Πως κάνουμε ένα φεστιβάλ “open source”; Πως μπορούμε να μοιραστούμε την διαδικασία οργάνωσης ενός φεστιβάλ, ώστε και άλλες ομάδες και οργανισμοί να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και αυτοί; Πως κάνουμε γενικά μια οποιαδήποτε δράση, καλλιτεχνική, επιχειρηματική, εκπαιδευτική, κυβερνητική και κοινωνική “open source”;
Αυτές τις ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει το Ανοιχτό Κίνημα, με δράσεις, εκδηλώσεις, ομάδες, φεστιβάλ, οργανώσεις και πολιτικές. Μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας έρχεται από το δίκτυο Pixelache Network που αποτελείται από 5 οργανισμούς πειραματικής τέχνης, σχεδίου και τεχνολογίας, με την διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων σε όλη την Ευρώπη το διάστημα 2013-2015. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου τα φεστιβάλ Piksel(NO),Pikslaverk(IS),Mal au Pixel (FR)και Pixelache (FI) θα συνεργαστούν με στόχο να δείξουν πως κάνουν ένα φεστιβάλ “open source” πως δηλαδή κάνουν ανοιχτές τις φεστιβαλικές τους οργανωτικές ικανότητες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και θα τα προσφέρουν στο Access Space Networkπου θα τα βάλει σε εφαρμογή και θα οργανώσει το πρώτο μεγάλο ψηφιακό πολιτιστικό φεστιβάλ που θα κλείσει όλη τη διαδικασία. Παράλληλα, το Δίκτυο Access Space θα διαμοιράσει τις πληροφορίες προσφέροντας ένα συνεχές πρόγραμμα εκμάθησης Ανοιχτότητας, βοηθώντας τους συνεργάτες να μάθουν, να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν. Στόχος είναι να μαζευτεί όλο το υλικό, η γνώση και η εμπειρία μέσω αυτών των εργαστηρίων και να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο που να περιγράφει πως κάνει κάποιος ένα Ανοιχτό Φεστιβάλ.
Η αρχική ιδέα πίσω από το Open Learning Steps και Open -Sourcing Festivals είναι η ουσία της πειραματικής τέχνης, σχεδίου και τεχνολογίας και ο ρόλος των οργανισμών στο να υποστηρίξουν διαδικασίες Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Η κουλτούρα του Open Source/Libre Culture που έχει εξαπλωθεί από το Λογισμικό και τον εξοπλισμό (hardware) μέχρι την τέχνη, τη λογοτεχνία, τον αστικό χώρο αλλά και το οργανωτικό/ επιχειρησιακό επίπεδο, είναι αυτό που μας ενώνει όλους. Παρ όλους τους διαφορετικούς τομείς, κοινός στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό πολιτιστικό φεστιβάλ και να τυποποιηθεί έτσι ώστε να πραγματοποιείται εύκολα σε όλες τι χώρες του κόσμου.
Η διαδικασία “open sourcing” έχει αρχίσει και εφαρμόζεται σταδιακά σε διάφορους τομείς εκτός λογισμικού. Ανοιχτή Εκπαίδευση με Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο, Ανοιχτή Τέχνη, Ανοιχτή Διακυβέρνηση, Ανοιχτή Παραγωγή και Ανοιχτή Επιχειρηματική Δράση είναι τομείς που ανθίζουν όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα καθώς γίνονται αντιληπτά τα οφέλη της Ανοιχτότητας. Για να διευκρινίσουμε, περιγράφουμε διεργασίες που γίνονται, οργανώνονται και στηρίζουν την λειτουργία τους πάνω σε Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτό Hardware, σε Ανοιχτό Περιεχόμενο, Ανοιχτή Αδειοδότηση και Ανοιχτά Δεδομένα και παράγουν ένα Ανοιχτό Αποτέλεσμα που μπορεί να διαμοιρασθεί.
Στην Ελλάδα, εμφανίζονται σιγά σιγά πολλές πρωτοβουλίες που βασίζουν την δράση τους στην Ανοιχτότητα. Χώροι εργασίας, hacker/fab/open spaces, ανοιχτές κοινότητες, ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί, φεστιβάλ και φυσικά όλο και περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί είναι μερικά παραδείγματα. Πρόσφατα οργανώσαμε το #Open Creative Commons Greece @Frown Festival όπου παρουσιάσαμε Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτά Εργαλεία για καλλιτεχνική δημιουργία κυρίως και Έλληνες καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν Open Source και άδειες Creative Commons. Αυτή τη περίοδο οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το Commonsfest – To Φεστιβάλ των Κοινών, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία από το Ηράκλειο της Κρήτης. Σήμερα το Commonsfest στο πλαίσιο των εργασιών για τη επίτευξη του και φέτος ανακοίνωσε μια παρόμοια δράση με αυτή του Pixelache Network. Σύμφωνα με ανακοίνωση του “Η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ των Κοινών που θα γίνει για δεύτερη χρονιά στο Ηράκλειο στις 9,10,11 Μαΐου, στα πλαίσια των ενοτήτων α)δημιουργία κοινών αγαθών και β) διαχείριση κοινών αγαθών καλεί όλες τις ομάδες που διοργανώνουν εκδηλώσεις και φεστιβάλ, σε μια συνάντηση για να συζητήσουμε την προοπτική της δημιουργίας ενός κοινού εξοπλισμού και την δημιουργία κοινών δομών προσφοράς υπηρεσιών για τη κάλυψη αναγκών που έχουμε όσον αφορά τις παραπάνω διοργανώσεις (See more at: http://commonsfest.info/2014/dimiourgontas-kina-agatha-gia-ekdilosis/#sthash.QJ6RHTun.dpuf)” Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas και το CoLab Workspace διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα “Ανοιχτά Επιχειρηματικά Μοντέλα στην Πράξη”, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου. Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία της κατάρτισης και αξιολόγησης ανοιχτών επιχειρηματικών μοντέλων, δηλαδή μοντέλων που βασίζονται σε ανοιχτές τεχνολογίες, λογισμικό, περιεχόμενα ή δεδομένα.