ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησε το Fab Lab Αθήνας!

Ξεκίνησε το Fab Lab Αθήνας! Το Fab Lab Athens είναι ένας ενεργός κόμβος του δικτύου Fab Labs, Digital Fabrication Laboratories, τα οποία είναι πλατφόρμες συνεργασίας ατόμων και οργανισμών από διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Fab Lab Αθήνας ερευνά πως οι Tεχνολογίες, Digital Fabrication, Πληροφορίας και Επικοινωνίας εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς και πως αυτές επηρεάζουν οικονομικά, κοινωνικά, παραγωγικά και εκπαιδευτικά με ευεργετικό και αποτελεσματικό τρόπο την κάθε χώρα και ειδικά την Ελλάδα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Στόχοι του Fab Lav Athens είναι:

  • να τεστάρουν και να προωθήσουν οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μοντέλα στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της κρίσης.

  • Να οργανώσουν δράσεις, έρευνα και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχέση με τα Επιστημονικά πεδία της παραγωγής, του σχεδιασμού και της επικοινωνίας ( New Materialities/Internet of Things,/Automated Construction/Real time Data/Smart Cities/The Science of DIY,/Collective Innovation/Open Source Design και άλλα)

  • να δημιουργήσουν ένα Ανοιχτό Εργαστήρι (Open Lab) που θα είναι προσβάσιμο από ιδιώτες, επαγγελματίες, ερευνητές, μαθητές και παιδιά και γενικά από όποιον ενδιαφέρεται να μάθει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές των digital fabrication technologies.

Ιστορικά, τα Fab Labs δημιουργούνται και σχεδιάζονται με σκοπό να ενθαρρύνουν την ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει κάτι κάπου στον κόσμο με το να μοιραστεί τεχνολογική και κοινωνική γνώση και εμπειρία και με τη χρήση μηχανών. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από το The Center for Bits and Atoms του MIT με υπεύθυνο τον φυσικό Neil Gershenfeld (director of CBA). Τα εργαστήρια από τότε έχουν εξαπλωθεί στον πλανήτη από την Βοστόνη στην Ινδία, την Νότια Αφρική, την Νορβηγία, την Ισπανία, το Αφγανιστάν, την Κένυα κ.α. Όλα τα Fab Labs συνεργάζονται μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου και συναντιούνται ετήσια σε μια διεθνή εκδήλωση.

Τα Fab Labs είναι εργαστήρια προσωπικής ψηφιακής πραγματοποίησης ( personal digital fabrication) όπου είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τα πάντα όπως ένας υπολογιστή ή ένα έξυπνο σπίτι. Η συνεχής επικοινωνία και δικτύωση των μελών ανά τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα τον ελεύθερο και ανοικτό διαμοιρασμό πληροφοριών, ερευνών, αποτελεσμάτων, γνώσης και ιδεών. Τα Fab Labs χρησιμοποιούν υψηλού επιπέδου τεχνολογίες τις οποίες έχουν ανοιχτές στο κοινό.

Το Fab Lab Αθήνας αποτελείται από τους εξής συνεργάτες:

Bρείτε το συμφωνητικό συνεργασίας σε μορφή pdf εδώ.

Για να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε τώρα το Fab Lab Athens !