν να συμβάλλουν τόσο στην ενημέρωση όσο και τη διαμόρφωση προτάσεων για κάθε περιοχή.

γ) Θα αναζητεί, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, επαφές με συλλόγους της περιοχής, με επαγγελματίες με συνδικαλιστικούς φορείς (π.χ εκπαιδευτικών ) που μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και υλοποίηση των προτάσεων

δ) Θα συμβάλλει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς στη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο επιδιώκοντας την ανάληψη ευθυνών για την υλοποίησή τους από τους ίδιους τους πολίτες

ε) Θα καταγράφει και να συζητά τις εμπειρίες των δράσεων σε ανοιχτές συνελεύσεις που θα συμμετέχουν όλοι/ες που έλαβαν μέρος στην υλοποίησή τους

ζ) Θα συμβάλλει στον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων

Η Σύμπραξη «Εργαστήρι Συμμετοχικού Σχεδιασμού με βάση τα Κοινά» είναι η εξέλιξη της συζήτησης και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ των Κοινών (ΑΣΚΤ, 6-8 Οκτώβρη 2017). Ιδιαίτερα, μέσα από το Εργαστήρι Μάθησης «Με αφορμή το Κουκάκι: Σχεδιάζουμε με τα Κοινά – Μεθοδολογία, Στρατηγικές και Τακτικές» (6/10/2017) και το στρογγυλό τραπέζι «Ένα Συνεταιριστικό Πάρκο στο Ελληνικό» (7/10/2017).

Το Εργαστήρι δεν ήταν στα αρχικά πλάνα των διοργανωτών των δύο εκδηλώσεων, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της εξέλιξης και του ενδιαφέροντος που αναδείχθηκε.

Για το σκοπό αυτό – και το διάστημα που μεσολάβησε – έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, επικοινωνίες, συζητήσεις, αναζητήσεις, προβληματισμοί, για την ανάγκη άμεσης ανάδειξης της δυναμικής των Κοινών όχι απλά σαν την «ασπιρίνη» της ιδιαίτερα σοβαρής διαρθρωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι κοινωνίες της, όχι σαν ένα δευτερεύουσας σημασίας εργαλείο της «Οικονομίας των Φτωχών», έτσι όπως συνηθίζει να τον αντιμετωπίζει σήμερα ο Κεντρικός Σχεδιασμός, αλλά σαν βασικό εργαλείο διατύπωσης ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης των κοινωνιών.

Η Σύμπραξη θα επιδιώξει την διαμόρφωση των εργαλείων, των δομών και των διαδικασιών αυτών, που θα μπορέσουν να διαμορφώσουν και να διατυπώσουν σχέδια από τα Κάτω, διαμορφώνοντας τόσο ένα μεθοδολογικό πλαίσιο, όσο και πρακτικές υλοποίησης της μεθοδολογίας αυτής, εξειδικεύοντας την πρόταση των Κοινών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην Ελλάδα της κρίσης.

Είναι εφικτή μία άλλη Πρόταση που να προέρχεται από τα κάτω; Εμείς πιστεύουμε ότι είναι. Τη θεωρούμε και εφικτή και βιώσιμη. Οι μόνες σίγουρα ανέφικτες επιλογές είναι αυτές που συνεχίζουν τις αποτυχημένες πρακτικές και στρατηγικές του παρελθόντος. Και θα προσπαθήσουμε να διαρθρώσουμε τη δική μας πρόταση, ξεκινώντας από το Κουκάκι και το Ελληνικό.

Ομάδες/Ονόματα Συμμετεχόντων:

Στην Σύμπραξη συμμετέχουν μέλη συλλογικοτήτων όπως:

• Πρωτοβουλία “Ένα Πάρκο για όλους στο Ελληνικό”
• Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό
• Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό
• Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών
• Πράσινοι-Αλληλεγγύη
• Οικολογικό Χρέος
• Συντροφιά του Περιβάλλοντος

Επίσης συμμετέχουν μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και μέλη άλλων συλλογικοτήτων που δεν έχουν προλάβει να ενημερώσουν ακόμη για το συγκεκριμένο κείμενο, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου για την κατάθεσή του.

Το Creative Commons Cinematography Festival είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου και νέων μέσων με άδειες Creative Commons, υπό δημιουργία. Κινείται από μια Oργανωτική Ομάδα που έχει τη μορφή συνέλευσης. Το φετινό του θέμα είναι το τρίπτυχο Soil, Soul, Society.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει τις προβολές του τον Απρίλιο του 2018, ταυτόχρονα με το Creative Commons Global summit στον Καναδά.

Ομάδες και ονόματα ανθρώπων που την αποτελούν

α. Αρχική ομάδα CCCF – Γιώργος Θ, Μαλίνα, Παναγιώτης Κ
β. OMNIA TV
γ. CINERGIES Coop
δ. Πέννυ Τ

Εάν σήμερα θέλει κάποιος να καλλιεργήσει παραδοσιακό σπόρο δεν μπορεί να τον βρει στην αγορά. Προτείνουμε ομάδα διαβούλευσης από φορείς ή/και άτομα, που θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα”

Το Πελίτι έχει ήδη ασχοληθεί εκτενώς με αυτό το θέμα μελετώντας λεπτομερώς τα ενδεχόμενα παράθυρα στην ισχύουσα απαράδεκτη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία καθώς και τις καλές πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Βασισμένοι σε αυτές τις καλές πρακτικές έχουμε κάνει λεπτομερή νομοτεχνική πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο από την αρχή του 2017. Θα καλέσουμε για υποστήριξη αυτής της συγκεκριμένης πρότασης αν και, μόλις προέκυψαν κάποια νέα δεδομένα που πρέπει να μελετηθούν για αξιοποίηση πριν προχωρήσουμε.

 

H πλατφόρμα συνάντησης πρωτοβουλιών ή/και ενεργών συμπράξεων που δραστηριοποιούνται γύρω από ζητήματα όπως:

  • σύνταγμα & κοινά
  • αστικός κώδικας & κοινά
  • συμμετοχικός σχεδιασμός νόμων & θεσμών
  • δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας
  • προστασία του φυσικού περιβάλλοντος & δημόσιων χώρων
  • προστασία της ιδιωτικότητας

Στόχος η γνωριμία, χαρτογράφηση και αποτύπωση συγκλίσεων για τη δημιουργία νέων συμπράξεων ή/και ενίσχυση ήδη υπαρκτών συνεργασιών.

 

Πηγή άρθρου: https://commons.gr/collaborations/

Leave a Comment