ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα Creative Commons γίνονται 20 χρονών!

Όταν ιδρύθηκε το Creative Commons το 2001, το Διαδίκτυο ήταν ένα εκκολαπτόμενο σύμπαν με πολλές δυνατότητες και οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα όπως η Βικιπαίδεια και η Google μόλις είχαν ξεκινήσει. Οι ιδρυτές των CC ήθελαν να διασφαλίσουν ότι, καθώς το Διαδίκτυο θα συνέχιζε να μεγαλώνει, η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα θα έμενε αδιαπραγμάτευτη,

Ενώ όσοι είναι εξοικειωμένοι με το Creative Commons μπορεί να γνωρίζουν για τις άδειες CC που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανοιχτής και προσβάσιμης γνώσης, ενδέχεται να μην γνωρίζουν τις δράσεις των CC που επικεντρώνονται στο Open Education, στο Open GLAM (Γκαλερί, Βιβλιοθήκες, Αρχεία και Μουσεία) και την υπεράσπιση και την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου. 

Για τον εορτασμό των 20 χρόνων των CC, είμαστε ενθουσιασμένοι που ρίχνουμε φως σε αυτές τις προσπάθειες, μοιραζόμαστε τα μεγάλα επιτεύγματά μας και επισημαίνοντας επίσης μερικές αξιοσημείωτες εμφανίσεις των αδειών CC στην καθημερινότητα των χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Μερικές από τις μεγάλες νίκες των CC

  • Σήμερα, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έργα έχουν λάβει άδεια βάσει των διαφόρων αδειών CC. Το πρώτο σύνολο αδειών Creative Commons κυκλοφόρησε το 2002, δίνοντας σε όλους έναν τυποποιημένο τρόπο για να παραχωρηθεί στο κοινό η άδεια να χρησιμοποιήσει το δημιουργικό τους έργο σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και το 2017 το CC ξεκίνησε το CC search, κάνοντας ευκολότερη την ανακάλυψη αυτού του περιεχομένου.
  • Οι άδειες CC βρίσκονται πίσω από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia. Από το 2009, όλο το περιεχόμενο της Wikipedia, σε κάθε γλώσσα, έχει άδεια CC, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αλληλεπιδρούν με περιεχόμενο με άδεια CC. 
  • Το παγκόσμιο δίκτυο των CC υπήρξε κρίσιμο για την ανάπτυξη του Ανοιχτού Κινήματος και την ανάπτυξη των αδειών CC σε πολλές γλώσσες. Σήμερα, το CC εκτείνεται σε 86 χώρες και συνεχίζει να επεκτείνει την εμβέλειά του με ετήσιες εκδηλώσεις όπως το CC Global Summit
  • Το πρώτο CC Global Summit αρχικά ονομάστηκε iCommons Summit και πραγματοποιήθηκε στο Harvard Law School το 2005, ακολουθήθηκε από μια διάσκεψη κορυφής του 2006 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες o Gilberto Gil και ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales. Σήμερα, το CC Global Summit είναι μια ετήσια εκδήλωση που συγκεντρώνει περισσότερους από 1.300 εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, τεχνολόγους, νομικούς εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές από περισσότερες από 60 χώρες για να προωθήσουν τη δύναμη των ανοικτών αδειών και της παγκόσμιας ελεύθερης πρόσβασης.
  • Το CC έχει διατηρήσει μια 20ετή δέσμευση για την Ανοιχτή Εκπαίδευση. Το 2017, ανοίξαμε την πλατφόρμα CC Open Education , καλωσορίζοντας περισσότερους από 1000 υποστηρικτές ανοικτής εκπαίδευσης και επαγγελματίες από 90+ χώρες για να συνεργαστούν στον εντοπισμό, τον σχεδιασμό και τον συντονισμό πολυεθνικού περιεχομένου, πρακτικών και δραστηριοτήτων πολιτικής ανοικτής εκπαίδευσης.
  • Το Creative Commons Certificate βοηθά τους εκπαιδευτικούς, τους βιβλιοθηκονόμους και τους ηγέτες του GLAM να γίνουν ειδικοί στη δημιουργία, τη δέσμευση και την υποστήριξη περιεχομένου με ανοιχτή άδεια , προσφέροντας μαθήματα σχετικά με την ανοιχτή αδειοδότηση, τα πνευματικά δικαιώματα και τα κοινά. Από την κυκλοφορία του το 2018, έχουν εγγραφεί πάνω από 980 άτομα με 889 αποφοίτους από 56 χώρες. 
  • Το CC συνεχίζει να συνεργάζεται με πολυεθνικά ιδρύματα, κυβερνήσεις, ιδρύματα και ιδρύματα για τη δημιουργία, την υιοθέτηση και την εφαρμογή ανοιχτών πολιτικών αδειοδότησης. Έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 30 χώρες και ιδρύματα όπως το Smithsonian, η UNESCO, τα κυβερνητικά τμήματα των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και πολλά άλλα με πολλές επιτυχίες μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το Smithsonian εισήγαγε πρόσφατα το Smithsonian Open Access, απελευθερώνοντας 2,8 εκατομμύρια εικόνες και δεδομένα στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας την άδεια Creative Commons Zero.
  • Το περιεχόμενο με άδεια Creative Commons είναι παντού. Πλατφόρμες και εργαλεία όπως η Wikipedia, το Flickr, το YouTube, το Vimeo, το SoundCloud, η Google, το Free Music Archive, Bandcamp, Thingiverse, DeviantArt και πολλά άλλα χρησιμοποιούν άδειες CC για να κάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια εικόνες, άρθρα, βίντεο και άλλο περιεχόμενο προσβάσιμα στον κόσμο. Πολλοί δημοφιλείς εκπαιδευτικοί πόροι, εκδότες της επιστήμης και της έρευνας, πηγές ειδήσεων, και τα δημιουργικά έργα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν επίσης άδειες Creative Commons.

Αυτά τα παραδείγματα προσφέρουν μια ματιά στον αντίκτυπο που είχαν τα Creative Commons στον κόσμο τα πρώτα είκοσι χρόνια μας. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να γιορτάσουμε και να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη και καλύτερη κοινή χρήση τις επόμενες δεκαετίες υποστηρίζοντας την εκστρατεία μας για τα 20α γενέθλια μας

Leave a Comment