ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η νέα μηχανή αναζήτησης CC Search είναι διαθέσιμη με 300 εκ. εικόνες και ευκολότερη αναφορά στους δημιουργούς

Πριν από λίγες μέρες η  νέα έκδοση της μηχανής αναζήτησης των έργων με άδειες Creative Commons (CC search) ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική της έκδοση και κυκλοφόρησε και επίσημα με περισσότερες από 300 εκατομμύρια εικόνες  από πολλαπλές συλλογές, έναν μεγάλο επανασχεδιασμό και ταχύτερη και πιο σχετική αναζήτηση. Είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας εργασίας από την ομάδα των μηχανικών των Creative Commons και την κοινότητα εθελοντών προγραμματιστών.

Η CC Search αναζητά εικόνες σε 19 συλλογές που προέρχονται από τα ανοιχτά API και το Common Crawl , συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών έργων από μουσεία (Metropolitan Museum of Art, Μουσείο Τέχνης του Cleveland), γραφικών σχεδίων και έργων τέχνης (Behance, DeviantArt), φωτογραφιών από το Flickr, και ένα αρχικό σύνολο CC0 3D σχεδίων από Thingiverse.

Αισθητικά, θα δείτε μερικές βασικές αλλαγές – μια πιο καθαρή αρχική σελίδα, καλύτερη πλοήγηση και φίλτρα, ευθυγράμμιση σχεδιασμού με το creativecommons.org, βελτιωμένες επιλογές απόδοσης και ευκρινή πεδία για την παροχή σχολίων τόσο για τη συνολική λειτουργία του ιστότοπου όσο και για συγκεκριμένες χρήσεις. Επίσης, συνδέεται απευθείας από την αρχική σελίδα των Creative Commons ως την προεπιλεγμένη μέθοδο για την αναζήτηση έργων με άδεια χρήσης CC και αντικαθιστά την παλιά πύλη αναζήτησης (αν και το εργαλείο εξακολουθεί να είναι υπάρχει εδώ).

Εσωτερικά, βελτιώσαμε τους χρόνους φόρτωσης αναζήτησης και την καταλληλότητα αναζήτησης, εφαρμόσαμε αναλύσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα πότε και πώς χρησιμοποιούνται τα εργαλεία και διορθώσαμε πολλά κρίσιμα σφάλματα στα οποία μας βοήθησε η κοινότητα.

Επόμενα βήματα

Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον αριθμό των εικόνων στον κατάλογό μας, δίνοντας προτεραιότητα στις βασικές συλλογές εικόνων όπως το Europeana και το Wikimedia Commons. Σχεδιάζουμε επίσης να αναπροσαρμόσουμε επιπρόσθετους τύπους έργων με άδεια χρήσης CC, όπως ανοιχτά βιβλία και ήχο, αργότερα εντός του έτους. Ενώ ο απώτερος στόχος μας παραμένει ο ίδιος (για να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα 1.4 δισεκατομμύρια έργα στα κοινά), αρχικά εστιάζουμε σε εικόνες που οι δημιουργοί επιθυμούν να επαναχρησιμοποιηθούν , μαθαίνοντας πώς αυτές οι εικόνες επαναχρησιμοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον και ενσωματώνοντας αυτό μαθαίνοντας πίσω στην αναζήτηση CC.

Χαρακτηριστικά, έχουμε συγκεκριμένα παραδοτέα για αυτό το τρίμηνο που αναφέρονται στον χάρτη πορείας μας, ο οποίος περιλαμβάνει προηγμένα φίλτρα στην αρχική σελίδα, δυνατότητα περιήγησης συλλογών χωρίς εισαγωγή όρων αναζήτησης και βελτιωμένη προσβασιμότητα και UX σε κινητά. Επιπλέον, αναμένουμε ότι κάποια εργασία που σχετίζεται με την αναζήτηση CC θα γίνει από τους φοιτητές του Google Summer of Code που ξεκινούν τον Μάιο.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Τα σχόλιά σας είναι πολύτιμα και σας καλούμε να μας ενημερώσετε για το τι θέλετε να βελτιωθεί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το κανάλι #cc-usability στο CC Slack για να επικοινωνήσετε μαζί μας για τις νέες εκδόσεις.

Όλος ο κώδικας μας, συμπεριλαμβανομένου του κώδικα πίσω από το CC Search, είναι ανοιχτός κώδικας (CC Search, CC Catalog API, CC Catalog) και η συμβολή της κοινότητας είναι καλοδεχούμενη. Εάν ξέρετε πώς να γράφετε κώδικα, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην αναπτυσσόμενη κοινότητα προγραμματιστών των CC.

Πηγή άρθρου: https://search.creativecommons.org/

Leave a Comment