ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εορτασμός της Public Domain Day 2024 – 25/01/2024

Τα Creative Commons, το Internet Archive και πολλοί άλλοι οργανισμοί θα γιορτάσουν την Public Domain Day 2024 στις 25/01/2024.  Φέτος το ποντίκι που έγινε ο Μίκυ από την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney του 1928, Steamboat Willie, θα απαλλαγεί επιτέλους από την εταιρική του αιχμαλωσία μιας και λήγει ο περιορισμός πνευματικών δικαιωματων  μαζί με χιλιάδες άλλα πολιτιστικά έργα την πρώτη μέρα του 2024.

Το έτος 1928 μας έφερε μια σειρά από επίκαιρα και συχνά επαναχρησιμοποιήσιμα έργα όπως την κλασική ιστορία τρόμου του H.P. Η Lovecraft,  Call of Cthulhu (αρχικά δημοσιεύτηκε στο Weird Tales, τώρα είναι ένα δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι), ή την  Threepenny Opera, μια κριτική της εισοδηματικής ανισότητας και των υπερβολών του καπιταλισμού που είναι εκπληκτικά επίκαιρη για την τρέχουσα εποχή μας.

Και περαιτέρω, κλασικά λογοτεχνικά έργα όπως το Orlando της Virginia Woolfe, το Well of Loneliness του Radclyffe Hall και η Black Magic του Paul Mourad. παιδική λογοτεχνία όπως το House on Pooh Corner του A. A. Milne (που παρουσίασε τον χαρακτήρα Tigger) και το Millions of Cats της Wanda Gág. ταινίες όπως το The Circus του Charlie Chaplin και το The Cameraman του Buster Keaton. και μουσική όπως το “I Can’t Give You Anything But Love, Baby” της Dorothy Field και το “Let’s Do It, Let’s Fall in Love” του Cole Porter θα αυξήσει το πλούσιο σύνολο υλικών που είναι δωρεάν σε όλους μας ως μέρος του κοινού κτήματος.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024,  θα πραγματοποιηθεί  μια διαδικτυακή  γιορτή στις 10 π.μ. PT / 1 μ.μ. ET με ένα εκπληκτικό panel ακαδημαϊκών, βιβλιοθηκονόμων, μουσικών, καλλιτεχνών και υποστηρικτών που ενώνονται για να βοηθήσουν να φωτιστεί η σημασία αυτής της νέας κατηγορίας έργων που εισέρχονται στον κοινό κτήμα!

Φυσικά το πρόγραμμά δεν θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς μια συζήτηση για την Generative AI, το οποίο για κάποιους έχει γίνει ένα νέο είδος Eldritch God που εξαπέλυσε στην ανθρωπότητα – ένα είδος Chtulhu – για να αλλάξει ή να ελέγξει την ανθρώπινη πραγματικότητα. Οι νέες τεχνολογίες AI έχουν εγείρει κάθε είδους ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τα διάφορα τέρατα που πρέπει να νικήσουμε για να τη διατηρήσουμε. Θα ασχοληθούμε με όλα αυτά και πολλά άλλα στη συζήτηση στο πάνελ μας για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και τον δημόσιο τομέα.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εγγραφείτε εδώ 

Αυτή η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Internet Archive, τα Creative Commons, την Authors Alliance, τα Public Knowledge, Library Futures, SPARC  και το  Duke Center for the Study of the Public Domain.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment