ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτή πρόσβαση με άδειες CC στα δεδομένα και τις εικόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

Ανοικτή πρόσβαση στις φωτογραφίες της, στα video και σε επιλεγμένα δεδομένα και με άδειες χρήσης Creative Commons,  προσφέρει πλέον o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency, ESA) όπως αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες η ESA μοιράζεται τεράστιες ποσότητες πληροφόρησης, εικόνων και δεδομένων με επιστήμονες, ΜΜΕ και το κοινό, μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το γεγονός ότι η ESA ακολουθεί μια τακτική Aνοικτής Πρόσβασης όσον αφορά τη διαχείριση της πληροφόρησης, αυξάνει την πληροφόρηση αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα τακτική Ανοικτής Πρόσβασης για τις πληροφορίες και τα δεδομένα της ESA θα διευκολύνει εφεξής την ευρεία χρήση και επανάχρηση του υλικού από το κοινό, τα ΜΜΕ, τους εκπαιδευτικούς, τους συνεργάτες, αλλά και οποιονδήποτε άλλον θέλει να το αξιοποιήσει. Όσον αφορά το είδος του περιεχομένου με ανοικτή πρόσβαση, σε πρώτη φάση δίνεται προτεραιότητα σε υλικό που είτε ανήκει εξολοκλήρου στην ESA ή σε υλικό που ναι μεν έχει παραχθεί σε συνεργασία με άλλους φορείς, αλλά με ξεκάθαρα πνευματικά δικαιώματα των τρίτων.

«Η εξέλιξη αυτή όσον αφορά την ανοικτή πρόσβαση σε φωτογραφίες, πληροφορίες και γνώση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του στόχου μας να ενημερώσουμε, να καινοτομήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε στο landscape Space 4.0», δήλωσε ο Jan Woerner, Γενικός Διευθυντής της ESA.

Η ESA έχει επίσης αποφασίσει να διαθέσει και άλλο περιεχόμενο σύμφωνα με τις άδειες και τα εργαλεία πνευματικών δικαιωμάτων Creative Commons IGO, από κοινού με άλλους διακυβερνητικούς οργανισμούς όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNESCO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Αυτού του είδους οι άδειες έχουν σχεδιαστεί προς χρήση ειδικά για διακυβερνητικούς οργανισμούς και επιτρέπουν για παράδειγμα οι φωτογραφίες να χρησιμοποιούνται ευρέως από την Wikipedia και τα αποθετήρια πολυμέσων Wikipedia Commons.

Τα τελευταία δύο χρόνια η ESA έχει δοκιμάσει τη χρήση των αδειών CC BY-SA IGO και έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων φωτογραφίες από τη διάσημη αποστολή Rosetta της ESA που μελετά τον  κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και φωτογραφίες από τον Άρη.

Επειδή αρκετές εικόνες έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με άλλους εταίρους, αρχικά τα αρχεία που διαθέτει κάτω από άδειες CC BY-SA είναι αυτά που ανήκουν αποκλειστικά στην ESA (ή και αυτά που έχουν ξεκαθαρίσει από πνευματικά δικαιώματα τρίτων).

Δείτε το πλήρες αποθετήριο των Rosetta images, “Sounds from Space,” Earth Observations from the agency, Hubble images and video, και του Planetary Science Data Archive 

Όλο το αποθετήριο των ελεύθερα διαθέσιμων εικόνων είναι διαθέσιμο στο http://open.esa.int

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org  http://www.ekt.gr

Leave a Comment