ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως οι Grateful Dead ήταν ένας προάγγελος των Creative Commons

Από την ίδρυση τους το 1965, οι Grateful Dead ήταν πάντα ένα ασυνήθιστο συγκρότημα. Στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η μουσική των Grateful Dead είχε ρίζες σε πολλαπλά στυλ και είδη μουσικής και δεν προσφέρεται για εύκολη κατηγοριοποίηση. Ήταν ψυχεδελική; Folk? Blues? Country? Ναι, όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί. Η μπάντα έπαιζε συχνά γνωστά τραγούδια που ανήκαν στο public domain, αλλά έκαναν αυτά τα τραγούδια δικά τους.

Τα μέλη της μπάντας μπορούσαν να παίζουν αδιάκοπα σε παραδοσιακά και ποικίλα στυλ. Σε συναυλίες, συχνά έπαιζαν τραγούδια που ακουγόταν γνωστά στην αρχή αλλά μεγάλωναν και εξελίχθηκαν σε στυλ και είδη. Τα τραγούδια συχνά μετατράπηκαν σε μακρές συνεδρίες αυτοσχεδιασμού στις οποίες οι μουσικοί  ανακάλυπταν νέα μουσικά μοτίβα και τα επέκτειναν μαζί.

Οι φίλοι των Grateful Dead, γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν θα υπήρχαν ποτέ  δύο συναυλίες που να είναι ίδιες. Η μπάντα δημιούργησε ένα τεράστιο ρεπερτόριο τραγουδιών, πολλά από τα οποία δεν καταγράφηκαν ποτέ εμπορικά. Τα ηχογραφημένα τραγούδια παιζόταν πάντα διαφορετικά σε κάθε συναυλία. Αυτό έδωσε στη μουσική της μπάντας μια ζωή πέρα ​​από την προέλευσή της. Αλλά οι οπαδοί σύντομα κατάλαβαν το γεγονός ότι οι εμπορικά διαθέσιμες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος έβγαζαν μόνο μια μικρή γεύση του ζωντανού ήχου και αίσθησης.

Αν και πολλές μπάντες τότε επέτρεπαν στους οπαδούς να καταγράφουν  τις συναυλίες τους, οι Grateful Dead πήγαν την ιδέα ένα βήμα παραπέρα. Οι fans που αγόρασαν “tapers’ tickets” αποκτούσαν πρόσβαση σε μια ειδική περιοχή που βρίσκεται κοντά στο soundboard. Το συγκρότημα  τους ενθάρρυνε ακόμη και να μοιράζονται τις ηχογραφήσεις τους, εφ ‘όσον δεν έβγαζαν κέρδη από την πώληση των κασετών τους.

Η μπάντα έπαιξε πάνω από 2.300 ζωντανές εμφανίσεις και είναι γνωστό ότι υπάρχουν κασέτες για 2,200 από αυτές τις εμφανίσεις.

Ο John Perry Barlow, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, βοήθησε να γραφούν μερικά από τα τραγούδια του Grateful Dead. Η σύνδεση του Barlow με το συγκρότημα μπορεί να έχει συμβάλει στο να γίνει πρώιμος χρήστης του Διαδικτύου, καθώς το 1986 εντάχθηκε στο The WELL, μία από τις πρώτες online κοινότητες. Το WELL έτυχε επίσης να έχει έναν μεγάλο αριθμό fans των Grateful Dead μεταξύ των μελών του. Το 1990, ο Barlow ίδρυσε το  Electronic Frontier Foundation (EFF), το οποίο παραμένει ένας σημαντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της ψηφιακής ιδιωτικότητας. Το EFF και οι θέσεις του σχετικά με τη δημιουργική έκφραση και τα ψηφιακά δικαιώματα φαίνεται να επηρεάστηκαν από την κοινότητα  των Grateful Dead και με τη σειρά του το EFF είχε σημαντικά αντίκτυπο στους ιδρυτές του Creative Commons.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Leave a Comment