Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι παρακολούθησαν το πρόσφατο BccN (Barcelona Creative Commons Film Festival), που οργανώθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου. Το 2010, ήταν το πρώτο παγκόσμιο φεστιβάλ για ταινίες με άδεια Creative Commons, και οκτώ χρόνια αργότερα, είναι πια κάτι μεγαλύτερο από αυτό. Μαζί με την ψηφιοποίηση, έρχεται και μια νέα κατανομή της εξουσίας, λόγω του ενεργού ρόλου που έχουν οι πολίτες, τόσο στην υποδοχή όσο και στη δημιουργία περιεχομένου. Οι άδειες Creative Commons αποτελούν ένα εργαλείο που βοηθά να αντιμετωπιστούν αυτές τις κινητήριες αλλαγές, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή. Είναι μέρος της πολιτικής μας θέσης, σχετικά με την διασταύρωση του ελεύθερου πολιτισμού, του κοινού καλού και του κινηματογράφου, καθώς προωθούνται συνεχώς νέα μοντέλα θετικής κοινωνικής σχέσης που βασίζονται στις λογικές του Διαδικτύου.
Το BccN έχει φιλοξενηθεί, όλα αυτά τα χρόνια από το MACBA (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης), αλλά οι ταινίες του προβάλλονται επίσης σε κινηματογράφους (όπως το Zumzeig φέτος) ή σε δημόσιους χώρους που καθορίζονται από την κοινότητα. Το BccN ασχολείται με διάφορες θεματικές ενότητες μέσω ταινιών, παραστάσεων, συζητήσεων και υβριδικών παραστάσεων (όπως ζωντανός κινηματογράφος ή work in progress ). Φέτος, το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Panorama 180, είχε ως κύριο θέμα την σχέση των κοινοτήτων με τα Κοινά και με το σύνθημα ““Sharing is caring”, ασχολήθηκε με τις κοινότητες που αγωνίζονται για να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους ή τους φυσικούς τους πόρους. Μεταξύ των διεθνών επισκεπτών του φεστιβάλ, ήταν οι OvO (ένα ντουέτο με τους Noriko Okaku και Akihide Monna), που οργάνωσαν ένα εργαστήριο και μια παράσταση για τη μνήμη και ο Marc Meillassoux, , ο νέος σκηνοθέτης του Nothing to Hide, παρουσίασε το έργο του. Η ταινία του ασχολείται με την επιτήρηση και το παραπλανητικό επιχείρημα του “Δεν έχω τίποτα να κρύψω”
Το Σάββατο παρουσιάστηκε επίσημα η ψηφιακή πλατφόρμα CCWorld (Media Commons Network). Το CCWorld είναι ένα δίκτυο από φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, το οποίο στοχεύει να μοιράζεται, να επεκτείνει και να προωθεί οπτικοακουστικά έργα που ικανοποιούν τα κριτήρια της ανοιχτότητας και του ελεύθερου πολιτισμού. Το CC World είναι ένα ελεύθερο συνεργατικό δίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα με τοπικές δράσεις. Από το 2012, το Panorama 180 θέτει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου συλλόγου ή προσώπου όλα τα υλικά που παράγονται για την πραγματοποίηση του δικού του φεστιβάλ (από ταινίες μέχρι Δελτία Τύπου), με την μόνη προϋπόθεση ότι θα επιστρέψουν στην κοινότητα. όλα τα νέα υλικά και οι γνώσεις που δημιουργήθηκαν. Στόχος του είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η η ανανέωσή ενός κοινού πόρου.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 25 κόμβοι που διοργανώνουν πλήρως αυτοδιαχειριζόμενα φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο τα οποία, ταυτόχρονα, αποτελούν μέρος ενός συνεργατικού και αποκεντρωμένου δικτύου διακυβέρνησης. Οι διοργανωτές του Bogotá CC & New Media Film Festival (που διεξάγονται εδώ και τρία χρόνια), το Valladolid CC Film Festival(5 editions), το La Conca de Barberà CC Film Festival και το φεστιβάλ που θα γίνει τον επόμενο χρόνο στην Πράγα, προσκλήθηκαν στην συνάντηση.
Το CCWorld, και το καθένα από τα φεστιβάλ του, προσπαθεί να προβάλει τα οφέλη της ελεύθερης κυκλοφορίας του πολιτισμού και της τεχνολογίας, καθώς και τη μετατροπή και την οικειοποίηση τους από τις μικρές κοινότητες. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, όπως οποιοσδήποτε άλλο Κοινό, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα, και η ψηφιοποίηση ανοίγει το παράθυρο στη συνεργασία και την κοινότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να προσκαλέσουμε όλες τοπικές συλλογικότητες να ενταχθούν στην κοινότητα του CCWorld, για να μοιραστούν τη δική τους γιορτή!
Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org