ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοικτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr) – Ένα ψηφιακό αποθετήριο με πάνω από 4.600 ελληνικά βιβλία με ανοιχτές άδειες χρήσης

H Ανοικτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr) είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο που φιλοξενεί πάνω από 4.600 ελληνικά βιβλία που διατίθενται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Πρόκειται είτε για βιβλία Κοινού Κτήματος, δηλαδή κλασικά βιβλία που έχουν απελευθερωθεί τα πνευματικά τους δικαιώματα λόγω παρέλευσης 70 ετών από τον θάνατο του δημιουργού τους. Είτε για σύγχρονα βιβλία που οι συγγραφείς τους έχουν επιλέξει να τα διαθέσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Στη συλλογή περιλαμβάνονται ήδη 1.125 ελληνικά βιβλία που διανέμονται υπό άδεια Creative Commons.

Πριν λίγους μήνες βρήκε στον αέρα ο ανανεωμένος ιστότοπος της Ανοικτής βιβλιοθήκης, μετά από δουλειά περίπου 2,5 ετών. Στόχος ήταν να γίνει περισσότερο λειτουργική και εύχρηστη η αναζήτηση βιβλίων από τους επισκέπτες, και γι’ αυτό έγινε ταξινόμηση σε 40 θεματικές κατηγορίες

Τα λογοτεχνικά ebooks για παράδειγμα ταξινομούνται σε 8 κατηγορίες:

  • Κλασική λογοτεχνία
  • Mυθιστόρημα-νουβέλα
  • Διήγημα, ποίηση
  • Δοκίμιο
  • Θεατρικό έργο
  • Παιδική λογοτεχνία
  • Κόμικ.

Και πέρα από τις μεγάλες κατηγορίες Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αρχαία Γραμματεία, υπάρχουν και συλλογές με εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία που αφορούν την υγεία, τη διατροφή, τη γεωργική καλλιέργεια, τα χόμπι, τη διαφορετικότητα, τα ΑμεΑ, το ταξίδι και την επιχειρηματικότητα.

 

Ο Οδηγός αυτοέκδοσης ενός ψηφιακού βιβλίου

Για να γίνει σωστά η αυτοέκδοση ενός ψηφιακού βιβλίου θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν αρκετοί παράγοντες, γι’ αυτό δημιουργήσαμε στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη έναν πλήρη οδηγό που εξηγεί βήμα-βήμα όλα τα στάδια. (http://www.openbook.gr/openlab/)

Καταρχήν έχει σημασία το σωστό στήσιμο του βιβλίου όσον αφορά τη μορφοποίηση του κειμένου, το εξώφυλλο και τα εσώφυλλα. Σημαντικό πολύ είναι όλα τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στο βιβλίο να είναι νόμιμα, από τη φωτογραφία του εξωφύλλου μέχρι τη γραμματοσειρά και τη μουσική επένδυση του audiobook και γι’ αυτό δίνονται σχετικές πηγές. Για να μπορέσει ένα ψηφιακό βιβλίο να διαβαστεί σωστά από πολλαπλές συσκευές (κινητό τηλέφωνο, ταμπλέτα, συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, υπολογιστή) θα πρέπει να εκτός από την κλασική μορφή PDF να μετατραπεί και σε άλλους συμβατούς μορφότυπους (ePub, mobi, flipping book). Η ελεύθερη διανομή ενός βιβλίου στο διαδίκτυο προϋποθέτει την επιλογή μίας εκ των έξι αδειών Creative Commons, ώστε να θέσει ξεκάθαρα ο δημιουργός το μέρος εκείνο των δικαιωμάτων του που επιθυμεί να παραχωρήσει και με ποιον ακριβώς τρόπο. Δίνονται επίσης εργαλεία και μέθοδοι για την διανομή και την προώθηση του ebook στο διαδίκτυο.

 

Τα μελλοντικά σχέδια του εγχειρήματος

Οκτώ χρόνια μετά, είμαστε ακόμα στην πολύ αρχή. Καταρχήν ο στόχος είναι να εμπλουτίζεται καθημερινά η Ανοικτή βιβλιοθήκη με περισσότερα ψηφιακά βιβλία, είτε κλασικά είτε σύγχρονα, ώστε σύντομα να ξεπεράσουμε τα 10.000 βιβλία.

  • Υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί η σειρά Κλασικής Λογοτεχνίας (ήδη έχουν εκδοθεί τα 4 πρώτα βιβλία με διηγήματα του Ιουλίου Βερν, του Αντόν Τσέχωφ, του Λουίτζι Πιραντέλλο και του Ρίντυαρ Κίπλιγκ).
  • Να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε νέες ξεχωριστές φωνές συγγραφέων μέσω λογοτεχνικών διαγωνισμών, όπως ο διαγωνισμός «100 λέξεις σε 24 ώρες». (http://www.openbook.gr/100-lexeis-se-24-wres/)
  • Να εκδώσουμε βιβλία καταξιωμένων ελλήνων συγγραφέων (ήδη έχουμε ξεκινήσει και επανεκδίδουμε παλαιότερα βιβλία του Μάνου Κοντολέων).
  • Να εκδώσουμε βιβλία καινοτόμα και πρωτότυπα (όπως το #Tweet_Stories με 371 μικροδιηγήματα και το θεατρικό «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα» που γράφτηκε συνεργατικά σε περιβάλλον wiki).
  • Να ανεβάσουμε στο διαδίκτυο όλα τα ελληνικά βιβλία που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων, της Αρχαίας Γραμματείας αλλά και των τελευταίων αιώνων.
  • Να δημιουργήσουμε επίσης μια βιβλιοθήκη ηχητικών βιβλίων, με ελεύθερη συμμετοχή οποιουδήποτε.
  • Να προσκαλέσουμε εθελοντές μεταφραστές για να εκδώσουμε στα ελληνικά σημαντικά βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί (όπως το άγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που εκδώσαμε πριν μερικά χρόνια).

Διαβάστε περισσότερα για την Ανοικτή Βιβλιοθήκη στο www.openbook.gr

Άρθρο του Γιάννη Φαρσάρη

Leave a Comment