ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκινά σήμερα η παγκόσμια σύνοδο κορυφής των Creative Commons: Μια ματιά στις κύριες ομιλίες

Μία από τις μοναδικές προκλήσεις για το φετινό CC Global Summit ήταν να συνδεθούν οι εκδηλώσεις του περασμένου έτους με το έργο των Creative Commons – και να βρεθεί ένας δρόμος για την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Αναρωτηθήκαμε: Πώς μπορούμε να γιορτάσουμε καλύτερα το «ανοιχτό» και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε την κουλτούρα ευγνωμοσύνης και συνεργασίας που φέρνει το έργο μας και η κοινότητά μας; Πώς μπορούμε να συνδέσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης (π.χ. υγεία, ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία κ.λπ.) με τις ευκαιρίες για λύσεις που βρέθηκαν για τη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού και ελεύθερου κόσμου;

Παράλληλα με τις 100+  συνεδρίες που διοργανώνονται στο φετινό CC Global Summit, πιστεύουμε ότι οι τρεις κύριες ομιλίες θα βοηθήσουν στην απάντηση αυτών των ερωτήσεων, καθώς και στην αναμόρφωση των προοπτικών, των συνομιλιών και των στάσεών μας καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2020 και προετοιμαζόμαστε για το 2021.

Οι κεντρικές ομιλίες του Global CC Summit 2020 είναι:

  • A Culture of Peace:: η πρώτη κεντρική ομιλία, που θα  πραγματοποιηθεί την Τρίτη (12:00 UTC), θα προωθήσει μια απαραίτητη συζήτηση για τον ρόλο που διαδραματίζει το «ανοιχτό» στην προώθηση της ειρήνης. Οι ομιλητές Bushra Ebadi (Καναδική Επιτροπή για την UNESCO), Deepak Ramola (Project FUEL), Leonardo Párraga (Juventudes Por La Paz) και Asha Siad (Memories of Mogadishu) θα προκαλέσουν το κοινό να εξετάσει κριτικά τις προκαταρκτικές έννοιες της ανοιχτής πρόσβασης, του ανοιχτού πολιτισμού, και της ανοιχτής γνώσης.
  • Hacer Feminista Lo Abierto: Poniendo Nuevos Engranes a La Cultura Libre (Making Open Feminist: Puting New Gears in Free Culture): η δεύτερη κεντρική ομιλία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (15:00 UTC),  η Irene Soria (CC Mexico)  θα μας βοηθήσει να περιηγηθούμε στις σχέσεις μεταξύ φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξης ως νέους τρόπους για να δούμε το ανοιχτό κίνημα. Η συνεδρία θα είναι στα Ισπανικά, αλλά η συνεδρία των ερωτήσεων και απαντήσεων θα είναι στα Αγγλικά.
  • Democracy for Sale: η τελευταία κύρια ομιλία, την Πέμπτη (15:00 UTC), θα γίνει από τη διευθύνουσα σύμβουλο των CC Catherine Stihler και το μέλος του συμβουλίου Alek Tarkowski που θα  συνομιλήσουν με τον συγγραφέα Peter Geoghegan για το επερχόμενο βιβλίο του, Democracy for Sale. Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα συζητήσει πώς χρησιμοποιήθηκαν οι δεξιές ιδεολογίες, τα χρήματα και τα κοινωνικά μέσα για να υποκλέψουν τις σύγχρονες δημοκρατίες, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι δεσμοί μεταξύ της μάχης για τις δημοκρατίες μας και της μάχης για «ανοιχτό» και το δημόσιο συμφέρον θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτές οι κύριες ομιλίες αγγίζουν τις πιο συναρπαστικές ερωτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και χρησιμεύουν ως το τέλειο πλαίσιο για την παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του 2020 των Creative Commons – και για το έργο μας μας ως κοινότητα που προχωρά μπροστά.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment