ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

470.000 εικόνες από την Europeana διαθέσιμες μέσω της νέας φόρμα αναζήτησης έργων Creative Commons

Η νέα μηχανή αναζήτησης των Creative Commons, CC Search beta,  πρόσθεσε  470.000 εικόνες από τα εκατομμύρια των εικόνων που περιέχονται στη συλλογή Creative Commons της Europeana. Η Europeana είναι η ψηφιακή πλατφόρμα της Ευρώπης για την πολιτιστική κληρονομιά, τη συλλογή και την παροχή online πρόσβασης σε πάνω από 54 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα,  και περιλαμβάνει μια τεράστια συλλογή από βιβλία, φωτογραφίες και πίνακες μέχρι τηλεοπτικές εκπομπές και τρισδιάστατα αντικείμενα. Ως σημαντικός πολιτιστικός εταίρος των CC, η πλατφόρμα της Europeana ενισχύει τα κοινά,  μέσα από τη μεγάλη, εύχρηστη συλλογή ψηφιακών αρχείων από περίπου 4.000 ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία και οπτικοακουστικές συλλογές. Καθώς η CC Search beta συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα προστίθενται όλο και περισσότερες εικόνες από αυτό το πλούσιο αποθετήριο εικόνων, δεδομένων και αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η νέα φόρμα αναζήτησης CC,  αξιοποιεί τη δύναμη των ανοιχτών αποθετηρίων, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητήσουν σε μια ποικιλία πηγών ανοικτού περιεχομένου μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον. Το πρωτότυπο αυτό του εργαλείο εστιάζει αρχικά στην αναζήτηση εικόνων και χρησιμοποιεί ανοικτά APIs για να δείξει τα διαθέσιμα έργα. Τα φίλτρα αναζήτησης επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητήσουν τον τύπο της άδειας, τον τίτλο, τον δημιουργό, διάφορες ετικέτες, τη συλλογή, και τον τύπο του ιδρύματος.

Η νέα αναζήτηση, προβλέπει επίσης κοινωνικά χαρακτηριστικά, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργήσουν λίστες, καθώς και να προσθέσουν ετικέτες και αγαπημένα και να αποθηκεύσουν τις αναζητήσεις τους. Τέλος, ενσωματώνει one-click attribution, δίνοντας στους χρήστες προ-διαμορφωμένη αναφορά για εύκολο attribution της πηγής.

Με την προσθήκη των συλλογών της Europeana, ο αριθμός των αντικειμένων με δυνατότητα αναζήτησης  φτάνει στα 10.022.832 καθιστώντας την Europeana το δεύτερο κύριο μέσο παροχής εικόνων.  Εκτός από την Europeana ήδη έχουν ενσωνατωθεί APIs του Rijksmuseum, του Flickr, του 500px,  της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης και του του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

 

Leave a Comment