ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Syria Deeply: Αναμετάδοση Ειδήσεων από την Γάζα με άδειες Creative Commons!

Τον Ιανουάριο του 2009 το Al Jazeera είχε αποφασίσει την ελευθέρωση μέρους του περιεχομένου του με άδειες Creative Commons και ήταν το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο που πήρε τέτοια πρωτοβουλία! Καθώς την περίοδο εκείνη οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις απέτρεπαν την μετάδοση ειδήσεων από την Γάζα, το Al Jazeera βρήκε αυτόν τον έξυπνο τρόπο για να μεταδώσει υλικό σε όλο τον πλανήτη  που να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να αναμεταδοθεί με Ανοιχτή Αδειοδότηση.

Τρία χρόνια μετά μια παρόμοια κατάσταση βιώνει η Συρία. Η αναμετάδοση ειδήσεων είναι εξαιρετικά σπάνια και μικρή και ζωές πολλών δημοσιογράφων μπαίνουν σε κίνδυνο καθημερινά. Έτσι η πρωτοβουλία με όνομα Syria Deeply θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αυτή τη στιγμή. Το Syria Deeply είναι ένας συσσωρευτής πληροφοριών διαδικτυακά που λειτουργεί εδώ και 2 εβδομάδες από μια ομάδα επιστημόνων και δημοσιογράφων με αρχηγό την ρεπόρτερ Lara Setrakian.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα ειδήσεων που στόχο έχει την εξιστόρηση των γεγονότων στη Συρία από χρήστες για μεγαλύτερη κατανόηση, ενημέρωση και ενασχόληση με ένα φλέγον παγκόσμιο γεγονός. Η πλατφόρμα αποτελείται από έναν συσσωρευτή ειδήσεων, από κείμενα χρηστών από όλο το κόσμο και υλικό δημοσιογράφων από την Συρία. Όλο το περιεχόμενο του Syria Deeply παρέχεται αυτή τη στιγμή με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού CC BY ώστε να είναι εύκολη η άμεση διάδοση των ειδήσεων και των πληροφοριών!

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα σε μια περίοδο κρίσης για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ελεύθερη ειδησεογραφία.

Comments are closed.