ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Συζήτηση για τα Πολιτιστικά Κοινά (Commons) και τις Άδειες Creative Commons στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ!

Σήμερα, 6 Νοεμβρίου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ,  στις 19:00, θα γίνει συζήτηση για την Ανοιχτή Αδειοδότηση, τις άδειες Creative Commons, την ελεύθερη διαχείριση αρχείων και πολιτιστικού υλικού, τα Εναλλακτικά Μοντέλα Δημιουργικής Παραγωγής και τα Πολιτιστικά Κοινά (Commons). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Αντώνης Μπρουμάς DLN,  o Πρόδρομος Τσιαβός ΕΛ/ΛΑΚ , ο Γιώργος Παπανικολάου του P2P Foundation και η Μαρία Μερτζάνη των Creative Commons Ελλάδας

Το ΕΜΠΡΟΣ, ένα ιστορικό κτήριο και σημαντικό θέατρο στο κέντρο της Αθήνας που παρέμενε κλειστό κι ανενεργό για χρόνια, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία το Νοέμβρη του 2011, με την πρωτοβουλία κατάληψης και ενεργοποίησης του χώρου από την Κίνηση Μαβίλη και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή και πάρα πολλών καλλιτεχνών και θεωρητικών των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, των εικαστικών. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της ενεργοποίησης του Νοέμβρη 2011 βρίσκεται εδώ.

Το ιστορικό κτίριο της οδού Ρήγα Παλαμήδη 2, στην περιοχή του Ψυρρή με την εμβληματική επιγραφή «Εμπρός», κατασκευάστηκε το 1933, και στέγασε το τυπογραφείο της ιστορικής εφημερίδας «Εμπρός» ως το 1985. Το 1988 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το μίσθωσε στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Τάσο Μπαντή, ο οποίος στέγασε παραστάσεις του θεατρικού οργανισμού «Μορφές» και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός» ενώ το 1989 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 1989 ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Μετά το θάνατο του Τάσου Μπαντή το 2007 το κτίριο σταμάτησε να χρησιμοποιείται και εγκαταλείφθηκε. Το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου, είχε διερευνήσει τη δυνατότητα να παραχωρηθεί ο χώρος σε θεατρικές ομάδες για παραστάσεις ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή δεν ολοκληρώθηκε.