Από τον περασμένο Μάιο η Ουνέσκο ανακοίνωσε την πρόθεση της να διαθέσει τις ψηφιακές εκδόσεις της με άδειες Creative Commons στα πλαίσια μιας νέας Πολιτικής Ανοιχτής Πρόσβασης. Πρόσφατα, το Δεκέμβριο που μας πέρασε, με στόχο την ενίσχυση αυτού του σκοπού ανακοίνωσε την δημιουργία του Open Access Repository (Αποθετήριο Ανοιχτής Πρόσβασης) όπου βρίσκει κανείς διαθέσιμα ελεύθερα πάνω από 300 ψηφιακά βιβλία, αναφορές και άρθρα με άδεια Creative Commons για Διακυβερνητικούς Οργανισμούς (IGO)
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ουνέσκο:
“Αυτή τη στιγμή, το Αποθετήριο περιέχει έργα σε περίπου 12 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναφορών της Ουνέσκο και αναλύσεις – κλειδιά του Οργανισμού. Πέρα από 300 εκδόσεις Ανοιχτής Πρόσβασης που διατίθενται ελεύθερα, η Ουνέσκο θα παρέχει και διαδικτυακή πρόσβαση σε εκατοντάδες άλλες αναφορές και βιβλία. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από όλο τον κόσμο, η γνώση αυτή πλέον θα μπορεί να διαμοιράζεται ελεύθερα στο κοινό, σε επαγγελματίες, ερευνητές, μαθητές και πολιτικούς με μια ανοιχτή άδεια.”
Η Ουνέσκο θα συνεχίσει να διευρύνει την συλλογή της με Ανοιχτό Περιεχόμενο από παλιές συλλογές αλλά και καινούρια έργα ακολουθώντας την Πολιτική Ανοιχτής Πρόσβασης που υιοθέτησε όπως είπαμε τον περασμένο Μάιο. Από τις 31 Ιουλίου του 2013, όλες οι νέες εκδόσεις της Ουνέσκο εκδίδονται με μια από τις άδειες Creative Commons IGO και θα ανεβαίνουν στο Αποθετήριο Ανοιχτής Πρόσβασης. Η πλειοψηφία των πηγών της Ουνέσκο θα είναι ανοιχτά αδειοδοτημένες με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή CC BY SA.
Ταυτόχρονα η Ουνέσκο κατάφερε να βάλει σε πράξη τις προτάσεις που είχε κάνει η ίδια στην Διακήρυξη Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στο Παρίσι 2012 όπως να:
να προωθήσει την κατανόηση και εφαρμογή Ανοιχτής Αδειοδότησης
να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και υιοθέτηση Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου σε διάφορες γλώσσες και πολιτιστικά περιβάλλοντα.
Να διευκολύνει την εύρεση, την ανακάλυψη και τον διαμοιρασμό Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου
να ενθαρρύνει την Ανοιχτή Αδειοδότηση εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργείται με κρατικά κονδύλια.
Με το να αδειοδοτεί ελεύθερα και ανοιχτά τις εκδόσεις της η Ουνέσκο, όχι μόνο διαθέτει όλη την γνώση που παράγει ελεύθερα στον κόσμο αλλά θέτει και μια βάση και ένα παράδειγμα για τα 195 κράτη-μέλη της για την ανοιχτή διάθεση περιεχομένου με ανοιχτή άδεια. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: είναι μια καλή ιδέα να υιοθετούμε πολιτικές που αυξάνουν την πρόσβαση και μειώνουν τα κόστη στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην επιστήμη και στον πολιτισμό.
Comments are closed.