ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα και βελτιωμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησης CC Search

Χθες 24 Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημέρωση για την μηχανή αναζήτησης CC Search. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 για να υπάρχει μια νέα ανανεωμένη μηχανή αναζήτησης στα Κοινά με απώτερο σκοπό την εύρεση και την καταλογοποίηση των 1.4 δισεκατομμυρίων +  έργων με άδεια χρήσης Creative Commons που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Περισσότεροι πάροχοι, καλύτερα μεταδεδομένα

Αυτό είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη – έχει εξαιρετικά νέα χαρακτηριστικά, και έχει φυσικά μερικά bugs, στα οποία η ομάδα ανάπτυξης προσπαθεί να τα διορθώσει-  (μπορείτε να αφήσετε σχόλια εδώ ή να ανοίξετε issue στο Github). H νέα έκδοση της αναζήτησης CC ενσωματώνει πρόσβαση σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια εικόνες  από 13 παρόχους περιεχομένου. Τα δεδομένα ελήφθησαν με επεξεργασία 36 μηνών δεδομένων ανίχνευσης ιστού από το Common Crawl corpus (ένα ανοικτό αποθετήριο δεδομένων ανίχνευσης ιστού που διατηρείται από το Common Crawl Foundation).

Η πλήρη λίστα των παρόχων

Provider Domain # CC Licensed Works
Animal Diversity Web https://animaldiversity.org/ 14,839
Behance https://www.behance.net/ 5,245,785
Deviantart https://www.deviantart.com/ 206,506
Digitalt Museum https://digitaltmuseum.org/ 88,970
Encyclopedia of Life http://eol.org/ 547,488
Flickr https://www.flickr.com/ 426,214
Flora-On http://flora-on.pt/ 26,498
Geograph UK http://www.geograph.org.uk/ 1,018,560
IHA Holiday Ads http://www.iha.com/ 2,058,272
McCord Museum http://www.musee-mccord.qc.ca/en/ 108,800
The Metropolitan Museum of Art https://www.metmuseum.org/ 96,260
Museums Victoria https://collections.museumvictoria.com.au/ 64,719
Science Museum – UK https://www.sciencemuseum.org.uk/ 14,280

Επιπλέον, η νέα έκδοση περιέχει πολλές νέες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των ετικετών εικόνας AI που δημιουργήθηκαν από τον συνεργάτη μας Clarifai. Το Clarifai είναι το καλύτερο στην κατηγορία του λογισμικό ταξινόμησης εικόνων που παρέχει υποστήριξη ετικετών και οπτική αναγνώριση. Το API του Clarifai ενσωματώθηκε στη ροή της διαδικασίας ως μέσο για την αυτόματη δημιουργία ετικετών για τις νέες και υπάρχουσες εικόνες. Αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση CC έχει ετικέτες που έχουν δημιουργηθεί από τη μηχανή, ετικέτες καθορισμένες από το χρήστη και ετικέτες καθορισμένες από πλατφόρμα που έχουν ληφθεί από τα δεδομένα ανίχνευσης ιστού. Συλλογικά, αυτά θα βελτιώσουν την εμπειρία αναζήτησης του χρήστη και θα βελτιώσουν την ποιότητα των αποτελεσμάτων. Επί του παρόντος, 10,3 εκατομμύρια εικόνες έχουν τις αντίστοιχες ετικέτες Clarifai και οι εξαιρετικές εικόνες θα ενσωματωθούν σε συνεχή βάση.

Μια νέα εμφάνιση

Οι χρήστες μπορούν πλέον να μοιράζονται περιεχόμενο και να δημιουργούν δημόσιες λίστες εικόνων χωρίς λογαριασμό, χρησιμοποιώντας ένα ανώνυμο σύστημα ελέγχου ταυτότητας. Το Shares.cc είναι ένα νέο σύστημα συντόμευσης συνδέσμων που διευκολύνει την κοινή χρήση του περιεχομένου που βρίσκεται στην πλατφόρμα μας,  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται εικόνες και λίστες χωρίς να απαιτείται σύνδεση. Επιπλέον, η νέα πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα φιλτραρίσματος ανά προμηθευτή, άδεια, δημιουργό, ετικέτα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από την Clarifai) ή τίτλο.

(Παρακαλώ σημειώστε: Εάν έχετε κάνει ιδιωτικές λίστες στο προηγούμενο σύστημα, δεν θα μεταφερθούν σε αυτή την έκδοση.) Λυπούμαστε για τυχόν ταλαιπωρία που μπορεί να προκάλεσε αυτό. Αν υπάρχει μια λίστα που θέλετε να ανακτήσουμε, στείλτε μας email στο info@creativecommons.org.)

Η αναζήτηση CC έγινε πραγματικότητα χάρη σε διάφορους θεσμικούς και μεμονωμένους χορηγούς. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Arcadia – ένα φιλανθρωπικό ταμείο των Lisbet Rausing και Peter Baldwin, το Mozilla, και το Ίδρυμα Brin Wojcicki για την υποστήριξή τους. Με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των χρηματοδότητών μας, το Creative Commons είναι σε θέση να προωθήσει σημαντικά το έργο του αναζητώντας έναν πιο ανοιχτό και κοινό κόσμο που φωτίζει τα Κοινά και αναγνωρίζει τις μεγάλες δυνατότητες της ανθρώπινης γνώσης.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment