ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η έκδοση 4.0 των αδειών Creative Commons είναι γεγονός!

Τα Creative Commons ανακοίνωσαν με χαρά την έκδοση 4.0 των αδειών πάνω στην οποία εργάζεται όλη η κοινότητα παγκοσμίως εδώ και 2 χρόνια. Η έκδοση 4.0 είναι διαθέσιμη για υιοθέτηση εδώ. Η έκδοση αδειών Creative Commons 4.0 είναι η πιο διεθνής και νομικά εύρωστη έκδοση μέχρι τώρα! Ενσωματώσαμε δεκάδες βελτιώσεις που ενισχύουν τον διαμοιρασμό και κάνουν την επαναχρησιμοποίηση Creative Commons υλικού πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ.

Όταν ξεκινήσαμε την συζήτηση για την καινούρια αυτή έκδοση στην Σύνοδο Κορυφής Creative Commons 2011 στην Βαρσοβία, είχαμε πολύ φιλόδοξους στόχους. Η νέα αυτή έκδοση των αδειών πέτυχε όλους αυτούς τους στόχους και με το παραπάνω. Οι άδειες 4.0 είναι ιδανικά φτιαγμένες για χρήση από κυβερνήσεις και οργανισμούς που διαχειρίζονται πληροφορίες δημοσίου τομέα και δεδομένων ειδικά για αυτούς που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό οφείλεται στην διεύρυνση της χρήσης των αδειών, που πλέον καλύπτει και το δικαίωμα sui generis των βάσεων δεδομένων που υπάρχει στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες.

Οι άδειες 4.0 έχουν πολλά καινούρια χαρακτηριστικά ανάμεσα στα οποία είναι η  ευκολία με την οποία διαβάζονται και ο τρόπος οργάνωσης τους και ο καινούριος μηχανισμός που επιτρέπει σε όποιον παραβιάζει την άδεια, να επανακτήσει τα δικαιώματα πάλι αυτόματα αν διορθώσει την παραβίαση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με τις περισσότερες ανοικτές άδειες και ιδιαιτέρως τις Ανοιχτές Κυβερνητικές Άδειες (Open Government Licences), η γλώσσα είναι απλοποιημένη κι έχουν ακόμη καλύτερη παγκόσμια εφαρμογή

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις βελτιώσεις που έγιναν εδώ, να παρακολουθήσετε την δημόσια συζήτηση και την εξέλιξη της έκδοσης 4.0 στην wiki σελίδα μας και να βρείτε ένα λεπτομέρειες για την κεντρική συζήτηση αποφάσεων και πολιτικών όλης της διαδικασίας μετατροπής εδώ. Η μετατροπή αυτή ήταν μια ξεκάθαρα συνεργατική διαδικασία ανάμεσα σε εξαιρετικά αφοσιωμένους και ταλαντούχους ειδικούς σε θέματα νομικά και αδειοδότησης και φυσικά της ενεργής και Ανοιχτής Κοινότητας.

Σύντομα θα ξεκινήσει η μετάφραση της έκδοσης 4.0 στα Ελληνικά σε συνεργατική μορφή ώστε να συμμετέχει όποιος το θελήσει.


Comments are closed.