ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ερωτήσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα κοινά

Η διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης, των πνευματικών δικαιωμάτων, της δημιουργικότητας και των κοινών είναι το επίκεντρο των συζητήσεων στην κοινότητά μας τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε φιλοξενήσει στρογγυλά τραπέζια, οργανώσαμε εργαστήρια σε συνέδρια και διοργανώσαμε δημόσιες εκδηλώσεις, διερευνώντας τα απαιτητικά θέματα της πίστωσης, της συναίνεσης, της διαφάνειας και όχι μόνο. Όλο αυτό το διάστημα, αναρωτιόμασταν: τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε ένα ζωντανό και υγιές κοινό ενόψει της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης; Και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι δημιουργοί και οι κοινότητες που παράγουν γνώση εξακολουθούν να έχουν αντιπροσώπευση;

Ιστορία και Εξέλιξη

Όταν ιδρύθηκε η Creative Commons πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, η κοινή χρήση στο Διαδίκτυο είχε διακοπεί. Με την καθιέρωση των αδειών CC, τα κοινά άνθησαν. Οι άδειες που επέτρεψαν την ανοιχτή κοινή χρήση ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τα ιδανικά να δίνουν στους δημιουργούς τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο χρήσης των έργων τους.

Όσοι ασπάζονται να μοιράζονται ανοιχτά τη δουλειά τους έχουν πολλά κίνητρα για να το κάνουν. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να προβλέψουν πώς τα έργα τους θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν από μηχανές: για να λύσουν περίπλοκες ιατρικές ερωτήσεις, να δημιουργήσουν άλλες εικόνες σκύλων, να εκπαιδεύσουν συστήματα αναγνώρισης προσώπου – η λίστα συνεχίζεται.

Μπορούμε να συνεχίσουμε να προάγουμε μια ζωντανή και υγιή κοινά στο σημερινό τεχνολογικό περιβάλλον; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε καινοτόμα την επιλογή δημιουργού σε αυτό το πλαίσιο;

Σήματα προτίμησης

Τα σήματα προτίμησης για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η ιδέα ότι ένας πράκτορας (δημιουργός, κάτοχος δικαιωμάτων, οντότητα κάποιου είδους) είναι σε θέση να σηματοδοτήσει την προτίμησή του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η εργασία του για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Πέρυσι, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε περισσότερο αυτήν την ιδέα, όπως έκαναν πολλοί στο υπεύθυνο τεχνολογικό οικοσύστημα. Αλλά μέχρι σήμερα ο διάλογος είναι ακόμα αρκετά δυαδικός, προσφέροντας μόνο επιλογές «όλα ή τίποτα», χωρίς φαντασία για το πώς θα μπορούσαν οι δημιουργοί ή οι κοινότητες θέλω το έργο τους να χρησιμοποιηθεί.

Ενεργοποίηση της συμμετοχής με βάση τα κοινά στο Generative AI

Αυτός που κάποτε ήταν ένας κόσμος δημιουργών που δημιουργούσαν τέχνη και ερευνητών που προάγουν τη γνώση, έχει τον κίνδυνο να περιοριστεί σε έναν κόσμο κατόχων δικαιωμάτων που κατέχουν, ελέγχουν και εμπορευματοποιούν δεδομένα. Σε αυτό το ζοφερό μέλλον, δεν είναι πλέον ένα άλμπουμ φωτογραφιών, ένα βιβλίο ποίησης ή ένα οικογενειακό ιστολόγιο. Είναι περιεχόμενο, είναι δεδομένα και, τελικά, είναι tokens.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια  διακριτή ένταση μεταξύ ανοιχτότητας και επιλογής δημιουργού. Συγκεκριμένα, εάν δώσουμε στους δημιουργούς την επιλογή του τρόπου διαχείρισης των έργων τους ενόψει της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, ενδέχεται να διατρέχουμε τον κίνδυνο να συρρικνώσουμε τα κοινά. Για να ξεπεράσουμε δυνητικά ή τουλάχιστον να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στα κοινά, πιστεύουμε ότι η εύρεση ενός τρόπου για να υποδείξουν οι δημιουργοί «όχι, εκτός αν…» θα ήταν θετική για τα κοινά. Οι διαβουλεύσεις μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών επιβεβαίωσαν ότι:

  • Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερες επιλογές για το πώς χρησιμοποιείται η δουλειά τους.
  • Αν δεν έχουν επιλογή, μπορεί να μην μοιραστούν τη δουλειά τους καθόλου (με άδεια CC ή αυστηρά πνευματικά δικαιώματα).

Εάν αυτές οι απόψεις είναι τόσο ευρείας κλίμακας όσο αντιλαμβανόμαστε, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνήσουμε μια παρέμβαση και να φέρουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στο πώς λειτουργεί αυτό το οικοσύστημα.

Το Generative AI είναι εδώ για να μείνει και θα θέλαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ωφελεί το κοινό καλό. Είμαστε σε καλή θέση με την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες των σημάτων προτίμησης.

Το σημείο εκκίνησης μας είναι να προσδιορίσουμε ποιοι τύποι σημάτων προτίμησης μπορεί να είναι χρήσιμοι. Πώς ποικίλλουν ή αλληλοεπικαλύπτονται στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της δημοσιογραφίας, της έρευνας και της εκπαίδευσης; Πώς ποικίλλουν οι ανάγκες ανά περιοχή; Θα διερευνήσουμε επίσης πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να δομήσουμε ένα πλαίσιο σήματος προτίμησης ώστε να είναι χρήσιμο και σεβαστό, ρωτώντας επίσης: πρέπει να είναι νομικά εκτελεστό ή αρκεί η δύναμη των κοινωνικών κανόνων;

Χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και κυρίως άνθρωποι. Θα χρειαστούμε βοήθεια καθώς το κάνουμε αυτό. Ζητάμε υποστήριξη από χρηματοδότες για να προχωρήσουμε αυτό το έργο. Ανυπομονούμε επίσης να συνεχίσουμε να εμπλέξουμε την κοινότητά μας σε αυτή τη διαδικασία. Περισσότερα σύντομα.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/2024/07/24/preferencesignals/

Leave a Comment