ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα CC ανανεώνουν τη στρατηγική τους. Η γνώμη σας έχει σημασία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το διοικητικό συμβούλιο και η ομάδα των CC εργάζονται στα παρασκήνια για την  ανανέωση  της στρατηγικής των Creative Commons. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την πρόοδό μας καθώς εισερχόμαστε στη φάση της δέσμευσης της κοινότητας της ανανέωσης και εξηγούμε πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στη διαδικασία.

Αναδυόμενα θέματα και επιβεβαιωμένες προτεραιότητες 

Μέσω μιας σειράς εργαστηρίων ομάδων και διοικητικών συμβουλίων, καθώς και μιας αξιολόγησης της προόδου μας προς το τρέχον στρατηγικό μας σχέδιο, έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε να αναδύονται θέματα και να επιβεβαιώνονται προτεραιότητες που θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση αυτής της διαδικασίας ανανέωσης. Μερικές επισημάνσεις μέχρι στιγμής:  

  • Οι άδειες CC αποτελούν τον πυρήνα όλων όσων κάνουμε: Τα προγράμματα και τα έργα μας στο CC γίνονται δυνατά λόγω των αδειών CC και της νομικής, τεχνικής και κοινωνικής μας υποδομής που τα στηρίζει. Μέσω της εργασίας μας στο πρόγραμμα, είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις αρχές και τις προσεγγίσεις μας για την κοινή χρήση σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως η εκπαίδευση, η κλιματική επιστήμη ή η πολιτιστική κληρονομιά. Ενώ το έργο του προγράμματος μας συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα του τρόπου λειτουργίας μας, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι άδειες και η νομική υποδομή μας επισημαίνονται, υποστηρίζονται, διατηρούνται και είναι κατάλληλα για κοινή χρήση σήμερα και στο μέλλον. 
  • Η ιστορία των CC πρέπει να εξελιχθεί για να διατυπώσει καλύτερα τον αντίκτυπο και την αξία των κοινών και να συνδεθεί με νέο κοινό: Γύρω μας συμβαίνει τόσο πολύ ουσιαστικό και εμπνευσμένο έργο που ενεργοποιείται και ενισχύεται από τις άδειες CC. Ανθρώπινη δημιουργικότητα, πρόσβαση στον πολιτισμό, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τη συνεργασία σε κλάδους και γεωγραφίες και πολλά άλλα και πιστεύουμε ότι είναι καιρός να πούμε την ιστορία μας με νέους τρόπους. 
  • Τα κοινά αλλάζουν, όπως και οι συλλογικές προσεγγίσεις και προτεραιότητές μας: Μέσω των αδειών CC, ενεργοποιήσαμε την κοινή χρήση και συμβάλαμε σε αυξανόμενα και ευημερούσα κοινά αγαθά. Καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στο διαδίκτυο, η συμμετοχική διακυβέρνηση (για παράδειγμα, η καλύτερη δυνατή συλλογική και δημόσια λήψη αποφάσεων) και οι ισχυροί κοινοτικοί κανόνες και πρακτικές είναι πλέον πιο ουσιαστικές από ποτέ. 

Έρευνα  και σχόλια από την κοινότητα

Σε αυτό το σημείο της στρατηγικής διαδικασίας ανανέωσης, θέλουμε (και χρειαζόμαστε!) να ακούσουμε από την παγκόσμια κοινότητά μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας τους επόμενους δύο μήνες σε δύο φάσεις. Η Φάση 1 αποτελείται από μια έρευνα στην οποία μπορείτε να συμμετάσχετε Ο στόχος της έρευνας είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τη μεταβαλλόμενη φύση της στρατηγικής της CC και να ακούσει τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. 

Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην έρευνα, η φάση 2 θα ξεκινήσει με μια σειρά κοινοτικών webinars που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά για να διαμορφώσουμε το μέλλον του CC και ανυπομονούμε να συνδεθούμε και να εμπλακούμε μαζί σας για τη μελλοντική κατεύθυνση του CC.

General Community Consultation

14 August at 2:30 PM UTC

Register Here: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZMvcO2urTspG9ygtuMSi-hd3U0NK4dB20NT 

General Community Consultation

14 August at 8:00 PM UTC

Register Here: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcvcuivpzMjHNFCDI0bYlzI9TQA2Q7Apx9q

Open Science and the Commons

15 August at 4:00 PM UTC

Register Here: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZIldumppjkqHNEEf8AO6Lnpf35uRTP59mTa

Generative AI and the Commons

20 August at 4:00 PM UTC

Register Here: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZAkcuyvqDMsGNPQ3W0qmLABI0SAO6ApLG9p 

Creators and the Commons

22 August at 2:00 PM UTC

Register Here: https://us06web.zoom.us/j/85621610729?pwd=yiljcoQ8TPKUbVGXbAoALqKLhxTE0N.1

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/2024/07/09/strategyrefresh/

Leave a Comment