O COVID-19 άλλαξε πολλά πράγματα για το πώς όλοι μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και παίζουμε. Στην πραγματικότητα, άλλαξε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας. Αλλά σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, ένα πράγμα που δεν έχει αλλάξει είναι ο δυναμισμός και η ανθεκτικότητα της κοινότητας Creative Commons (CC).
Τους τελευταίους μήνες, μιλήσαμε στο blog των Creative Commons σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στην επιστήμη και την εκπαίδευση και τονίσαμε πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε τη γνώση και τον πολιτισμό όσο πιο ανοιχτά γίνεται, τώρα περισσότερο από ποτέ.
Συμμετείχαμε επίσης στο Open COVID Pledge, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που βασίζεται στην ιδέα ότι σχετικοί επιστημονικοί πόροι και πνευματική ιδιοκτησία που ανήκουν ή αναπτύσσονται σε σχέση με το COVID-19 θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα σε οποιονδήποτε στον κόσμο για χρήση και αξιοποίηση για τον τερματισμό της πανδημίας .
Μέλη της κοινότητας CC ξεκίνησαν αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ανοιχτής εκπαίδευσης, της ανοιχτής επιστήμης και του ανοιχτού GLAM (Γκαλερί, Βιβλιοθήκες, Αρχειοθήκες και Μουσεία). Από τη Νέα Ζηλανδία έως την Πολωνία, από τη Βραζιλία έως τις Κάτω Χώρες και την Ιταλία, σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγήσει εμπνευσμένες δράσεις για να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο συμφέρον θα συνεχίσει να προωθείται και να προστατεύεται εν μέσω αυτής της παγκόσμιας κρίσης.
Ζητήσαμε από τα μέλη της κοινότητάς μας να μοιραστούν τι έκαναν, ώστε να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια της Wikipedia να τεκμηριώσει τον αντίκτυπο της πανδημίας σε διάφορες πτυχές της ζωής όλων και στα μέτρα που ελήφθησαν για τον μετριασμό αυτού του αντίκτυπου.
Μπορείτε να διαβάσετε για τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν σε τομείς όπως:
- Εκπαίδευση – για παράδειγμα, αναλήφθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε ανοιχτές αδειοδοτημένες εκπαιδευτικές πηγές και πολλοί οργανισμοί βοήθησαν στην αποσαφήνιση του τρόπου πλοήγησης σε κανόνες πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με δραστηριότητες διδασκαλίας και μάθησης (ειδικά στο διαδίκτυο) υπό τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις.
- Επιστήμη – για παράδειγμα, μοιραστήκαμε διάφορα έργα που επισημαίνουν πώς η ανοιχτή πρόσβαση σε πόρους επιστημονικής έρευνας είναι το κλειδί για να βρούμε γρήγορα μια θεραπεία για την ασθένεια.
- Πολιτισμός – για παράδειγμα, ορισμένα από τα μέλη του δικτύου μας πραγματοποίησαν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια για επαγγελματίες πολιτιστικής κληρονομιάς για να μάθουν σχετικά με σχετικούς κινδύνους και εξαιρέσεις από τα πνευματικά δικαιώματα κατά την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Άλλοι οργανισμοί, π.χ. στην Αυστραλία, έστειλαν οργανωμένα ενημερωτικά δελτία για να παρέχουν στις βιβλιοθήκες και τα αρχεία βασικές οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων πνευματικών δικαιωμάτων.
Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκλήθηκε από την εξάπλωση του COVID-19 τονίζει την την πεποίθηση μας , ότι η ανοιχτή ανταλλαγή γνώσεων και πολιτισμού, μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τους επιστήμονες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, τα πολιτιστικά ιδρύματα και την κοινωνία γενικότερα.
Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/