ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το τέλος της ACTA πριν καν φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο !

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες copyright. Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών, ωστόσο μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει καν η ψηφοφορία έπειτα από τις δηλώσεις της Kroes.

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε του Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Βουλή, να στρέφεται εναντίον της ACTA! Συνδυάζοντας αυτό με την ξεκάθαρη δήλωση απόρριψης του νομοσχεδίου από το Πράσινο Κόμμα, γίνεται αντιληπτό ότι η ACTA δεν θα έχει τους απαιτούμενους υποστηρικτές το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες για να περάσει.

Ο τελευταίος λόγος θα είναι των πολιτικών της κέντρο-δεξιάς, του Φιλελεύθερους και συντηρητικούς και υπάρχουν ενδείξεις ότι και αυτοί συζητάμε το ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου σύμφωνα με γερμανικές δημοσιεύσεις.

Η συνθήκη ACTA προέβλεπε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet και όχι μόνο. Ωστόσο, οι πολέμιοι της συνθήκης έκαναν λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

Η Kroes είπε ότι η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Η Επίτροπος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη: «είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα«, είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδή Επίτροπος.

Πηγή: techdirt.com και pathfinder.gr

Comments are closed.