ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πλατφόρμα Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου “Boundless” με άδειες Creative Commons!

Καθώς το κίνημα του Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου μεγαλώνει καθημερινά γίνονται αντιληπτές από καθηγητές και μαθητές οι τεράστιες δυνατότητες του. Ταυτόχρονα, η χρήση των αδειών Creative Commons στην Εκπαίδευση επιτρέπει την Ελεύθερη και Ανοιχτή Πρόσβαση σε εκπαιδευτικές πηγές και υλικό σε όλο τον κόσμο και διευκολύνει την εκμάθηση σε όλους τους τομείς.

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε η Boundlessμια καινοτόμος εταιρία που φτιάχνει εκπαιδευτικές πλατφόρμες οργανώνοντας Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Υλικό και προσφέρει ελεύθερα εναλλακτικά εγχειρίδια (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά και ιδιαίτερα ακριβά) σε μαθητές κολεγίων, εξέδωσε 18 Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Εγχειρίδια με άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA), την ίδια άδεια που χρησιμοποιεί και η Wikipedia παγκοσμίως. Μετά από έρευνα της εταιρίας, περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές Αμερικάνικων κολεγίων έχουν χρησιμοποιήσει τις πηγές και τα εγχειρίδια του Boundless από τον Ιανουάριο και μετά, σε θέματα όπως Λογιστική, Χημεία, Κοινωνιολογία και Οικονομικά.

Ακολουθεί συνέντευξη του Ariel Diaz, CEO του Boundless, που εξηγεί την χρήση των αδειών Creative Commons.

  • Πως χρησιμοποιούνται οι άδειες στο Boundless;

Το να δημιουργεί κανείς υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά εγχειρίδια δεν είναι εύκολο. Θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθούν 20 σχεδόν εγχειρίδια διαφορετικών θεμάτων χωρίς την ύπαρξη Ανοιχτού Αδειοδοτημένου Υλικού. Ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικό που ανήκει στον Δημόσιο Τομέα (Public Domain), η άδεια που χρησιμοποιούμε για το περιεχόμενο μας είναι η Creative Commons Attribution-ShareAlike (CC BY-SA)Η άδεια αυτή επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε και να χτίζουμε απάνω σε εργασίες άλλων, ακόμα και για οικονομική εκμετάλλευση, και μας υποχρεώνει να επανακυκλοφορήσουμε το αποτέλεσμα με την ίδια άδεια και τους ίδιους όρους. Ο στόχος είναι να διατηρείται πάντα η σύνδεση με τον πρώτο δημιουργό και να κυκλοφορεί το περιεχόμενο ελεύθερα με τους ίδιους όρους.

Για την δημιουργία των Ανοιχτών Εγχειριδίων μας (open textbooks), η ομάδα ειδικών Εκπαιδευτικών ψάχνει να βρει το καλύτερο σε ποιότητα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο όμως διατίθεται με Ανοιχτή Άδεια. Επεξεργάζονται και επιμελούνται το καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό ώστε να συνάδει με τις έννοιες- κλειδιά των καλύτερων παραδοσιακών εκπαιδευτικών εγχειριδίων σε θέματα όπως το Marketing, η Χημεία και η Λογοτεχνία π.χ. Με άλλα λόγια παίρνουμε Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο και το επανακυκλοφορούμε έτσι ώστε να καλύπτει το εύρος του εκάστοτε μαθήματος σε μια γλώσσα που είναι ανάλογη του επιπέδου των μαθητών ανάλογα την τάξη και το έτος. Μόλις τελειώσει η διαδικασία της επιμέλειας εκδίδουμε εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές Αμερικάνικων Κολεγίων. Φυσικά, το εκπαιδευτικό υλικό του Boundless είναι διαθέσιμο σε μαθητές και χρήστες σε όλο τον πλανήτη.”

  • Γιατί είναι σημαντικές οι άδειες Creative Commons για την πλατφόρμα Boundless;

Οι άδειες Creative Commons έχουν φέρει την επανάσταση στο τρόπο που κινείται πλέον η πληροφορία. Η αδειοδότηση Ανοιχτού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου με άδειες Creative Commons έχει ενισχύσει τον διαμοιρασμό της γνώσης, επιτρέποντας στους χρήστες διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών κοινωνικών βαθμίδων και γεωγραφικού τόπου να μοιράζονται και να επωφελούνται από υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού υλικού. Είναι φοβερό να είσαι μέρος αυτής της επανάστασης. Πέρα ότι γίνεται εύκολο να βρίσκει κανείς, να επεξεργάζεται και να επιμελείται υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό περιεχόμενο, η χρήση των αδειών Creative Commons ταιριάζει απόλυτα με τον κεντρικό στόχο του εγχειρήματος μας, δηλαδή με την πεποίθηση μας ότι οι εκπαιδευτικές πηγές πρέπει να είναι ελεύθερες και ανοιχτές σε όλους! Στηρίζουμε αυτή την πίστη μας, αναρτώντας Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Εγχειρίδια χωρίς να ζητάμε εγγραφή από τους χρήστες μας. Οποιοσδήποτε μαθητής, καθηγητής και χρήστης γενικά στον κόσμο μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό μας, να το επαναχρησιμοποιήσει, να επαναδημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό χάρη στις άδειες Creative Commons. Χρησιμοποιώντας Ανοιχτές Άδειες και δημιουργώντας Εκπαιδευτικό Υλικό σαν το δικό μας μέσα από την Ανοιχτή αυτή διαδικασία και επιμέλεια σημαίνει ότι τα ψηφιακά εγχειρίδια θα βελτιώνονται συνεχώς παρέχοντας στους μαθητές την γνώση που τους αξίζει ελεύθερα.”

  • Που βρίσκει κανείς τα Boundless Εγχειρίδια;

Πέρα από το ίδιο το website στην διεύθυνση https://www.boundless.com/ το Boundless έχει εκδώσει τα βιβλία δωρεάν σε ένα από τα πιο διάσημα ebook καταστήματα στον κόσμο, το iBookstore! Οι μαθητές μπορούν τώρα να έχουν πρόσβαση στα εγχειρίδια Boundless, online και offline, όποτε θέλουν στον υπολογιστή τους, στο tablet τους και στο κινητό τους. Η εφαρμογή Boundless είναι διαθέσιμη δωρεάν στο AppStore.”

πηγη: http://creativecommons.org/weblog/entry/38932

Comments are closed.