ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Smithsonian διαθέτει 2.8 εκατομμύρια εικόνες + δεδομένα ελεύθερα με άδεια CC0

Το Smithsonian, το μεγαλύτερο μουσείο και ερευνητικό ίδρυμα στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες  το Smithsonian Open Access, μια πρωτοβουλία που αφαιρεί τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων από 2,8 εκατομμύρια ψηφιακές συλλογές 2D και 3D εικόνων και σχεδόν δύο αιώνες δεδομένων, διαθέτοντας τα με άδεια κοινού κτήματος CC0-Creative Commons.

Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα διαθέτει τις συλλογές με την άδεια κοινού κτήματος  CC0-Creative Commons για να κάνει τα εκατομμύρια των εικόνων και των δεδομένων ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό.

Ο στόχος μας για το Smithsonian Open Access είναι να κάνουμε τη συλλογή του έθνους διαθέσιμη σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για οποιονδήποτε σκοπό …“, εξήγησε η Effie Kapsalis,  ανώτερος υπάλληλος του ψηφιακού προγράμματος στο Smithsonian, η οποία ηγήθηκε της στρατηγικής και της εφαρμογής της Smithsonian Open Access την τελευταία δεκαετία. “Πάνω από 100 μέλη του προσωπικού συναντιόταν κάθε δύο εβδομάδες τον περασμένο χρόνο για να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές και τις πλατφόρμες”, γράφει η Kapsalis, “και είμαι εξαιρετικά περήφανη για τις αρχές του Smithsonian Open Access ​​που αντανακλά τις ευθύνες μας ως διαχειριστές των συλλογών του έθνους..

Στην συλλογή περιλαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης από τα 19 μουσεία του Smithsonian, εννέα ερευνητικά κέντρα, βιβλιοθήκες και αρχεία (συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού ζωολογικού κήπου). Η συλλογές ακόμα περιέχουν από πορτρέτα ιστορικών αμερικανικών μορφών μέχρι 3D σαρώσεις σκελετών δεινοσαύρων. Έχουν επίσης συμπεριληφθεί ερευνητικά σύνολα δεδομένων και συλλογές, τα οποία οι χρήστες μπορούν να μεταφορτώσουν και να έχουν πρόσβαση μέσω του Application Programming Interface (API) και του GitHub data repository.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την ανακοίνωση του Smithsonian Open Access εδώ.

Η ανακοίνωση τπυ Smithsonian αποτελεί μια εξαιρετική είδηση για  την ανοικτή πρόσβαση και τον και το κοινό κτήμα, καθώς το Smithsonian εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο άλλων σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων που αναγνωρίζουν τη σημασία της άρσης των φραγμών και της αύξησης της προσβασιμότητας σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά αντικείμενα.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment