ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μυστικές διαπραγματεύσεις, κενές υποσχέσεις: Διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για καλύτερα αποτελέσματα για τα πνευματικά δικαιώματα

Τα Creative Commons παρακολουθούν την εξέλιξη πολλών πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της  North American Free Trade Agreement (NAFTA), την  Trans-Pacific Partnership (τώρα γνωστή ως Comprehensive and Progressive Agreement, ή CPTPP), και την  EU-Mercosur Association Agreement (EU-Mercosur).

Αυτές οι σαρωτικές και περίπλοκες συμφωνίες επιδιώκουν να εισαγάγουν εμπορικούς κανονισμούς για μια ευρεία ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των γεωργικών προϊόντων και των εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι συμφωνίες εισάγουν διατάξεις για την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις προμήθειες φαρμάκων, την πνευματική ιδιοκτησία, τα εργασιακά πρότυπα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Αυτές οι εμπορικές διαπραγματεύσεις περιέχουν κατά κανόνα διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων που θα επηρέαζαν τα κοινά και τον δημόσιο τομέα, τη δημιουργικότητα και την κοινή χρήση και τα δικαιώματα των χρηστών στην ψηφιακή εποχή.

Η μυστικότητα διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να επηρεάζονται από τους ισχυρούς

Ένα βασικό ελάττωμα με την NAFTA, την CPTPP, την ΕΕ-Mercosur και σχεδόν όλες τις άλλες εμπορικές συμφωνίες είναι ότι τα κείμενα και οι διαπραγματευτικές συναντήσεις είναι εντελώς αδιαφανή για τους πληθυσμούς που καλύπτουν αυτές οι συμφωνίες. Αναπτύσσονται και διαπραγματεύονται με απόρρητο τρόπο – τουλάχιστον από την οπτική γωνία του κοινού και της κοινωνίας των πολιτών. Μερικές φορές, οι εκπρόσωποι του κλάδου και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα καλούνται να δουν κείμενα ή να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τις διαδικασίες, συνήθως αφού έχουν συμφωνήσει σε μια συμφωνία μη δημοσιοποίησης (NDA) που τους απαγορεύει να μοιράζονται τις πληροφορίες με οποιονδήποτε άλλο.

Το σχέδιο κειμένου μιας εμπορικής συμφωνίας παραμένει μυστικό για κάποιο λόγο. Εάν το κοινό έλαβε μια ματιά στο τι ήταν στο έγγραφο, θα ήταν εντελώς αντίθετο σε αυτό.

Πώς λειτουργεί αυτό; Σημαίνει ότι το TPP ήταν ήδη πλήρης και το κείμενο δημοσιεύθηκε προτού μπορέσουμε να αναλύσουμε με ακρίβεια (και δικαίως να επικρίνουμε) τις εσωτερικές διατάξεις. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όπως τα Creative Commons και το ευρύτερο κοινό έχουν τεθεί στο περιθώριο, καθώς μόνο οι  λίγοι προνομιούχοι που προσκλήθηκαν στον κλειστό διαπραγματευτικό κύκλο εξασφάλισαν τα συμφέροντά τους. Και η κοινωνία των πολιτών πρέπει όλο και περισσότερο να βασίζεται σε διαρροές για να ανακαλύψει τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, όταν η πνευματική ιδιοκτησία τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει σημαντική ώθηση για τη δραστική αύξηση των μέτρων επιβολής για τους κατόχους δικαιωμάτων, για την επέκταση των όρων πνευματικής ιδιοκτησίας και για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων για παραβάσεις. Εάν οι κατεστημένοι βιομηχανικοί κλάδοι και οι ενώσεις δικαιούχων είναι εκείνοι που αποκτούν πρόσβαση αντί του κοινού, οι στόχοι των διαπραγματευτών θα ευθυγραμμιστούν με τα μέρη που έχουν τη δυνατότητα να το διαμορφώσουν.

Όπως έχουμε γράψει, αυτή η μυστική πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων έχει ένα ενοχλητικό αποτέλεσμα:

Παρά τις διάφορες διεθνείς συμφωνίες που αποσκοπούν στην εναρμόνιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα μεμονωμένα έθνη συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες ως ευκαιρία να προσθέσουν ολοένα και πιο επαχθείς απαιτήσεις και να κλειδώσουν περαιτέρω τα  έργα με πνευματικά δικαιώματα. Αυτό καταστρέφει τα κοινά και τους χρήστες, δημιουργώντας ένα «ελάττωμα»: οι αυξημένες προστασίες πνευματικών δικαιωμάτων διεξάγονται μεταξύ μερικών χωρών και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να πιέσουν τα άλλα έθνη να τα υιοθετήσουν αντί να διεξάγουν δίκαιες, δημόσιες και διεθνείς συζητήσεις.

Σε επιστολή προς τους διαπραγματευτές της NAFTA κατά την επανεκκίνηση αυτής της διαδικασίας, ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η διαδικασία πιο διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και υπεύθυνη. Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο  να επανεξεταστούν οι δεσμευτικοί κανόνες σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την πρόσβαση στα φάρμακα και πολλούς άλλους τομείς που σχετίζονται με το εμπόριο,  μέσω μιας διαδικασίας που είναι απρόσιτη και συχνά εχθρική προς τις γνώμες των πολιτών. Όλες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται μέσω διαδικασιών που είναι διαφανείς για το κοινό και περιλαμβάνουν όλους τους ενδιαφερόμενους. Η αυξημένη διαφάνεια και η ουσιαστική συμμετοχή του κοινού θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Τα φώτα είναι αναμμένα, αλλά είναι κανείς σπίτι;

Παρόλο που βασίζονται σε μυστικότητα, οι κυβερνήσεις που εργάζονται σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν το κοινό μακριά για πάντα. Ορισμένοι έχουν δημιουργήσει κάποιο είδος μηχανισμού ανάδρασης για τη συλλογή απόψεων των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA, τα Creative Commons και χιλιάδες άλλα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν παρατηρήσεις στις διαβουλεύσεις στον Καναδά, στο Μεξικό και στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαπραγμάτευση προτεραιοτήτων και στόχων. Μας ακούνε όμως; Δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι ανησυχίες μας (ή αυτές των παρόμοιων οργανώσεων που εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον) αντανακλώνται στις προτεραιότητες που δημοσιεύονται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών (για παράδειγμα, βλέπε τους συνοπτικούς στόχους των ΗΠΑ).

Τα παραδείγματα γενικεύονται πέρα ​​από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ έχει υποβαθμίσει την εισήγηση του κοινού σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας, απορρίπτοντας ορισμένους, αγνοώντας τους άλλους και δείχνοντας προκατάληψη όσον αφορά τις απαντήσεις. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) κατηγορήθηκε σκληρά για μια νοθευμένη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την προτεινόμενη θέσπιση κανόνων για την κατάργηση της ουδετερότητας του δικτύου, με αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν απαντήσεις από άτομα που δεν συναινούν σε αυτήν, ακόμη και σχόλια νεκρών.

Πλύνετε, ξεπλύνετε, επαναλάβετε

Σε αυτό το σημείο, αισθανόμαστε σαν να έχει κολλήσει η βελόνα: η διαδικασία της δημιουργίας πολιτικής για τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να αλλάξει δραστικά προκειμένου να ληφθούν επαρκώς υπόψη τα δικαιώματα των χρηστών και το δημόσιο συμφέρον. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα εξακολουθήσουν να περιλαμβάνονται στις διμερείς και πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να μεταρρυθμιστούν ριζικά, ώστε η διαδικασία να είναι διαφανής, περιεκτική και υπεύθυνη. Είναι απολύτως απαραίτητο οι διαπραγματευτές να άρουν την μη δημοκρατική και αντιπαραγωγική μυστικοπάθεια που έχει διεισδύσει στις περισσότερες από τις πρόσφατες συζητήσεις.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα θέλαμε να δούμε:

  • Δημόσια δημοσίευση των προτάσεων κειμένων από τις κυβερνήσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις με σαφείς διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί για να σχολιάσουν οι πολίτες.
  • Ενοποιημένες εκδόσεις διαπραγματευτικών κειμένων που δημοσιεύονται μεταξύ γύρων διαπραγμάτευσης
  • Οι τόποι και οι ώρες των κύριων συναντήσεων να αναγγέλλονται πολύ νωρίτερα
  • Τη σύσταση συμβουλευτικών ομάδων που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τους επιχειρηματικά όσο και τους δημόσια συμφέροντα, με δέσμευση να διεξάγουν ανοιχτά τις συζητήσεις.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment