ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης 2013 ξεκινάει σήμερα! Τι πετύχαμε μέχρι τώρα;

Ξεκινάει σήμερα η Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης 2013 . Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός που στόχο έχει την ενημέρωση της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Κοινότητας για τα οφέλη και τις δυνατότητες της Ανοιχτής Πρόσβασης, τον διαμοιρασμό της γνώσης με τους συναδέλφους και την ενίσχυση της ευρύτερης συνεργασίας στο να γίνει η Ανοιχτή Πρόσβαση συνήθεια στην Έρευνα και την Εκπαίδευση.

Η συμμετοχή στην Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης 2013 είναι ελεύθερη και μπορεί να γίνει από κάθε γωνιά του Πλανήτη διαδικτυακά. Όλη την Εβδομάδα θα τρέχουν εκδηλώσεις τις οποίες αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ.

Με λίγα λόγια Ανοιχτή Πρόσβαση (Open Access) είναι η ελεύθερη πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου σε επιστημονικό υλικό, περιοδικά και άρθρα. Πρακτικά, γίνεται δυνατή η διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο (άρθρα, πρακτικά συνεδρίων, δεδομένα, κ.ά.) χωρίς την πλειοψηφία των περιορισμών που σχετίζονται με πνευματικά δικαιώματα. Οι συγγραφείς δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την ανοικτή πρόσβαση στο έργο τους σύμφωνα με τους όρους ειδικών αδειών (Creative Commons, Open Content License) με αποτέλεσμα οι αναγνώστες να μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το διατιθέμενο υλικό για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς σεβόμενοι τους όρους σύμφωνα με τους οποίους ο δημιουργός διέθεσε το έργο του.

Η Ανοιχτή Πρόσβαση έχει την δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τις επενδύσεις στην έρευνα, να αυξήσει την δημοσιότητα και χρήση ερευνών που έχουν εκδοθεί, να διευκολύνει την διεξαγωγή ερευνών και να ενδυναμώσει την εκπαιδευτική κοινότητα. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Οργανισμοί, ερευνητές και επιστήμονες, καθηγητές, δάσκαλοι, μαθητές και μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν την Ανοιχτή Πρόσβαση. Η Εβδομάδα Ανοιχτής Πρόσβασης είναι μια ευκαιρία όλα τα μέλη της κοινότητας να συναντηθούν και να πάνε ένα βήμα παραπέρα το κίνημα της Ανοιχτής Πρόσβασης.

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν γεμάτη με εκδηλώσεις, δράσεις και επιτυχίες για την Ανοιχτή Πρόσβαση παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα :

  • Τα Creative Commons ανέπτυξαν ένα σετ γραφικών που βοηθάει στην εξήγηση της τωρινής κατάστασης εμπορικών επιστημονικών εκδόσεων και τι θα μπορούσε να κάνει η Ανοιχτή Πρόσβαση για να ενισχύσει την Ελεύθερη Πρόσβαση και την επαναχρησιμοποίηση για έρευνα.

  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκρίθηκε το Fair Access to Science and Technology Research Act (FASTR) στη Σύγκλητο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Με αυτή την Πράξη, τα ομοσπονδιακά πρακτορεία με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω των 100 εκατομμυρίων είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στο κοινό διαδικτυακή πρόσβαση σε αποτελέσματα ερευνών που προκύπτουν από έρευνες που γίνονται με κρατική χρηματοδότηση.

  • Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πέρασε πολιτική Ανοιχτής Πρόσβασης βάση της οποίας θα πρέπει να καλύπτει 8000 μέλη της σχολής που γράφουν περίπου 40000 άρθρα το χρόνο. κ.α.

Στην Ελλάδα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Ανοιχτή Πρόσβαση από το www.Openaccess.gr τον ελληνικό δικτυακό τόπο για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση, ο οποίος υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και περιλαμβάνει διαρκώς ενημερωμένες και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με:

  • τα τρέχοντα ζητήματα και τις εξελίξεις για την Ανοικτή Πρόσβαση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (νέα, εκδηλώσεις, πολιτικές, σύνδεσμοι, κ.ά.),

  • τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για την Ανοικτή Πρόσβαση και το έργο “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας” (ΕΠΣΕΤ).

Η φετινή χρονιά Ανοιχτής Πρόσβασης στην Ελλάδα έκλεισε με το Διεθνές Συνέδριο “Ανοικτή Πρόσβαση @ ΕΚΤ – Αναπτύσσοντας κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτόμο χρήση ης δημόσιας και επιστημονικής πληροφορίας”, το τρίτο κατά σειρά ενός κύκλου διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Η φετινή διοργάνωση εστίασε στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια για την προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα και το άνοιγμα των δημοσίων δεδομένων. Οι εξελίξεις αυτές υποστηρίζονται από πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το «Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020», η «Κοινοτική Οδηγία για την Περαιτέρω Χρήση της Δημόσιας Πληροφορίας» και η «Σύσταση της Επιτροπής για την Πρόσβαση στην Επιστημονική Πληροφορία και τη Διαφύλαξή της».