Πριν λίγες μέρες ήταν η 20ή επέτειο της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς . Αυτή η σύμβαση ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ή ICH – εκφράσεις πολιτισμού όπως παραστάσεις, προφορικές παραδόσεις, τελετουργίες και παραδοσιακή γνώση – ως ουσιαστικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αξίζει αναγνώριση και προστασία όπως και η υλική κληρονομιά, όπως τοποθεσίες και μνημεία. Αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κρατούν ζωντανή την κληρονομιά και η διασφάλισή τους απαιτεί κάτι περισσότερο από τεκμηρίωση – η μετάδοση από άτομο σε άτομο και από γενιά σε γενιά είναι το κλειδί για την επιβίωσή τους.
Τα τελευταία 20 χρόνια, εκατοντάδες στοιχεία ICH έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την UNESCO, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη προβολή και γιορτάζοντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι κοινότητες εκφράζουν, αναδημιουργούν και μεταδίδουν την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στο Πρόγραμμα Open Culture στα Creative Commons, πιστεύουμε ότι η καλύτερη κοινή χρήση της ICH —δηλαδή η διάθεση του για ευρεία πρόσβαση και επαναχρησιμοποίηση ηθικά , δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό και υπευθυνότητα — μπορεί να είναι καταλύτης για τη διασφάλισή του.
Μέσω της καλύτερης κοινής χρήσης , η ICH μπορεί να αναζωογονηθεί και να εκφραστεί μέσω νέων αφηγήσεων με νέες φωνές, να ανανεωθεί, να ενταχθεί σε σύγχρονα πλαίσια και να αποτελέσει μέρος του σημερινού πολιτιστικού τοπίου, διατηρώντας δυναμική εξέλιξη και μετάδοση, σύμφωνα με τα δικαιώματα, τις επιθυμίες των φορέων τους, ανάγκες και φιλοδοξίες.
Η καλύτερη κοινή χρήση βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι εκδηλώσεις ICH μπορούν να ζουν πέρα από τη βάση δεδομένων και να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν την ποικιλομορφία των πολιτιστικών εκφράσεων στον κόσμο. Ένα παράδειγμα είναι το έργο Wiki Loves Living Heritage , το οποίο υποστηρίζει την κοινοτική εργασία για την τεκμηρίωση και την κοινή χρήση ICH σε όλο τον κόσμο με την ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη συγκατάθεση των κοινοτήτων. Η πρωτοβουλία της Te Hiku Media να αναζωογονήσει την Te Reo Māori, τη γλώσσα των Μαορί, όπως τονίστηκε στην κεντρική ομιλία του Peter-Lucas Jones στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής CC 2023, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας της γλώσσας ως μέσου για τη μετάδοση και τη διαφύλαξη της ICH.
Η καλύτερη κοινή χρήση για την υποστήριξη της διαφύλαξης είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ηγούμαστε τώρα μιας κοινοτικής πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Προς μια σύσταση για τον ανοιχτό πολιτισμό» (TAROC), που βασίζεται στην αναγνώριση του πολιτισμού ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού από τη Διακήρυξη Mondicult της UNESCO το 2022 . Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να υποστηρίξει τη διεθνή κοινότητα στην ανάπτυξη ενός θετικού, θετικού και με επιρροή διεθνούς κανονιστικού μέσου (μια «σύσταση») που κατοχυρώνει τις αξίες, τους στόχους και τους μηχανισμούς για την άνθηση της ανοιχτής κουλτούρας. Τα τελευταία χρόνια, η UNESCO υιοθέτησε Συστάσεις για τους Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους και την Ανοιχτή Επιστήμη, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει διεθνές μέσο που να κατοχυρώνει τον Ανοιχτό Πολιτισμό. Ένα τέτοιο μέσο θα αναγνώριζε τη σημασία της καλύτερης κοινής χρήσης του πολιτισμού ως μέσου για την ενεργοποίηση και την υποστήριξη ευρύτερων πολιτιστικών φιλοδοξιών και πολιτικής πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ICH.
Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org