ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι Άδειες Creative Commons 4.0 είναι επίσημα διαθέσιμες και στα Ελληνικά

Ολοκληρώθηκε η μετάφραση της τέταρτης έκδοσης των αδειών Creative Commons στην ελληνική γλώσσα, η οποία έγινε σε συνεργασία της Κυπριακής και της Ελληνικής ομάδας Creative Commons.

Οι άδειες Creative Commons αποτελούν ένα σύνολο τυποποιημένων αδειών πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες επιτρέπουν στους δημιουργούς να διανέμουν το έργο τους ελεύθερα στο κοινό. Οι εν λόγω άδειες ποικίλλουν και ο εκάστοτε δημιουργός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Δημιουργοί κάθε είδους, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, bloggers, δημόσιοι οργανισμοί, βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς χρησιμοποιούν τις άδειες Creative Commons,  ώστε να διαδώσουν έργα τους στο διαδίκτυο δωρεάν, με τους όρους που κατανοούν και κρίνουν κατάλληλους, έχοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι οι χρήστες αυτών θα σεβαστούν τους όρους της άδειας και θα δεσμεύονται από αυτήν.

Οι άδειες Creative Commons μεταφέρθηκαν στο Ελληνικό Δίκαιο το 2007 από ομάδα εργασίας της οποίας την επιστημονική εποπτεία είχε η τότε πρόεδρος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονυσία Καλλινίκου.

 Η μεταφορά της έκδοσης 4,0 των αδειών Creative Commons,  αναμένεται να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάδοση της επιστημονικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την προώθηση των στόχων του Creative Commons εργάζονται εθελοντές επικεφαλείς κατά τόπους ομάδων σε κάθε μία από τις εθνικές δικαιοδοσίες για τις οποίες έχουν ήδη προσαρμοστεί οι άδειες Creative Commons. Το Creative Commons International και οι εθελοντές επικεφαλείς των τοπικών ομάδων είναι ανεξάρτητες και ξεχωριστές οντότητες, ωστόσο συνεργάζονται και συνεισφέρουν εξίσου για να προωθήσουν την υιοθέτηση των αδειών και των εργαλείων που προσφέρει το Creative Commons.

Τα κείμενα των αδειών Creative Commons 4.0 είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους

ccbyΑναφορά Δημιουργού 4.0 (CC-BY)

ccbysaΑναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-SA)

ccbyncΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση 4.0  (CC-BY-NC)

ccbyndΑναφορά Δημιουργού – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (CC-BY-ND)

ccbyncsaΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0  (CC-BY-NC-SA)

ccbyncndΑναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0

Περισσότερες Πληροφορίες για τα

Creative Commons Ελλάδας: https://creativecommons.gr/

Creative Commons Κύπρου: http://www.ucy.ac.cy/creativecommonscy/

Leave a Comment