ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

CC Search Browser Extension: Μια επέκταση για εύκολη αναζήτηση σε έργα Creative Commons

Ένας από τους στόχους του οργανισμού  Creative Commons (CC) είναι η εύκολη πρόσβαση σε έργα με άδεια χρήσης CC και άδειες κοινού κτήματος. Ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η κυκλοφορία της  μηχανής αναζήτησης  CC Search το 2019. Μέσω αυτού του εργαλείου αναζήτησης και ευρετηρίασης, μια πληθώρα εικόνων με άδεια χρήσης CC είναι εύκολα προσβάσιμες. Καθώς η CC Search επεκτείνεται και περιλαμβάνει περισσότερες  εικόνες, ο οργανισμός CC αναπτύσσει επίσης μια σειρά εφαρμογών για να βοηθήσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο να αλληλεπιδρούν, να καταναλώνουν και να επαναχρησιμοποιούν περιεχόμενο ανοικτής πρόσβασης.

CC Search Browser Extension

Η CC Search Browser Extension  είναι μια τέτοια εφαρμογή. Αυτή η επέκταση του προγράμματος περιήγησης είναι ένα ελαφρύ plugin ανοιχτού κώδικα που μπορεί να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε με ένα ενημερωμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η επέκταση;

Τα προγράμματα περιήγησης είναι η πύλη στον ιστό και οι χρήστες συχνά εγκαθιστούν plug-ins για βελτιωμένη παραγωγικότητα και  εμπειρία. Με την επέκταση του CC Search , οι χρήστες μπορούν τώρα να αναζητήσουν εικόνες με άδεια χρήσης CC, να τις μεταφορτώσουν και να αποδώσουν τον ιδιοκτήτη / δημιουργό χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν στο Flickr,  στο Behance,  στο Rawpixel ή σε οποιαδήποτε άλλη πηγή περιεχομένου με άδεια χρήσης CC.  Η επέκταση του Browse Browser CC λειτουργεί σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης, παρέχοντας μια οικεία και διαισθητική εμπειρία για όλους τους χρήστες.

Βασικά χαρακτηριστικά της επέκτασης CC Search

  • Αναζήτηση και φιλτράρισμα περιεχομένου με άδεια χρήσης CC

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα  για να φιλτράρετε το περιεχόμενο από τον ιστοτόπο προέλευσης, τους τύπους των αδειών χρήσης και / ή τη χρήση.

  • Αναφορά δημιουργού με ένα κλικ

Μια προϋπόθεση για όλες τις άδειες CC είναι η αναφορά στον δημιουργό. Η απόδοση του  δημιουργού του περιεχομένου με άδεια χρήσης CC που βρέθηκε χρησιμοποιώντας την επέκταση είναι εύκολη με ένα κλικ. Τόσο η εκδοχή εμπλουτισμένου κειμένου όσο και η HTML είναι διαθέσιμες.

  • Λήψη εικόνων και αναφορά στο δημιουργό

Μπορείτε να κατεβάστε την εικόνα για να την χρησιμοποιήσετε στις εργασίες σας μέσω της ίδιας της επέκτασης. Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη των πληροφοριών αναφοράς ως αρχείο κειμένου μαζί με την εικόνα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει όταν κάνετε λήψη πολλαπλών εικόνων σε μία μόνο συνεδρία.

  • Προσθήκη εικόνων στους σελιδοδείκτες

Η δημιουργία σελιδοδείκτη εικόνων αποθηκεύεται στην επέκταση. Μπορείτε να προβάλετε και να καταργήσετε τους σελιδοδείκτες σας από την ενότητα σελιδοδεικτών.

  • Εξαγωγή και εισαγωγή σελιδοδεικτών

Ως χρήστης, μπορείτε εύκολα να αρχειοθετήσετε και / ή να μεταφέρετε τους σελιδοδείκτες σας. Αυτή η λειτουργία διασφαλίζει ότι η διαδικασία αρχειοθέτησης και μεταφοράς σελιδοδεικτών είναι απλή και απλή.

  • Επιλογές γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (UI) για προσαρμοσμένες ρυθμίσεις

Η επέκταση επιτρέπει επίσης τη ρύθμιση των προεπιλεγμένων φίλτρων κλπ. Η σελίδα “Επιλογές” βοηθά στην απόκρυψη του κύριου αναδυόμενου παραθύρου της επέκτασης, διασφαλίζοντας ότι εμφανίζει μόνο τις πιο απαραίτητες πληροφορίες. Στο μέλλον, αυτή η σελίδα “Επιλογές” θα φιλοξενήσει επιπλέον και ενημερωμένες λειτουργίες.

  • Συγχρονισμός των προσαρμοσμένων ρυθμίσεων και των σελιδοδεικτών σας σε όλες τις συσκευές

Ο Chrome και ο Firefox διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία που συγχρονίζει τις ρυθμίσεις και τις προτιμήσεις του προγράμματος περιήγησης σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σας. Η επέκταση αξιοποιεί αυτή τη λειτουργία για τον συγχρονισμό των προσαρμοσμένων ρυθμίσεων και των σελιδοδεικτών σας. Αυτό θα κάνει την εμπειρία σας πιο ευχάριστη και οικεία.

  • Σκοτεινή λειτουργία

Η επέκταση έχει επίσης σκοτεινή λειτουργία την οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε. Αυτό μειώνει την αντανάκλαση της οθόνης και την κατανάλωση μπαταρίας. Μπορείτε να ορίσετε τη σκοτεινή λειτουργία ως προεπιλογή στη σελίδα “Επιλογές”.

Μελλοντικά σχέδια και ανάπτυξη

  • Εύρεση και διόρθωση σφαλμάτων
  • Προσθήκη μιας καρτέλας για σχόλια στη σελίδα “Επιλογές”
  • Ενσωμάτωση του CC Vocabulary στην επέκταση
  • Bελτιώσεις χρηστικότητας
  • Και πολλά άλλα..

Εγκατάσταση

Η τελευταία έκδοση της επέκτασης είναι διαθέσιμη για εγκατάσταση μέσω του Mozilla Firefox, Google Chrome, και του Opera.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment