ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

“Ground Truth in Open Internet” —μια νέα σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων Open Journalism από τα Creative Commons

Η δημοσιογραφία παρέχει μια κρίσιμη δημόσια υπηρεσία. Η πρόσβαση σε επαληθεύσιμες πληροφορίες και ιστορίες που αμφισβητούν το υποκείμενο πεδίο της εξουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ωστόσο, η δημοσιογραφία όπως την ξέρουμε αντιμετωπίζει νέες υπαρξιακές προκλήσεις. Όλο και περισσότερο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν οικονομικές και ηθικές προκλήσεις που εμποδίζουν την εργασία τους, καθώς και απειλές για τη φυσική και ψηφιακή τους ασφάλεια, όταν μοιράζονται πληροφορίες στο διαδίκτυο. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τις συλλογικές έννοιες της βασικής αλήθειας. Προκαλούν το θεμέλιο και το νόημα του ανοιχτού διαδικτύου. 

Η δημοσιογραφία αντιμετωπίζει επίσης νέες ευκαιρίες, καθώς οι ισορροπίες ισχύος μετατοπίζονται στο κοινό μας ψηφιακό τοπίο. Γινόμαστε μάρτυρες του αυξανόμενου ρόλου των μη κερδοσκοπικών πηγών μέσων ενημέρωσης, τα οποία καλύπτουν κενά όπου οι παραδοσιακοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης αδυνατούν να καλύψουν, ενώ η αυξανόμενη δύναμη της συλλογής πληροφοριών και ο έλεγχος γεγονότων είναι ένας ισχυρός νέος ρόλος που μπορεί να παίξει ένα ανοιχτό διαδίκτυο.

Τα σεμινάρια Ground Truth in Open Internet

Στα σεμινάρια θα εξερευνηθούν ποιες δημόσιες, ανοιχτές επιλογές χρειάζονται οι ειδήσεις μας και πώς να επωφεληθούμε από αυτές τις επιλογές. Μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις στη Βραζιλία, την Κροατία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, καθώς και παγκόσμια παραδείγματα, η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων διερευνά θέματα όπως: 

  • Η διαδικτυακή αφηγηματική δύναμη ως κοινωνική δύναμη
  • Πρόσβαση σε πληροφορίες και paywalls στην εποχή του COVID
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τις καμπάνιες παραπληροφόρησης που μετατοπίζουν το επίκεντρο του κοινού των παραδοσιακών ειδήσεων
  • Ο αυξανόμενος ρόλος των μη κερδοσκοπικών μέσων και το κενό που καλύπτουν
  • Μέσα με ανοιχτές άδειες χρήσης

Αυτή η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων θα κορυφωθεί με μια εκπαίδευση μισής ημέρας που θα παρέχει: 

  • Βασικά στοιχεία πνευματικών δικαιωμάτων για δημοσιογράφους
  • Εργαλεία για έρευνα ανοιχτής πρόσβασης
  • Πρόσβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμα αρχεία φωτογραφιών και πολυμέσων
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα μέσα με ανοιχτές άδειες χρήσης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ


Βασικές ημερομηνίες και πληροφορίες σεμιναρίων

Ανοιχτό Διαδίκτυο και Δημοσιογραφία

  • 20 Ιανουαρίου, 7:00 μ.μ. UTC/2:00 μ.μ. EST
  • Ομιλητής:Ashley Edwards, US Partnerships Manager, Google News Initiative
  • Ομιλήτρια: Catherine Stihler, CEO of Creative Commons. Για να ξεκινήσει η σειρά συζητήσεων, το Google News Initiative και τα Creative Commons θα προβληματιστούν σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη διασταύρωση της τεχνολογίας, της δημοσιογραφίας και της κοινωνικής δύναμης. 

Αντιμετώπιση καμπανιών παραπληροφόρησης : προσέγγιση καθοδηγούμενη από την κοινότητα

Κίνδυνοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες: γλώσσα και αφηγηματική δύναμη 

Gunfire and Ground truth: Ερευνητική Δημοσιογραφία με χρήση Creative Commons

  • 15 Φεβρουαρίου, 2:00 μ.μ. UTC/ 9:00 π.μ. EST
  • Ομιλήτρια:Cecília Oliviera, Investigative Journalist and founder of Fogo Cruzado .Η Cecília Oliviera θα συζητήσει την ανάπτυξη και τη χρήση του crowd-sourcing σε μια ανοιχτή πλατφόρμα ως εργαλείο έρευνας στη δημοσιογραφία που επικεντρώνεται στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Το 2016, απογοητευμένη από την έλλειψη δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων, άρχισε να χαρτογραφεί κάθε γύρισμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αυτή η προσπάθεια μετατράπηκε στην Fogo Cruzado, μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για την ένοπλη βία που εξαπλώνεται σε κάθε μεγάλη πόλη της Βραζιλίας.

Άδειες CC και Εκστρατείες Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης

  • 3 Μαρτίου, 2:00 μ.μ. UTC/ 9:00 π.μ  
  • Ομιλητής: Shalini Joshi, Εκτελεστικός Συντάκτης και συνιδρυτής του Khabar Lahariya και Υπεύθυνος Περιφερειακού Προγράμματος στο Meedan (Ινδία)
  • Ομιλητής: Joel Abrams, Director of Digital Strategy and Outreach at The Conversation (US) Αυτή η συζήτηση θα διερευνήσει πώς οι άδειες CC αυξάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών στην παγκόσμια δημοσιογραφία. Οι ομιλητές θα μοιραστούν ανέκδοτα από το Meedan’s The Checklist , μια εβδομαδιαία συλλογή ειδήσεων παγκόσμιας παραπληροφόρησης — έρευνες ανοιχτού κώδικα, πόρους του κλάδου και πληροφορίες για εκδηλώσεις. Η συζήτηση θα στοχεύει επίσης στο The Conversation , ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο 8 διεθνών ειδησεογραφικών τοποθεσιών που δημοσιεύουν εκατοντάδες χρήσιμα άρθρα ειδήσεων και αναλύσεων κάθε εβδομάδα, όλα γραμμένα από ειδικούς, σε 4 γλώσσες και όλα διαθέσιμα υπό την άδεια Creative Commons, CC-BY-ND .

Δωρεάν Online Εκπαίδευση

  • 23 Μαρτίου, 2:00 μ.μ.-6:00 μ.μ. UTC/ 10:00 π.μ.-2:00 μ.μ. EDT Το προσωπικό των Creative Commons θα παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σχετικά με τα βασικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για δημοσιογράφους, πώς να βρίσκουν και να επαναχρησιμοποιούν καλύτερα πόρους με ανοιχτή άδεια, όπως έρευνα, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και πολλά άλλα!.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ

Πηγή άρθρου:

Leave a Comment