ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο επικεφαλής της επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα της ΕΕ θέλει να απαγορεύσει το δικαίωμα των δημιουργών να μοιράζονται ελεύθερα το έργο τους

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται  την αναθεώρηση των κανόνων της για τα πνευματικά δικαιώματα. Αλλά η πρόσφατη πρόταση από τον επικεφαλής της επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα θα απαγορεύει στους δημιουργούς το δικαίωμα να αρνηθούν την αμοιβή – το δικαίωμα να μοιράζονται μια εργασία χωρίς να πληρωθούν – πράγμα που, εάν εγκριθεί, θα υπονομεύσει τη χρήση των αδειών CC.

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε ένα ελλιπές σχέδιο οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας το 2016, η Creative Commons, η Communia Association και δεκάδες άλλες οργανώσεις πιέζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Κοινοβούλιο να κάνουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα των χρηστών και τα κοινά, την εκπαίδευση και την προώθηση της δημιουργικότητας και των επιχειρηματικών ευκαιριών στην ψηφιακή αγορά.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία πρόταση, η κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας φαίνεται να χειροτερεύει, όχι να γίνεται καλύτερη. Αυτή την εβδομάδα, ο Axel Voss, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αρμόδια επιτροπή νομικών υποθέσεων, δημοσίευσε τις προτεινόμενες αλλαγές του, σε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο τμήμα του σχεδίου οδηγίας, το άρθρο 11. Αυτή είναι η διάταξη  θα εισάγει ένα πρόσθετο δικαίωμα για τους εκδότες τύπου να εξάγουν αμοιβές από συνδρομητές ειδήσεων για την ενσωμάτωση σύντομων αποσπασμάτων – ή ακόμη για τους συνδέσμους – στο περιεχόμενό τους.

Αυτό το δικαίωμα των εκδοτών (επίσης κοινώς γνωστό ως “Link Tax”) αποτελεί ήδη σημαντική απειλή για την ενημέρωση και το μοίρασμα της γνώσης στη κοινωνία. Αλλά ο Voss θέλει να ενισχύσει τα χειρότερα χαρακτηριστικά αυτού του νόμου,  ισχυριζόμενος ότι οι εκδότες του  θα έχουν – είτε τους αρέσει ή όχι – ένα “αναφαίρετο δικαίωμα να αποκτήσουν μια δίκαιη και αναλογική αμοιβή για τέτοιες χρήσεις.” Αυτό σημαίνει ότι οι εκδότες θα υποχρεώνονται να απαιτούν πληρωμή από τα news aggregators

Αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους εκδότες που επιθυμούν να μοιράζονται ελεύθερα και ανοιχτά  το περιεχόμενο τους, με άδειες Creative Commons. Όπως προειδοποιήσαμε προηγουμένως, ένα αναπόφευκτο δικαίωμα αποζημίωσης θα παρεμπόδιζε τη λειτουργία ανοιχτής αδειοδότησης, διατηρώντας ένα ειδικό και ξεχωριστό οικονομικό δικαίωμα πέρα ​​από την πρόθεση ορισμένων εκδοτών. Για παράδειγμα, ο ισπανικός ιστότοπος ειδήσεων eldiario.es δίνει όλο το περιεχόμενό του δωρεάν στο διαδίκτυο με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike. Με αυτόν τον τρόπο, χορηγούν στο κοινό μια παγκόσμια άδεια για τη χρήση του έργου υπό ορισμένους όρους. Άλλοι εκδότες ειδήσεων στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν άδειες CC που θα μπορούσαν επίσης να πληγούν από αυτή τη νέας διάταξης είναι οι La Stampa, 20 Minutos και openDemocracy.

Αναγκάζοντας τους εκδότες που χρησιμοποιούν τις άδειες CC να αποδέχονται  αδιαπραγμάτευτα πρόσθετα δικαιώματα αμοιβών,  παραβιάζεται το γράμμα και το πνεύμα της αδειοδότησης Creative Commons και αρνείται στους εκδότες η ελευθερία να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να μοιράζονται το περιεχόμενο όπως επιθυμούν. Η πρόταση θα αποτελούσε μια σοβαρή  απειλή για τα πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια έργα με άδεια χρήσης CC στο Διαδικτύου, τα οποία μοιράζονται ελεύθερα από  εκατομμύρια δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Υποστηρίζουμε συγγραφείς και δημιουργούς και πιστεύουμε ακράδαντα στο δικαίωμα τους να επιλέγουν να μοιράζονται ή να ζητούν αποζημίωση για όλες ή ορισμένες χρήσεις των έργων τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να βρούμε λύσεις που να τιμούν επίσης εκείνους τους συγγραφείς που επιλέγουν να μοιραστούν με ελάχιστους ή μηδενικούς περιορισμούς.

Η πρόταση Voss πρέπει να απορριφθεί και το άρθρο 11 να διαγραφεί. Είναι σαφές από την αρχή ότι ένα πρόσθετο δικαίωμα για τους εκδότες, δεν θα προσφέρει τίποτα για την στήριξη της ποιότητας της δημοσιογραφίας ή στην αύξηση της ενιαίας ψηφιακής  αγοράς. Αντίθετα, θα επηρεάσει αρνητικά την πρόσβαση στις πληροφορίες και τη δυνατότητα των εκδοτών να μοιράζονται χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες, τις τεχνολογίες και τους όρους που είναι ευεργετικοί για αυτούς.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Σχετικά άρθρα

Η Οδηγία της EΕ για τα πνευματικά δικαιώματα – ιδιωτικοποίηση της λογοκρισίας και φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες λένε ΟΧΙ στο άρθρο 13 #CensorshipMachine

Η Εσθονική προεδρία της ΕΕ προτείνει το μαζικό φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο #censorshipma

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Create Refresh : Μια καμπάνια δημιουργών ενάντια στο άρθρο 13 για τα πνευματικά δικαιώματα

Ανοιχτή επιστολή Ευρωπαίων ακαδημαϊκών ενάντια στο άρθρο 13 για το φιλτράρισμα περιεχομένου

Το μέλλον του ανοιχτού κώδικα είναι σε κίνδυνο! Υπογράψτε στην καμπάνια του Save Code Share!

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ απειλεί την ανοιχτή πρόσβαση και την ανοιχτή επιστήμη

Η γνωμοδότηση της IMCO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πνευματικά δικαιώματα: Μια νίκη με πικρή γεύση

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

Η χειρότερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίζεται σε λίγες μέρες

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

Leave a Comment