ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ταινία “Α”: η Ελληνική Ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω Crowdfunding και διατίθεται με άδεια Creative Commons!

Σας παρουσιάζουμε την ταινία “Α” (Alpha), μια Κινηματογραφική Παράσταση, εμπνευσμένη από το μύθο της Αντιγόνης από τον σκηνοθέτη Στάθη Αθανασίου και την ομάδα “ΒΑΚΙΣ”, μια ομάδα από ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη τους για το σινεμά, και την ελπίδα να το δουν να μπαίνει στην νέα του εποχή, μακριά από την «γραφειοκρατία» και τα ξεπερασμένα μοντέλα παραγωγής και διανομής που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.

Η ταινία “Α” είναι η πρώτη Ελληνική ταινία που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το κοινό καθώς ολοκλήρωσε μια καμπάνια crowdfunding στην πλατφόρμα Indiegogo πριν λίγο καιρό και κατάφερε να μαζέψει τον επιθυμητό στόχο των 60000 ευρώ. Ταυτόχρονα η ταινία διατίθεται δωρεάν με άδεια Creative Commons και είναι πρωτοπόρα για τα Ελληνικά δεδομένα από όλες τις απόψεις.

Η Κινηματογραφική Παράσταση Α (Alpha) είναι ιδιαίτερα φτιαγμένη και έχει στηθεί έτσι ώστε να παρουσιαστεί σε Αρχαίο Θέατρο. Η ομάδα ΒΑΚΙΣ εμπνέεται από τον Αρχαίο μύθο της Αντιγόνης όχι για να διηγηθεί μια ιστορία από το παρελθόν αλλά για να εξηγήσει το παρόν και να κοιτάξει στο μέλλον. Με αυτό το project, οι δημιουργοί της ταινίας θέλουν να ακουστούν όχι μόνο σαν καλλιτέχνες αλλά και ως ενεργοί πολίτες και να μοιραστούν μαζί μας το πως βιώνουν οι ίδιοι την κρίση.

Η παράσταση:

Η παράσταση αποτελείται από ένα Κουαρτέτο Εγχόρδων το οποίο διευθύνεται από το Συνθέτη επί σκηνής, Χορό τεσσάρων γυναικών και την Ταινία. Είναι μια παράσταση η οποία φέρνει τον Κινηματογράφο να υπηρετήσει το φυσικό του γονιό, το Αρχαίο Δράμα, έξω από το χώρο ασφαλείας του. “Καλώντας μια ομάδα περισσοτέρων των 30 νέων καλλιτεχνών να συνεργαστεί με την Ομάδα ΒΑΚΙΣ, επιλέξαμε το δρόμο της χρηματοδότησης από το κοινό για τη δημιουργία της, και επιτυχώς καταφέραμε να φέρουμε κοντά 568 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα.”

Στόχοι της ομάδας ΒΑΚΙΣ και γνώμονας του εγχειρήματος είναι να δουλεύουν ανεξάρτητα και να συνεργάζονται με φοιτητές και μαθητές του χώρου, νέους καλλιτέχνες σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Θέλουν να μείνουν μακριά από τα στερεότυπα και τα κατεστημένα στη διανομή και να φέρουν την παράσταση στο φυσικό της χώρο που είναι το Αρχαίο Θέατρο σε όλη τη Μεσόγειο. Η παραστάσεις θα πλαισιώνονται κάθε φορά από ομιλίες και συζητήσεις με σημαντικούς καλεσμένους ώστε το κοινό να μην είναι απλά ένα παθητικός παρατηρητής αλλά να συμμετέχει ενεργά στα θέματα που τον αφορούν.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοπόρο εγχείρημα που ξεκινάει από την χώρα μας και στόχο έχει να κάνει το γύρο του κόσμου με την στήριξη του ίδιου του κοινού. Ο σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ “#Open, Creative Commons Greece @Frown” στις 8 Δεκέμβρη και θα μας μιλήσει για την ταινία, την ελέυθερη διανομή και την επιλογή Creative Commons. Επίσης των ώρα των προβολών, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε υλικό από τα γυρίσματα της ταινίας!