ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Creative Commons: Πως μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο;

November 28, 2017

Ποιες είναι οι αξίες που θεωρείτε πιο σημαντικές στα Κοινά; την διαφάνεια; την καινοτομία; την κοινή χρήση; την ευγνωμοσύνη; Στο σημερινό πολωμένο πολιτικό περιβάλλον, πώς μπορούμε να συναντηθούμε για να υπερασπιστούμε τις αξίες που μοιραζόμαστε και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο;

Για τα Creative Commons υπάρχουν τρεις βασικές έννοιες που μας καθοδηγούν:

  • Όλα είναι πολιτικά
  • Επιλέξτε μεγάλες μάχες με τους εχθρούς σας, όχι μικρές με τους φίλους σας
  • Οι συλλογικές πράξεις είναι η συλλογική μας δύναμη

Αυτές οι τρεις έννοιες καθοδηγούν τη δουλειά μας στα CC : πώς οικοδομούμε τις κοινότητες μας μέσω οργανωμένης πολιτικής δράσης και πώς επιλέγουμε τις μάχες μας, από τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της πολιτικής για την ανοιχτή πρόσβαση στην καθολική πρόσβαση στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Αλλά το έργο των  CC δεν είναι για την πολιτική των πνευματικών δικαιωμάτων και το ελεύθερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η κοινότητα μας είναι εκεί όπου ζει η πραγματική δύναμη των Κοινών, και η δουλειά μας είναι δυνατή μόνο σε συνεργασία με τα παγκόσμια δίκτυα δικηγόρων, ακαδημαϊκών, δημιουργών,  βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και δημιουργών όλων των ειδών σε κάθε τομέα. Έχουμε αναπτύξει μια ολοκαίνουργια στρατηγική συνεργασίας για να αξιοποιήσουμε αυτή την κοινότητα και ελπίζουμε να συμμετάσχετε και εσείς μαζί μας.

Για να οικοδομήσουμε αυτή τη δυναμική, ανακοινώσαμε φέτος μια σειρά από απίστευτες συνεργασίες, από την ελεύθερη διάθεση πάνω από 400.000 εικόνων με το Met Museum μέχρι την αποκάλυψη του #NEWPALMYRA, ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα φίλο μας Bassel Khartabil. Τον Αύγουστο, συνεργαστήκαμε με το Wikimedia και το Mozilla για να χρηματοδοτήσουμε μια υποτροφία προς τιμήν του.

Αυτό το έτος ήταν ένα έτος ανάπτυξης-ρεκόρ για τα κοινά, αλλά ήταν επίσης ένα έτος ρεκόρ ανάπτυξης για το κίνημά μας. Τον Απρίλιο, συγκλήθηκε η μεγαλύτερη σύνοδος μας στο Τορόντο. Σε συνεργασία με μια επιτροπή προγράμματος εθελοντών 30 ατόμων, συγκεντρώσαμε 400 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Σε μια εποχή όπου τα καλά νέα είναι δύσκολο να περάσουν, η σύνοδος μας ήταν μια στιγμή αισιοδοξίας, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν επιτυχίες και να συζητήσουν το μέλλον του κινήματος μας για ίση πρόσβαση στη γνώση. Φέτος, θα συγκεντρωθούμε στις 13-15 Απριλίου 2018 και θα θέλαμε να σας δούμε εκεί.

Για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζουμε την  ενημέρωση των εργαλείων και των αδειών μας  και την έναρξη του προγράμματος Πιστοποιητικών CC για την εκπαίδευση βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και άλλων για τα CC και τον ανοιχτό πολιτισμό. Θα ανακοινώσουμε νέα νομικά εργαλεία, νέα προγράμματα κοινοτικής ενδυνάμωσης και ακόμη περισσότερες συνεργασίες το 2018.  Ανυπομονούμε την στιγμή που θα τα μοιραστούμε όλα αυτά μαζί σας

  Chief Executive Officer at Creative Commons

 

Ακούστε και την ραδιοφωνική συνέντευξη του Ryan Merkley

στο “The Business of GIVING

 

Πηγή άρθρου:https://creativecommons.org

 

Leave a Comment