ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

EndGeobocking.eu: Πάρτε θέση ενάντια στο geoblocking (μπλοκάρισμα περιεχομένου βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας)

Στις 25 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πέντε στοιχεία της Στρατηγικής της ενιαίας Ψηφιακής αγοράς (Digital Single Market Strategy). Αυτά αποτελούνται από τους νέους κανόνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο (συμπεριλαμβανομένης όμως και μιας νομοθετικής πρότασης για την αντιμετώπιση του geoblocking), ενημερώσεις για τους κανόνες της οπτικοακουστικής αγοράς της ΕΕ και «μια στοχευμένη προσέγγιση για την online πλατφόρμες». Από τη σκοπιά των πνευματικών δικαιωμάτων η πρόταση για το γεωμπλοκάρισμα (μπλοκάρισμα περιεχομένου βάσει γεωγραφικής τοποθεσίας) και η ανακοίνωση για διαδικτυακές πλατφόρμες είναι τα  πιο ενδιαφέροντα.

greek-screenshot-1024x596

Το γεωμπλοκάρισμα για το online περιεχόμενο είναι πλέον δικαιολογημένο και επίσημα από την Επιτροπή. Αν και δεν ήταν έκπληξη, εξακολουθεί όμως να είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η Επιτροπή ενέδωσε στις πιέσεις των λόμπι των δικαιούχων, και τώρα θεωρεί δικαιολογημένο το γεω-μπλοκάρισμα του online περιεχομένου. Τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει με την νομοθετική πρόταση που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά, εκτός από τις «υπηρεσίες που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η παροχή πρόσβασης και η χρήση προστατευόμενων πνευματικών δικαιωμάτων έργων ή άλλο προστατευμένο υλικό». Τέτοια τέτοια πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που παρουσιάζεται ως ενιαία ψηφιακή αγορά, δεδομένου ότι ενισχύει αποτελεσματικά την εδαφικότητα της ψηφιακής αγοράς για το περιεχόμενο .

Το γεωμπλοκάρισμα είναι η πιο αναχρονιστική, μη-Ευρωπαϊκή, μη-ψηφιακή πρακτική στο διαδίκτυο. Τα ψηφιακά εμπόδια χωρίζουν τις κοινοτικές γλώσσες ανάμεσα στα φυσικά σύνορα και στερούν την πρόσβαση στην κουλτούρα από τις πολιτιστικές μειονότητες, τους μετανάστες, τους ταξιδιώτες και τους γλωσσομαθείς. Από την άλλη πλευρά, στερούν από τους καλλιτέχνες και τις νέες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ένα ευρύ κοινό αλλά και πελατολόγιο. 

  1. Το γεωμπλοκάρισμα είναι μια διάκριση

    Γλωσσικές μειονότητες, μεγάλης διάρκειας μετανάστες, φοιτητές ανταλλαγής, κτλ. – 1 στους 10 Ευρωπαίους[ELEN] – τους απαγορεύεται η πρόσβαση στον πολιτισμό τους online.

  2. Το γεωμπλοκάρισμα περιορίζει τους καλλιτέχνες

    Σε πολλά έργα καλλιτεχνών τους απαγορεύεται να φτάσουν σε ένα πανευρωπαϊκό κοινό – και οι fans που είναι έτοιμοι να πληρώσουν αποκλείονται.

  3. Το γεωμπλοκάρισμα κλειδώνει έξω το κοινό

    Μαθητές ξένων γλωσσών, φίλαθλοι ξένων σπορ, κτλ. όλοι αναγκάζονται να πληρώσουν για VPNs αντί στους δημιουργούς ή να ψάχνουν για παράνομες πηγές.

  4. Το γεωμπλοκάρισμα προδίδει τις αρχές της ΕΕ

    Η ΕΕ υποτίθεται ότι θα ήταν μια ενιαία αγορά. Το γεωμπλοκάρισμα το υποσκάπτει αυτό. Η ΕΕ πρέπει να δράσει – όπως έκανε με την περιαγωγή.

  5. Το γεωμπλοκάρισμα βλάπτει την οικονομία

    Μέχρι και 1,6 δις ευρώ αξίας διασυνοριακή ζήτηση, αποκλείεται από τις VoD πλατφόρμες της ΕΕ, από τα startups και τους καλλιτέχνες της ΕΕ.[Plum]

Μέσω της δράσης  EndGeobocking.eu , έχετε την δυνατότητα να ενημερωθείτε για το γεωμπλοκάρισμα και να εκφράσετε την αντίθεση σας στα ψηφιακά σύνορα στην ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.communia-association.org  https://juliareda.eu/

Leave a Comment