ΕΛ/ΛΑΚ | mycontent.ellak.gr |
freedom

Δημοσιεύθηκε η παγκόσμια έκθεση των Creative Commons για την κατάσταση της δημοσιογραφίας

Μια νέα παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση της δημοσιογραφίας δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό  Creative Commons (CC), η οποία εντοπίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της αποσύνδεσης του κοινού από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα  CC, σε συνεργασία με το Google News Initiative, δημιούργησε τη σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων Open Journalism του CC, «Ground Truth in Open Internet». Αυτή η εκπαίδευση και η επακόλουθη έκθεση, Δημοσιογραφική Έρευνα: From Broken Revenue Models to Embracing an “Open” Ethos, δημιουργήθηκε μετά από έρευνα και διεξαγωγή focus groups με περισσότερους από 500 δημοσιογράφους από 18 χώρες για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης περιόδου ως ψηφιακών ειδήσεων αλλάζει γρήγορα.

Η έρευνα και οι εμπεριστατωμένες ομάδες εστίασης διαπίστωσαν ότι η διακοπή των εσόδων από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχει βλάψει την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και έχει κάνει πιο δύσκολη την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι συμμετέχοντες έθεσαν τέσσερις προκλήσεις που σχετίζονται με το Broken Revenue Models: παραπληροφόρηση, ο πολλαπλασιασμός της διαδικτυακής κατάχρησης, η απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοσιογραφία και η αυξανόμενη δυσκολία βιοπορισμού από τη δημοσιογραφία.

Η απώλεια των τοπικών εφημερίδων σε πολλά μέρη οδήγησε σε αποσύνδεση μεταξύ του κοινού και των δημοσιογράφων, γεγονός που εν μέρει συνέβαλε στην πτώση της εμπιστοσύνης. Ο πολλαπλασιασμός του περιεχομένου επί πληρωμή ήταν απαραίτητος για τη διατήρηση του κλάδου, αλλά οδήγησε επίσης στη δημιουργία φραγμών γύρω από ειδήσεις και πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Πολλοί δημοσιογράφοι αισθάνονται πιεσμένοι από τις απειλές που τους στοχεύουν και, σε χώρες όπου η βία μπορεί μερικές φορές να αποτελεί χαρακτηριστικό πολιτικού διαλόγου, ορισμένοι δημοσιογράφοι μίλησαν για τον φόβο τους να δεχθούν επίθεση και πώς αυτό μπορεί να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στις δημόσιες συζητήσεις .

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η συντακτική ανεξαρτησία των δημοσιογράφων στον Παγκόσμιο Νότο απειλείται, με αυξανόμενη εξάρτηση από τα διαφημιστικά έσοδα από τις κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση της εργασίας τους.

Η δημοσιογραφία είναι μια μορφή δημόσιας υπηρεσίας, κρίσιμης σημασίας για όλους μας. Η απεριόριστη πρόσβαση σε επαληθευμένες πληροφορίες είναι απαραίτητη για ένα υγιές οικοσύστημα πληροφοριών – απαραίτητο για τη δημοκρατία. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές για τη φυσική τους ασφάλεια και την ευημερία τους στο διαδίκτυο, τα κατεστραμμένα μοντέλα εσόδων, το κλείσιμο τοπικών ειδησεογραφικών πρακτορείων και τη μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αναγνωστών. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τις συλλογικές έννοιες της βασικής αλήθειας. Προκαλούν επίσης το θεμέλιο και το νόημα ενός ανοιχτού Διαδικτύου.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία

Ο Οργανισμός των CC επιδιώκει να προωθήσει την καθολική πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό και να προωθήσει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη συνεργασία. Η έκθεση δείχνει ότι χρειάζεται περισσότερη σκέψη για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ποιοτική δημοσιογραφία – διατηρώντας παράλληλα προσβάσιμη και ανοιχτή σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για να υποστηρίξουμε τους δημοσιογράφους στις προσπάθειές τους να παρέχουν επαληθευμένες πληροφορίες, να διερευνήσουν τις κοινές μας προκλήσεις και να φέρουν σε όλους βασικά δεδομένα για την υγεία, το περιβάλλον και την πολιτική.

Σε έρευνες και ομάδες εστίασης, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν την ανάγκη για υψηλής ποιότητας και ανοιχτά δεδομένα και για ανοιχτό, ελεύθερα προσβάσιμο περιεχόμενο. Οι δημοσιογράφοι είπαν επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση σχετικά με την παιδεία στα ψηφιακά μέσα και τις πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα με γνώμονα την κοινότητα, καθώς και συνεργασίες peer-to-peer με άλλους δημοσιογράφους.

Υπάρχει σημαντική όρεξη για περισσότερη πρόσβαση σε ανοιχτά αδειοδοτημένο περιεχόμενο και έρευνα δημόσιου τομέα, γεγονός που δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για έργα με άδεια Creative Commons που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία.

Βασικά στατιστικά ευρήματα από έρευνες:

  • Το 84% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η παραπληροφόρηση είναι εσκεμμένα παραπλανητική ή μεροληπτική πληροφόρηση. Η παραποιημένη αφήγηση ή γεγονότα. προπαγάνδα – επηρεάζει την ποιότητα και την προσιτή δημοσιογραφία. (Το 85% είπε το ίδιο για παραπληροφόρηση – ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται, ανεξάρτητα από την πρόθεση παραπλάνησης).
  • Το 74% των δημοσιογράφων δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν προσωπικά εμπόδια στην παροχή ποιοτικής και προσβάσιμης δημοσιογραφίας.
  • Το 56% είπε ότι το κοινό του έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε όλα ή τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης λόγω εκστρατειών παραπληροφόρησης/παραπληροφόρησης.
  • Το 62% δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τα πνευματικά δικαιώματα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον για έργα με άδεια Creative Commons.

Η Jennryn Wetzler, Διευθύντρια Μάθησης και Εκπαίδευσης στο Creative Commons, δήλωσε: «Τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να υποστηρίξουμε τους δημοσιογράφους στις προσπάθειές τους να παρέχουν επαληθευμένες πληροφορίες, να διερευνήσουν τις κοινές μας προκλήσεις και να φέρουν σε όλους βασικά δεδομένα για την υγεία, το περιβάλλον και την πολιτική. Αν και ο Οργανισμός των Creative Commons δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι, πιστεύουμε ότι οι αρχές και οι πρακτικές ενός ανοιχτού διαδικτύου μπορούν να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους σε ορισμένες από τις εργασίες τους δημόσιου συμφέροντος.

Από τη συλλογή πληροφοριών σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα, έως τη χρήση αδειών CC για την αύξηση της πρόσβασης σε μια συγκεκριμένη ιστορία, η εφαρμογή πρακτικών ανοιχτού Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ροής κρίσιμων πληροφοριών για την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων και των πολιτών σε όλο τον κόσμο».

Ground Truth in Open Internet Project Methodology

Το έργο περιελάμβανε μια διεθνή έρευνα με περισσότερους από 500 δημοσιογράφους σε επτά χώρες και μια σειρά από πέντε focus groups σε 14 χώρες, η οποία μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν σε μεγαλύτερο βάθος. Τόσο στη δημοσκόπηση όσο και στις ομάδες εστίασης, μιλήσαμε με δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε:

  • Βραζιλία
  • Καναδάς
  • Τσεχική Δημοκρατία
  • Αίγυπτος
  • Γαλλία
  • Ινδία
  • Ινδονησία
  • Κενύα
  • Μαλαισία
  • Μεξικό
  • Ολλανδία
  • Νιγηρία
  • Σλοβενία
  • Νότια Αφρική
  • Ισπανία
  • Τανζανία
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά από παγκόσμια έρευνα, η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων «Ground Truth in Open Internet» της Creative Commons φιλοξένησε συζητήσεις μεταξύ δημοσιογράφων, ακτιβιστών και οργανισμών ανταλλαγής πληροφοριών. Οι ομιλητές παρείχαν παραδείγματα πρακτικών ανοιχτού διαδικτύου σε συνδυασμό με επιτυχημένα εναλλακτικά μοντέλα εσόδων στην παγκόσμια δημοσιογραφία. Τα  Creative Commons πρόσφερε επίσης μια εκπαίδευση μισής ημέρας που παρέχει:

  • Βασικά στοιχεία πνευματικών δικαιωμάτων για δημοσιογράφους
  • Εργαλεία για έρευνα ανοιχτής πρόσβασης
  • Πρόσβαση σε χρησιμοποιήσιμα αρχεία φωτογραφιών και πολυμέσων
  • Πώς να χρησιμοποιήσετε καλύτερα ανοιχτά μέσα με άδεια χρήσης

Ανοιχτό περιεχόμενο στη δημοσιογραφία

Το CC υποστηρίζει ανεξάρτητες ειδήσεις και γνωρίζουμε ότι οι άδειές μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινοποίησή τους. Κατά τη διάρκεια της σειράς, οι ομιλητές τόνισαν εναλλακτικά μοντέλα εσόδων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι άδειες CC για την προώθηση της διάδοσης ποιοτικών πληροφοριών.

Ο Joel Abrams του The Conversation US σημείωσε: «Λόγω των αδειών CC στα άρθρα μας, το 60% των συγγραφέων έρχονται σε επαφή με άλλα πρακτορεία μέσων [για πρόσθετες ιστορίες]… Το σαράντα έως 50% της επισκεψιμότητάς μας γίνεται μέσω αναδημοσίευσης. Έτσι, με τις [άδειες] Creative Commons διπλασιάζουμε την εμβέλειά μας».

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου, οι ομιλητές τόνισαν τις προτεραιότητες των οργανισμών τους και άλλων οργανισμών για ανοιχτό περιεχόμενο στη δημοσιογραφία και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων έδωσε μια εικόνα και άλλων βασικών οργανισμών στο τοπίο που χρησιμοποιούν ανοιχτές άδειες, όπως τα: The Conversation, Fogo Cruzado, Κέντρο Διαδικτύου και Κοινωνίας, Propublica, Meduza, Meedan και Wikipedia.

 Συμπεράσματα

Η δημοσιογραφία όπως την ξέρουμε αντιμετωπίζει νέες υπαρξιακές προκλήσεις. Όλο και περισσότερο, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν οικονομικές και ηθικές προκλήσεις που εμποδίζουν την εργασία, καθώς και απειλές για τη φυσική και ψηφιακή τους ασφάλεια, όταν μοιράζονται πληροφορίες στο διαδίκτυο. Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τις συλλογικές έννοιες της βασικής αλήθειας. Αμφισβητούν το θεμέλιο και το νόημα του ανοιχτού διαδικτύου και των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομούνται ελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσιογραφία αντιμετωπίζει επίσης νέες ευκαιρίες, καθώς τα πεδία ισχύος μετατοπίζονται στο κοινό μας ψηφιακό τοπίο. Γινόμαστε μάρτυρες του αυξανόμενου ρόλου των μη κερδοσκοπικών, ανεξάρτητων πηγών μέσων ενημέρωσης που βασίζονται στην κοινότητα, καλύπτοντας τα κενά όπου οι παραδοσιακοί οργανισμοί μέσων ενημέρωσης έχουν κλείσει. Η αυξανόμενη δύναμη της συλλογής πληροφοριών και ο έλεγχος γεγονότων και ένας ισχυρός νέος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ένα ανοιχτό διαδίκτυο στη διατήρηση του θεμελιώδους δικαιώματος πρόσβασης σε πληροφορίες και καλύτερης ανταλλαγής γνώσεων.

Ενώ δεν υπάρχει “χρυσός κανόνας” ή απλή λύση στις αλληλένδετες προκλήσεις. Τα εναλλακτικά μοντέλα εσόδων σε συνδυασμό με ανοιχτή κοινή χρήση περιεχομένου, διαφανείς, συμμετοχικές διαδικασίες και άλλες ανοιχτές πρακτικές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις αλληλένδετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι. Ο Οργανισμός των CC υποστηρίζει ανεξάρτητους δημοσιογράφους και γνωρίζουμε ότι οι άδειες CC μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις καλύτερες πρακτικές ανταλλαγής γνώσεων τους.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org/

Leave a Comment