ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Linked Commons 2.0: μια διαδικτυακή εφαρμογή οπτικοποίησης των έργων CC

Η οπτικοποίηση δεδομένων καταλόγου των έργων με άδειες CC – το Linked Commons 2.0 – είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που στοχεύει στην προβολή με γραφήματα και τη δημιουργία σχέσης μεταξύ των εκατομμυρίων σημείων δεδομένων περιεχομένου με άδεια CC

Το Κίνητρο

Ο αριθμός των ιστότοπων που χρησιμοποιούν περιεχόμενο με άδεια CC είναι τεράστιος. Ο κατάλογος CC συλλέγει και αποθηκεύει αυτά τα εκατομμύρια σημεία δεδομένων και κάθε κόμβος (μια μονάδα σε μια δομή δεδομένων) περιέχει πληροφορίες σχετικά με τη διεύθυνση URL των ιστότοπων και τις άδειες που χρησιμοποιούνται. Αν και είναι δυνατόν να κάνουμε  ανάλυση δεδομένων για να κατανοήσουμε πλήρως πώς αυτά διασυνδέονται και να εντοπίσουμε τάσεις,  τα αποτελέσματα θα ήταν αποκλειστικά για όσους έχουν τεχνικό υπόβαθρο. Ωστόσο, με την οπτικοποίηση των δεδομένων, γίνεται ευκολότερο να εντοπιστούν ευρεία μοτίβα και τάσεις.

Για παράδειγμα, προσδιορίζοντας άλλους ιστότοπους που συνδέονται με το περιεχόμενό σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προσέγγισης ή να συνεργαστείτε μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο από δισεκατομμύρια ιστοσελίδες εκεί έξω, μπορείτε να εστιάσετε πολύ αποτελεσματικά στις ιστοσελίδες όπου είναι πιο πιθανό να δείτε αύξηση στην ανάπτυξη τους

Τελευταίες δυνατότητες

Ας δούμε μερικές από τις νέες δυνατότητες στο Linked Commons 2.0

  • Φιλτράρισμα βάσει του ονόματος κόμβου

Το Linked Commons 2.0 επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν τον αγαπημένο τους κόμβο και, στη συνέχεια, να εξερευνούν όλους τους γειτονικούς κόμβους στις χιλιάδες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων. Υπάρχουν έγχρωμοι συνδέσμοι που συνδέουν τους γειτονικούς με τον ριζικό κόμβο, καθώς και τους γειτονικούς που συνδέονται με τον ριζικό κόμβο διαφορετικά. Αυτό το καθιστά εύκολο για τους χρήστες να ταξινομήσουν τους γείτονες σε δύο κατηγορίες.

  • Ένας κομψός και ανανεωμένος σχεδιασμός

Το Linked Commons 2.0 έχει κομψή σχεδίαση, με καθαρή εμφάνιση μαζί με ανοιχτόχρωμο και σκοτεινό θέμα.

  • Εργαλεία για ομαλή αλληλεπίδραση με τον καμβά

Το Linked Commons 2.0 περιέχει μερικά εργαλεία που επιτρέπουν στον χρήστη να κάνει μεγέθυνση, σμίκρυνση και επαναφορά του ζουμ με ένα μόνο πάτημα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για χρήστες που χρησιμοποιούν συσκευές αφής ή χρησιμοποιούν trackpad.

  • Λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης

Η τρέχουσα βάση δεδομένων του Linked Commons 2.0 περιέχει περίπου 240 χιλιάδες κόμβους και 4,14 εκατομμύρια συνδέσμους. Δυστυχώς, μερικά από τα ονόματα των κόμβων είναι ασυνήθιστα και μακρά. Για να αποτρέψετε τους χρήστες από το εξαντλητικό έργο της πληκτρολόγησης πλήρων ονομάτων κόμβων, αυτή η έκδοση αποστέλλεται με δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης: για κάθε πληκτρολόγηση, θα εμφανιστούν ονόματα κόμβων που αντιστοιχούν σε αυτό που μπορεί να αναζητά ο χρήστης.


Τι ακολουθεί για το Linked Commons;

Στην τρέχουσα έκδοση, υπάρχουν μερικοί κόμβοι που είναι πολύ πυκνά συνδεδεμένοι. Για παράδειγμα, ο κόμβος “Wikipedia” έχει περίπου 89k κόμβους και 102k συνδέσμους ως γείτονες. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για απόδοση από προγράμματα περιήγησης ιστού. Επομένως, πρέπει να διαμορφώσουμε έναν τρόπο να το μειώσουμε σε πιο λογικό αριθμό.

Κατά την προεπεξεργασία, ρίξαμε πολλούς κόμβους και καταργήσαμε περισσότερους από 3 εκατομμύρια κόμβους που δεν είχαν πληροφορίες άδειας CC. Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα έκδοση εμφανίζει μόνο εκείνους τους κόμβους που συνδέονται σωστά με άλλους τομείς και οι πληροφορίες αδειών χρήσης τους είναι διαθέσιμες. Ωστόσο, για να παρέχει μια πληρέστερη εικόνα του καταλόγου CC, το Linked Commons χρειάζεται πρόσθετες μεθόδους φιλτραρίσματος και άλλα εργαλεία. Αυτά περιλαμβάνουν δυνητικά:

  • φιλτράρισμα βάσει τομέα ανώτατου επιπέδου
  • φιλτράρισμα με βάση τον αριθμό των συνδέσμων ιστού που σχετίζονται με έναν κόμβο

Συνεισφορά

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο Linked Commons. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη του έργου μεταβαίνοντας στο repo μας στο GitHub. Σας ενθαρρύνουμε να συνεισφέρετε στα Linked Commons, αναφέροντας σφάλματα, προτείνοντας λειτουργίες ή βοηθώντας μας να γράψουμε κώδικα.

Το έργο αποτελείται από έναν αποκλειστικό διακομιστή που τροφοδοτεί το φιλτράρισμα με όνομα κόμβου και αυτόματη συμπλήρωση ερωτήματος Το frontend είναι κατασκευασμένο με χρήση του ReactJS, για ομαλή απόδοση απόδοσης. Επομένως, δεν έχει σημασία αν είστε προγραμματιστής frontend, προγραμματιστής backend ή σχεδιαστής: υπάρχει κάποιο μέρος των Linked Commons στο οποίο μπορείτε να εργαστείτε και να βελτιώσετε.

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

Leave a Comment