ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διεθνές Συνέδριο “Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές και Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής” στο ΕΚΤ!

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Creativity: Καινοτόμες, Ανοικτές και Οικονομικά Βιώσιμες Δομές Δημιουργικής Παραγωγής” (http://creativity.ekt.gr) στις 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2013 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Creativity: Innovative Models of Production and Access” (CIMPA).

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη νέων μοντέλων καινοτομικής δημιουργικής παραγωγής, δηλαδή παραγωγής αγαθών γνώσης, όπως έργα λόγου, οπτικοακουστικά, των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, τα οποία προκύπτουν από την επιτυχημένη συνεργασία φορέων από τον επιστημονικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό τομέα. .

Οι ομιλητές του συνεδρίου, με τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις τους, θα εξετάσουν και προσδιορίσουν τη λεγόμενη “ανοικτή παραγωγή”, με όρους οικονομικούς, νομικούς, τεχνολογικούς, αλλά και καλλιτεχνικούς. Οικονομικά μοντέλα ανοικτού σχεδιασμού, χώροι συνεργατικής καλλιτεχνικής παραγωγής, πολιτικές για την ενίσχυση νέων δομών δημιουργικής παραγωγής, οπτικοακουστικά έργα εστιασμένα στα όρια της ανοικτότητας, προσωπικές εμπειρίες νέων επιχειρηματιών για τη βιωσιμότητα καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, θα αποτελέσουν τον καμβά αυτού του συνεδρίου, που καλείται να επισημάνει, ιδίως κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία, τη σημασία της διασύνδεσης της πολιτιστικής παραγωγής και των χώρων παραγωγής γνώσης με τη δημιουργική βιομηχανία.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη χρήση ανοικτών και συνεργατικών τεχνολογιών, ιδίως στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και ανοικτής κατασκευής (open fabrication), καθώς πρόκειται για χώρους “πρωτοπόρους” στην ανάπτυξη και εφαρμογή οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμων μοντέλων παραγωγής. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα προβληθεί, επίσης, preview από το ντοκιμαντέρ του Ηλία Μαρμαρά “Common Knowledge” με θέμα τους χώρους συνεργατικής παραγωγής στην Αθήνα.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν 6 έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που υλοποιούνται με την υποστήριξη του ΕΚΤ. Τα έργα αυτά, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αξιοποιούν διαθέσιμα ανοικτά δεδομένα (open data) και θίγουν ζητήματα σχετικά με τη σύγχρονη έρευνα, εργασία και παραγωγή, καθώς και με πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις εστιασμένες στη βιωσιμότητα και την αυτονομία. Πρόκειται για έργα τα οποία θα συμπεριληφθούν στη νέα μεγάλη ομαδική έκθεση 34 νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (http://www.emst.gr) από τις 24 Οκτωβρίου 2013 έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) (http://www.eie.gr) θα φιλοξενηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου ένα έργο της έκθεσης, η εγκατάσταση “ΑΚΤΙΝΑ” των ομάδων City_Index και Energize, η οποία παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει καθημερινές ανάγκες χρηστών του “δημόσιου χώρου”. Τοποθετημένη στο προαύλιο του ΕΙΕ, θα συλλέγει ηλιακή ενέργεια για την τροφοδοσία 3D printers, με τους οποίους θα εκτυπωθούν τρισδιάστατα ανοικτά σχέδια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Το συνέδριο, το οποίο θα είναι δίγλωσσο, σε ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση, διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου “Creativity: Innovative Models of Production and Access” (CIMPA) και χρηματοδοτείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα “Πολιτισμός” (2007-2013). Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://www.ekt.gr/events/live.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι εθνικός φορέας με θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας. Μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και σύγχρονων επιχειρησιακών μεθόδων, στοχεύει στην ανάδειξη και επανάχρηση του ελληνικού ψηφιακού, ερευνητικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το ΕΚΤ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάδειξη και επανάχρηση της έγκριτης ερευνητικής, επιστημονικής και πολιτιστικής γνώσης, υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο “Creativity: Innovative Models of Production and Access”. Αντικείμενο του έργου είναι η καταγραφή καινοτόμων πρακτικών στην ευρωπαϊκή δημιουργική βιομηχανία, σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική βιωσιμότητα της πολιτιστικής παραγωγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάδειξη νέων, ευέλικτων και περισσότερο συμμετοχικών δομών δημιουργίας. Το συνέδριο είναι μέρος του έργου “Creativity: Innovative Models of Production and Access” (CIMPA) που χρηματοδοτείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα “Πολιτισμός” (2007-2013).